Spis treści
Odpowiednio zbilansowana dieta jest elementem leczenia oraz profilaktyki chorób układu krążenia. Co jeść, a czego unikać po przebytym zawale mięśnia sercowego? Na jakie składniki odżywcze zwrócić szczególną uwagę w jadłospisie chorego? Czy dieta po zawale serca może być jednocześnie zdrowa, smaczna i pożywna? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Zawał serca jest martwicą mięśnia sercowego, do której dochodzi na skutek niedokrwienia narządu.
Najczęstszą przyczyną zawału serca jest zamknięcie tętnicy spowodowane miażdżycą tętnic wieńcowych. Do miażdżycy dochodzi przez rozwój blaszki miażdżycowej w tętnicach, która powstaje na skutek odkładania się w organizmie chorego człowieka „złego” cholesterolu LDL.
Dieta osób po zawale serca powinna być skonsultowana z lekarzem. Aby odpowiednio zbilansować jadłospis, warto również skorzystać z porady dietetycznej.
W przypadku pacjenta leżącego przez pierwsze 24 godziny po zawale dieta powinna być płynna i lekkostrawna (ze względu na możliwość wystąpienia nudności i wymiotów). Poniższe założenia dotyczą diety pacjenta w okresie rekonwalescencji.
W diecie po zawale trzeba unikać przede wszystkim tłuszczów zwierzęcych oraz kwasów tłuszczowych trans.
Tłuszcze trans to specyficzna podgrupa kwasów nienasyconych. Ich cechą charakterystyczną jest kształt.
Zwykła cząsteczka nienasyconego kwasu tłuszczowego (cząsteczka cis) w miejscu podwójnego wiązania zagina się, przyjmując kształt przypominający literę V. Natomiast kwasy trans to tłuszcze o takim samym składzie chemicznym, ale prostej cząsteczce. Ta, wydawałoby się niewielka, różnica diametralnie zmienia ich metabolizm w organizmie człowieka.
Kwasy tłuszczowe trans znajdują się głównie w tłuszczach zwierzęcych. Występują między innymi w mięsie wołu i barana oraz margarynie. Znajdziemy je także w żywności wysoko przetworzonej, fast-foodach i słodyczach.
W jadłospisie po zawale należy ograniczyć również cukry proste. Ich nadmierne spożycie ma negatywny wpływ nie tylko na masę ciała, ale również pracę serca i całego układu krążenia.
W leczeniu i prewencji chorób układu krążenia kluczowe znaczenie ma również ograniczenie soli. Chodzi zarówno o sól w formie przyprawy, jak i unikanie niezdrowych, słonych przekąsek.
Odpowiednio zbilansowana dieta może wspomóc proces leczenia zaburzeń lipidowych i uregulować poziom stężenia cholesterolu w organizmie.
Poniższe składniki pokarmowe warto włączyć także do diety osoby zdrowej, aby ograniczyć ryzyko zawału serca i innych konsekwencji wynikających z problemów kardiologicznych.
Kwasy tłuszczowe omega to zdrowe tłuszcze, które wspomagają prawidłową pracę układu nerwowego i krążenia. Ich regularne spożywanie ma na celu polepszenie gospodarki lipidowej w organizmie. Kwasy omega regulują poziom cholesterolu – obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i podwyższają poziom „dobrej” frakcji, czyli cholesterolu HDL.
Kwasy omega znajdziesz głównie w tłustych rybach morskich. Ich dobrym źródłem są również tłuszcze roślinne zawarte w awokado, orzechach, pestkach, nasionach oraz olejach roślinnych.
Sterole roślinne (fitosterole) należą do tej samej grupy związków co cholesterol (mają podobną budowę), jednak nie są wytwarzane w ludzkim organizmie. Spożywanie roślinnych steroli pozwala obniżyć cholesterol. Znacznie ogranicza także ryzyko zachorowalności na choroby układu krążenia.
Fitosterole występują w tak zwanej żywności funkcjonalnej oraz w roślinach bogatych w tłuszcz (pestki dyni i słonecznika, ziarna sezamu).
Zarówno żywienie zdrowego, jak i chorego człowieka powinny uwzględniać również źródła antyoksydantów (przeciwutleniaczy).
Antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, czyli związki, które uszkadzają zdrowe komórki w organizmie i przyspieszają procesy ich starzenia. Zaburzenie równowagi między ilością wolnych rodników a ilością przeciwutleniaczy skutkuje występowaniem stresu oksydacyjnego.
Naturalnymi antyoksydantami są witaminy C, A i E oraz związki roślinne, takie jak flawonoidy. Przeciwutleniacze, dzięki zwalczaniu wolnych rodników, działają ochronnie na tętnice. Poza tym łagodzą stany zapalne śródbłonka naczyń krwionośnych oraz regulują poziom cholesterolu.
Najlepszym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce w każdej formie. Świeże, pokrojone warzywa warto mieć zawsze pod ręką i sięgać po nie wtedy, gdy najdzie Cię ochota na niezdrową przekąskę. Duszone warzywa to świetny dodatek do dań. Z owoców możesz przyrządzać takie dania jak: desery oraz soki, koktajle i smoothie.
Dobrym źródłem antyoksydantów są także produkty zbożowe, strączki, orzechy i nasiona.
Każda zdrowa dieta powinna uwzględniać źródła niezbędnych witamin i składników mineralnych. W menu dla serca kluczowe znaczenie mają w szczególności witaminy z grupy B.
Witamina B6 (pirydoksyna) wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego, krwionośnego i immunologicznego. Poza tym reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Witaminę B6 znajdziesz między innymi w mięsie, rybach, produktach zbożowych, orzechach i nasionach.
Witamina B12 (cyjanokobalamina) bierze udział w tworzeniu elementów morfotycznych krwi. Poza tym uczestniczy w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Źródłem witaminy B12 są wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego (mięso i podroby, ryby, jaja).
Dla serca ważne są również pierwiastki, takie jak potas, wapń, sód, magnez, selen, cynk i krzem.
O serce najlepiej zadbasz, prowadząc zdrowy tryb życia.
Zdrowa dieta, regularne nawadnianie, odpowiednia dawka ruchu, ograniczenie używek i unikanie chronicznego stresu to ważne elementy leczenia i profilaktyki chorób układu krążenia.
Pamiętaj również o regularnych badaniach profilu lipidowego. Kontroluj stan swojego zdrowia cyklicznie (nawet wtedy, gdy nic Ci nie dolega).