Artykuły

Co można jeść na diecie?

3 lutego 2022

autor postu Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska
co_mozna_jesc_na_diecie

Z czym kojarzy Ci się dieta odchudzająca? Z ciągłymi wyrzeczeniami, monotonnym jadłospisem i menu opartym jedynie na surowych warzywach? Jeśli tak, to świetnie, że trafiłeś na bloga Maczfit! W tym artykule udowodnimy, że odpowiednio ułożona dieta odchudzająca może być nie tylko zdrowa, ale również pożywna i smaczna. Sprawdź, co jeść, żeby schudnąć.

Zdrowe odchudzanie, czyli jak ułożyć dietę dla siebie?

Dieta Dukana, dieta kopenhaska, dieta jabłkowa – to przykłady popularnych i bardzo restrykcyjnych diet odchudzających. Twórcy tych sposobów odżywiania przekonują, że dzięki rygorystycznym zasadom można w krótkim czasie uzyskać spektakularne efekty. Trzeba jednak zadać sobie pytanie: czy warto? Diety niskokaloryczne, posty, głodówki i monodiety stosowane przez długi czas prowadzą do poważnych problemów zdrowotnych. W walce o szczupłą sylwetkę nie można zapominać o podstawowych potrzebach organizmu. Jak ułożyć dietę, aby skutecznie schudnąć i zachować zdrowie?

Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne

Punktem wyjścia do ułożenia każdej diety jest obliczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego (energetycznego). Zapotrzebowanie kaloryczne to liczba kalorii, jakiej potrzebuje nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować. Organizm potrzebuje energii (kalorii) zarówno na utrzymanie wszystkich funkcji życiowych (takich jak krążenie, oddychanie, trawienie), jak i całą aktywność w ciągu dnia (pracę, sport i inne czynności).

Zapotrzebowanie energetyczne jest kwestią indywidualną i zależy między innymi od:

  • wieku,
  • płci,
  • aktualnej masy ciała,
  • wzrostu,
  • trybu pracy,
  • stylu życia,
  • poziomu aktywności fizycznej,
  • ogólnego stanu fizjologicznego organizmu (ciąża, karmienie piersią, choroby).

Jak obliczyć zapotrzebowanie na kalorie? Najlepiej skorzystać z internetowych narzędzi, tak zwanych kalkulatorów kalorii lub kalkulatorów zapotrzebowania kalorycznego. Taki kalkulator znajdziesz również na stronie Maczfit.

Cel diety

Dostarczając organizmowi dokładnie tyle kalorii, ile potrzebuje, bilans kaloryczny naszej diety wynosi zero. Jeśli chcemy schudnąć, musimy zmniejszyć podaż kalorii (dieta redukcyjna), a jeżeli zależy nam na przyroście masy mięśniowej, należy zadbać o nadwyżkę kaloryczną (dieta na przyrost masy ciała).

W tym artykule skupiamy się na tym, co jeść na diecie, aby zdrowo schudnąć. Celem naszej diety jest redukcja zbędnych kilogramów.

Niezbędne składniki odżywcze

Odpowiednio zbilansowany jadłospis diety odchudzającej dostarcza organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych. To bardzo ważne w kontekście prawidłowego funkcjonowania wszystkich narządów i układów. Białko jest podstawowym budulcem komórek i tkanek. Węglowodany dostarczają energii, a zdrowe tłuszcze wspomagają pracę układu nerwowego. Witaminy i składniki mineralne pomagają w procesach metabolicznych i wzmacniają odporność. Procesy trawienne ułatwia błonnik pokarmowy, a naturalne antyoksydanty opóźniają procesy starzenia komórek i chronią je przed infekcjami.

Specjalne potrzeby w diecie odchudzającej

Każda dieta (również dieta odchudzająca) powinna uwzględniać Twoje indywidualne potrzeby. Jeśli zmagasz się z nietolerancją laktozy, z jadłospisu musisz wyeliminować wszystkie artykuły spożywcze z tym składnikiem. Masz celiakię? Twoje menu nie może obejmować produktów z glutenem. O właściwe zbilansowanie diety pod kątem składników odżywczych powinni zadbać również weganie i wegetarianie. Produkty pochodzenia zwierzęcego są źródłem wielu cennych makro i mikroelementów. Jadłospis diety odchudzającej powinien uwzględniać ich roślinne zamienniki. W przypadku wystąpienia niedoborów pokarmowych warto zastosować suplementację.

