Spis treści
Dieta antyhistaminowa (zwana również dietą niskohistaminową) to sposób żywienia polegający na znacznym ograniczeniu (lub całkowitym wyeliminowaniu) produktów spożywczych zawierających histaminę. Dietę antyhistaminową stosuje się głównie w celu łagodzenia objawów nietolerancji histaminy. Z tego artykułu dowiesz się, co to jest histamina i na czym polega dieta antyhistaminowa. Poznasz także listy produktów niezalecanych i dozwolonych w niskohistaminowym jadłospisie. Zapraszamy do lektury!
Histamina to hormon tkankowy, który naturalnie występuje w naszym organizmie i pełni w nim kilka ważnych funkcji. Histamina odpowiada między innymi za wydzielanie kwasu solnego w żołądku, perystaltykę jelit oraz rytm snu.
Histamina magazynowana jest w komórkach tucznych organizmu w postaci nieaktywnej. Na jej wydzielanie wpływ mają różne czynniki. Duże ilości histaminy w organizmie mogą powodować niepokojące objawy.
Wśród czynników, które aktywują wydzielanie histaminy, znajdują się między innymi:
Histaminę znajdziemy nie tylko w organizmie ludzkim, ale również w żywności.
Histamina powstaje z aminokwasu histydyny w procesie przechowywania i dojrzewania produktów spożywczych. Głównym źródłem histaminy są kiszonki, wędliny i sery dojrzewające, fermentowane produkty mleczne, owoce morza oraz żywność wysoko przetworzona.
Po spożyciu produktów z histaminą przez osoby zdrowe związek ten bez problemu rozkłada się w jelitach. Dzieje się tak za sprawą enzymu DAO, czyli enzymu diaminooksydazy.
Enzym diaminooksydaza to związek, którego głównym zadaniem jest redukować nadmiar histaminy.
Największe stężenie enzymu DAO występuje w jelicie cienkim oraz komórkach nabłonkowych nerek, okrężnicy i łożyska.
Nietolerancja histaminy (histamine intolerance) diagnozowana jest w przypadku obniżenia aktywności jelitowej enzymu DAO.
Objawy nietolerancji pojawiają się na skutek zwiększonego spożycia histaminy przy jednoczesnej niewydolności (lub braku) enzymu, który ją rozkłada.
Co ciekawe, na poziom histaminy w organizmie wpływ mają także niektóre leki. Wzrost stężenia hormonu może pojawiać się również w wyniku wysiłku fizycznego, chorób infekcyjnych i wahań hormonalnych.
Nietolerancję histaminy potwierdza się w badaniach – za pomocą testu na aktywność enzymu DAO z surowicy krwi.
Dodatkowa diagnostyka uwzględnia badania genetyczne oraz testy uzupełniające (badanie poziomu witaminy B6, witaminy C, cynku i miedzi w organizmie).
Najważniejszym elementem leczenia jest odpowiednio zbilansowana dieta eliminacyjna, czyli dieta antyhistaminowa.
Uzupełnieniem diety antyhistaminowej może być również leczenie farmakologiczne (stosowane pod ścisłą kontrolą lekarza).
Dieta antyhistaminowa to dieta lecznicza, którą stosuje się u pacjentów z nietolerancją histaminy.
Aby odpowiednio zbilansować dietę, w jadłospisie należy uwzględnić bezpieczne, zdrowe i wartościowe zamienniki wykluczonych produktów.
Co ważne, każdy organizm na inną tolerancję na histaminę. Dlatego przykładowy jadłospis diety antyhistaminowej warto konsultować indywidualnie. W doborze odpowiednich produktów pomoże doświadczony lekarz i dietetyk kliniczny.
Dieta antyhistaminowa stosowana jest w celu odciążenia organizmu przy nietolerancji histaminy. Dzięki niej można uniknąć nieprzyjemnych objawów związanych z tym schorzeniem.
Dieta antyhistaminowa polega na znacznym ograniczeniu (lub całkowitym wyeliminowaniu) produktów spożywczych, które zawierają histaminę. Wśród produktów niedozwolonych w diecie antyhistaminowej znajdują się również artykuły spożywcze, które nie mają w składzie histaminy, ale wspomagają jej wydzielanie.
W diecie antyhistaminowej powinny dominować produkty świeże i jak najmniej przetworzone. Podstawą diety antyhistaminowej są owoce i warzywa (z wyjątkiem tych, które należy wykluczyć z uwagi na wysoką zawartość histaminy), nabiał, pełnoziarniste produkty zbożowe oraz białe mięso i ryby z dobrego źródła.
Zdrowe dania należy przygotowywać w oparciu o techniki kulinarne, takie jak: gotowanie w lekko osolonej wodzie i na parze, pieczenie w folii i pergaminie (bez dodatku tłuszczu).
Układając jadłospis, należy wziąć pod uwagę ewentualne inne schorzenia. Nietolerancja histaminy często idzie w parze z nietolerancją laktozy i celiakią.
Innymi dolegliwościami zdrowotnymi, które mogą towarzyszyć nietolerancji, są: zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna i endometrioza.
Produkty dozwolone:
Z diety antyhistaminowej trzeba wykluczyć:
Na liście produktów przeciwwskazanych znajdują się:
Oprócz tego należy unikać dodatków do żywności, takich jak:
Dieta antyhistaminowa należy do diet leczniczych. Jej głównym zadaniem jest łagodzenie objawów powstających przez nieprawidłowe działanie enzymu DAO.
Dieta antyhistaminowa, jak każda dieta eliminacyjna, powinna uwzględniać zdrowe, bezpieczne i wartościowe zamienniki.
Jednocześnie należy pamiętać, aby indywidualnie zbilansować jadłospis zarówno pod względem kaloryczności, jak i wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
W ułożeniu zdrowego jadłospisu pomoże doświadczony dietetyk. Specjalista pokaże, jak wygląda przykładowa dieta antyhistaminowa i dopasuje jej kaloryczność do Twojego indywidualnego zapotrzebowania energetycznego. Dobierze także proste i szybkie przepisy. Dieta antyhistaminowa może być smaczna, zdrowa i pożywna, wystarczy tylko odpowiednio ułożyć jadłospis.
Warto pamiętać, że na zdrowy tryb życia składa się nie tylko właściwie ułożona dieta, ale również odpowiednia dawka ruchu i rezygnacja z używek.
Z dużą ostrożnością należy podchodzić do suplementów diety. Na rynku znajdziesz obecnie wiele suplementów, które mają wspierać rozkład histaminy w przewodzie pokarmowym. Zanim sięgniesz po preparat, zawsze uważnie przeczytaj jego skład. Jeśli masz wątpliwości – skonsultuj się z lekarzem i/lub dietetykiem.
Pamiętaj, że żadne suplementy diety nie zastąpią Ci zdrowej żywności.
Zachęcamy również do zapoznania się z ofertą cateringu dietetycznego Maczfit. W naszej ofercie znajdziesz różne zestawy posiłków. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie.
Masz pytania odnośnie do naszej oferty? Skorzystaj z bezpłatnych konsultacji z dietetykami Maczfit.