Konsultacja dietetyczna

Odpowiednio dobrana dieta odchudzająca zapewnia bezpieczne i umiarkowane tempo odchudzania. Bez wątpienia proces odchudzania wymaga sporo pracy i cierpliwości. Dlatego już na początku warto skorzystać z konsultacji ze specjalistą. Doświadczony dietetyk podpowie, co jeść, żeby schudnąć i jakie produkty wyeliminować. Poza tym pomoże ułożyć przykładowy jadłospis. Z konsultacji dietetycznej możesz skorzystać również na stronie internetowej Maczfit.

Co można jeść na diecie odchudzającej?

Komponując dietę odchudzającą, trzeba zwrócić uwagę na wszystkie ważne składniki odżywcze. 

Proporcje makroskładników w zdrowej diecie wyglądają następująco:

  • 15-25% energii diety z białek,
  • 20-35% z tłuszczów,
  • 40-55% z węglowodanów.

Należy pamiętać także o witaminach i składnikach mineralnych, które odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu. 

Najważniejszą zasadą odchudzającej diety redukcyjnej jest liczenie kalorii. Jeśli z kalkulatora kalorii wynika, że spadek wagi osiągniesz, jedząc 1500 kalorii dziennie, należy tak komponować posiłki, aby nie przekraczać tej liczby.

Podczas układania jadłospisu, zwracaj uwagę na gęstość kaloryczną produktu.

Gęstość kaloryczna (inaczej gęstość energetyczna) to zawartość kalorii w pewnej objętości produktu. Gęstość kaloryczną zazwyczaj podaje się w przeliczeniu na 100 gram produktu. Informację o gęstości energetycznej znajdziesz na opakowaniu każdego artykułu spożywczego.

Na diecie odchudzającej należy wybierać artykuły, które mają niską gęstość kaloryczną i zarazem wysoką gęstość odżywczą. Wysoka gęstość odżywcza świadczy o tym, że w produkcie znajdują się spore ilości cennych składników odżywczych.

Do produktów o niskiej gęstości kalorycznej należą przede wszystkim warzywa, które zawierają dużo wody.

Dodawanie produktów o wysokiej gęstości kalorycznej do posiłków szybko podbija kaloryczność całego dania. Na diecie odchudzającej należy ich unikać.

Z jakich produktów spożywczych skomponować jadłospis, aby zrzucić zbędne kilogramy? Co jeść, żeby schudnąć?

Warzywa i owoce

Zdrowa dieta to jadłospis pełen warzyw i owoców. Można jeść je w każdej postaci, zarówno jako dodatek do dań, jak i w formie samodzielnej przekąski.

Warzywa są źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego oraz cennych witamin i składników mineralnych. Są niskokaloryczne (zawierają dużo wody), a do tego wspomagają przemianę materii i wzmacniają odporność. Warto dodawać je do każdego posiłku.

Najwięcej wartości odżywczych mają surowe warzywa, choć większość gatunków doskonale smakuje również po obróbce termicznej (pieczenie bez dodatku tłuszczu, gotowanie w wodzie lub na parze).

Na diecie powinniśmy jeść również owoce. Najlepiej wybierać gatunki o niskim i średnim indeksie glikemicznym. Owoce zawierają sporo węglowodanów, dają uczucie sytości i skutecznie ograniczają chęć sięgania po słodycze.

Na diecie redukcyjnej doskonale sprawdzą się owoce o kwaskowatym smaku (owoce jagodowe, kwaśne odmiany jabłek i gruszek, cytrusy). Owoce jagodowe (truskawki, maliny, porzeczki) i cytrusowe są bogatym źródłem antyoksydantów, czyli związków, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i opóźniają procesy starzenia. Do naturalnych antyoksydantów zaliczamy między innymi, znajdującą się w owocach i warzywach, witaminę C.

Pamiętaj, że lepiej wybierać gatunki świeże lub mrożone, niż suszone owoce czy w syropie. Te ostatnie zawierają sporo łatwo przyswajalnych cukrów i jedzone w nadmiarze mogą odkładać się w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej.

Nasiona roślin strączkowych

Nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, groch, ciecierzyca, soja) i produkty z nich wytworzone (tofu, tempeh) to doskonałe źródła białka i błonnika. Są świetnym dodatkiem do dań bezmięsnych. Strączki należy jeść w szczególności na dietach wegańskich i wegetariańskich, gdyż doskonale pokrywają dzienne zapotrzebowanie na białko.

Produkty pełnoziarniste

Co jeść, żeby schudnąć? Produkty zbożowe z pełnego ziarna, które zawierają węglowodany złożone. Poza tym pełnoziarniste produkty zbożowe są źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo i cynk.

Zdrowa dieta odchudzająca powinna uwzględniać przede wszystkim:

  • pieczywo razowe, graham,
  • ryż brązowy,
  • makaron pełnoziarnisty,
  • płatki owsiane górskie, otręby,
  • grube kasze – pęczak, kasza gryczana, kasza jaglana.

Produkty mleczne

W prawidłowo skomponowanym jadłospisie warto pamiętać również o nabiale. Produkty mleczne są źródłem białka, witamin i składników mineralnych, między innymi wapnia. Do jadłospisu diety redukcyjnej warto włączyć jogurt naturalny, chude mleko, kefir, maślankę i chude twarogi. Niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową mają wszelkie odmiany żółtych serów, więc na diecie redukcyjnej lepiej z nich zrezygnować.

Chude mięso i tłuste ryby

Niektórzy nie wyobrażają sobie menu bez mięsa. Jeśli należysz do takich osób, sięgaj po wysokogatunkowe mięso i wędliny. Na diecie redukcyjnej dozwolone są chude i białe gatunki (kurczak, indyk).

Dietetycy rekomendują również jedzenie ryb (minimum dwa razy w tygodniu). Tłuste ryby morskie są źródłem zdrowych tłuszczów. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i korzystnie wpływają na działanie układu nerwowego. Wspomagają pracę mózgu i poprawiają koncentrację.

Zdrowe tłuszcze roślinne

Produkty bogate w kwasy omega to także oleje roślinne (olej lniany, olej sezamowy, olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Warto dodawać je do sałatek, gdyż pomagają w procesie wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).

Źródłem zdrowych tłuszczów roślinnych są także orzechy, pestki i nasiona. Nasiona chia można dodawać do zdrowych deserów i koktajli, a orzechy i pestki to doskonały dodatek do sałatek.

Przyprawy

Odpowiednio ułożona dieta redukcyjna nie tylko pomaga schudnąć, ale również jest bardzo smaczna. Zamiast przetworzonych, gotowych mieszanek przypraw stosuj ulubione zioła. Najwięcej aromatu daniom dodają: tymianek, rozmaryn, pieprz i kurkuma. Spalanie tkanki tłuszczowej wspomagają imbir i kmin rzymski.

Nawodnienie

Na zdrowy styl życia składa się nie tylko to, co jemy, ale również to, co pijemy. Najlepsze nawodnienie zapewnia woda. Butelkę z wodą warto mieć pod ręką w ciągu całego dnia. Jeśli dietę redukcyjną łączysz ze zwiększeniem aktywności, zadbaj o odpowiednie nawodnienie zarówno przed, w trakcie, jak i po treningu. Aktywność fizyczna wspomaga proces odchudzania, jednak trzeba pamiętać, aby zwiększać ją stopniowo.

Na redukcji, oprócz wody, możesz pić świeże soki i koktajle owocowo-warzywne. Dozwolona jest także herbata i zioła. Chcąc zmniejszyć masę ciała, warto sięgać po napary z pokrzywy, kolendry i mięty.

Dieta odchudzająca – czego unikać?

Wiesz już, co można jeść na diecie. Pozostaje pytanie: czego unikać? Na pierwszym miejscu znajdują się fast-foody i żywność wysoko przetworzona. Spożywanie produktów gotowych dostarcza organizmowi puste kalorie. Poza tym przetworzone produkty są źródłem cukrów prostych i szkodliwych tłuszczów trans. Uważaj również na inne tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, które jedzone w nadmiarze mogą powodować zwiększenie masy ciała.

Czego unikać podczas odchudzania?

  • fast-food,
  • gotowe dania ze sklepu,
  • żywność wysoko przetworzona,
  • tłuste mięso i wędliny,
  • tłusty nabiał,
  • białe pieczywo,
  • słodycze i wyroby cukiernicze,
  • słone przekąski,
  • słodkie napoje gazowane,
  • energetyki,
  • alkohol.

Zachęcamy również do zapoznania się z ofertą naszego cateringu dietetycznego. W Maczfit każdego dnia udowadniamy, że dieta odchudzająca może być nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Program dietetyczny SLIM dostępny jest w trzech wariantach kalorycznych. W przypadku wątpliwości polecamy konsultację z dietetykiem Maczfit. 

autor postu Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobywała w warszawskich żłobkach, przedszkolach i szkołach, a także prowadząc warsztaty edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W Maczfit odpowiada za prace działu Dietetyki i spójność wszystkich diet z oferty. Prywatnie miłośniczka śródziemnomorskich smaków.

Zobacz kolejny artykuł

cukry proste

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

dieta strażników wagi

Dieta Strażników Wagi. Na czym polega dieta punktowa?

produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste. Czym są i które wybierać?

jak pozbyc się wody z organizmu

Jak pozbyć się wody z organizmu?

Polecane artykuły

cukry proste

Artykuły

Odżywianie

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

15 kwietnia 2024
lekkostrawne jedzenie

Artykuły

Odżywianie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

10 kwietnia 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: