Spis treści
Dieta norweska to kolejna dieta odchudzająca, której twórcy obiecują szybkie i spektakularne efekty. Czy utrata 10 kilogramów w dwa tygodnie jest bezpieczna dla zdrowia? W tym artykule sprawdzimy, na czym polega dieta norweska i jakie ma zalety. Przyjrzymy się także wadom i konsekwencjom wynikającym z jej stosowania.
Rzekomo dieta norweska została opracowana przez lekarzy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. Co ciekawe, szpital zaprzeczył tym pogłoskom. Wątpliwości budzi również sama nazwa tego sposobu odżywiania. „Dieta norweska” błędnie sugeruje, że mamy do czynienia z jadłospisem Norwegów, którzy na ogół jedzą bardzo zdrowo. Dieta Norwegów zbliżona jest do zasad diety śródziemnomorskiej, gdyż obfituje w zdrowe tłuste ryby, owoce morza, pełnowartościowy nabiał i produkty pełnoziarniste. Tymczasem odchudzająca dieta norweska to bardzo restrykcyjny sposób odżywiania.
Jadłospis diety norweskiej opiera się w zasadzie tylko na dwóch składnikach: jajkach i grejpfrutach. Dietę należy stosować 14 dni i nie wolno jej przerywać (jeśli tak się stanie, należy zacząć od nowa). Sprawdź pozostałe zasady diety norweskiej.
Poniżej znajdziesz listę wszystkich produktów, które można włączyć do jadłospisu w diecie norweskiej.
Dieta norweska – produkty dozwolone:
W diecie norweskiej należy restrykcyjnie przestrzegać zasad dotyczących jej trwania oraz produktów wykluczonych z jadłospisu. Sprawdź, czego nie uwzględnia dieta norweska.
Dieta norweska – produkty niedozwolone:
Twórcy diety norweskiej obiecują spektakularne efekty odchudzania. Przekonują, że przy stosowaniu wszystkich zasad możliwe jest zmniejszenie masy ciała nawet o 10 kilogramów w 14 dni. Według nich podczas długiej przerwy między ostatnim posiłkiem (obiad) a pierwszym posiłkiem w kolejnym dniu (śniadanie), organizm pobiera energię z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej, co z kolei prowadzi do zmniejszenia masy ciała.
Co więcej, zwolennicy diety norweskiej przekonują, że jedną z jej zalet jest przyspieszenie metabolizmu.
Niewątpliwą zaletą tej diety odchudzającej jest prosty jadłospis. Dwa tygodnie to niedługo, a obiecywane spektakularne efekty wydają się kuszące (szczególnie osobom, które stosowały już inne diety i żadna z nich nie przyniosła pożądanych skutków). W tym momencie pojawiają się jednak pytania: czy warto przejść na dietę norweską? I najważniejsze: czy ten sposób odżywiania, nawet w tak krótkim czasie, jest bezpieczny dla zdrowia?
Jedną z diet odchudzających, która budzi najwięcej wątpliwości wśród dietetyków, jest właśnie dieta norweska. Zasady, efekty – wszystko to wydaje się proste i kuszące. Czy aby na pewno?
Wystarczy przyjrzeć się dokładnie, jak wygląda jadłospis diety, aby zauważyć, że jest to bardzo ubogi sposób odżywiania. W codziennym menu zostały zaburzone proporcje podstawowych składników odżywczych. W efekcie stosowanie tej diety (nawet przez dwa tygodnie) wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych i licznych skutków ubocznych.
Dieta norweska – przeciwwskazania
Z norweskiej diety odchudzającej na pewno muszą zrezygnować:
Ze względu na liczne kontrowersje i wady diety z Oslo dietetycy nie polecają jej jednak nikomu.
Skutki uboczne w diecie norweskiej
Osoby, które stosowały dietę norweską, wskazują na następujące skutki uboczne wynikające z ubogiego, restrykcyjnego jadłospisu:
Największe wady w diecie norweskiej
Do największych wad diety z Oslo należą:
Przyjrzyjmy się dokładnie menu w diecie norweskiej. Poniżej znajdziesz przykładowy tygodniowy jadłospis diety z Oslo, obejmujący – zgodnie z zasadami – trzy posiłki: śniadanie, drugie śniadanie i obiad.
Dzień I:
Dzień II:
Dzień III:
Dzień IV:
Dzień V:
Dzień VI:
Dzień VII:
Każda dieta, nawet krótkotrwała, ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zdrowe jedzenie to dostarczanie w odpowiednich proporcjach w każdym posiłku tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Nie można zapominać także o właściwych ilościach witamin i składników mineralnych.
Zdrowa dieta to odpowiednio zbilansowana dieta – zarówno pod względem kaloryczności, jak i niezbędnych składników pokarmowych. Tymczasem jadłospis w diecie norweskiej obejmuje trzy niskokaloryczne posiłki z ciągle powtarzających się produktów.
Chcesz schudnąć i nie martwić się o efekt jo-jo? Polecamy zdrowszą alternatywę – dietę redukcyjną opartą na deficycie kalorycznym. Deficyt kaloryczny to stan, w którym organizm spala więcej kalorii, niż dostarczasz mu z pożywieniem.
Odpowiednio ułożona dieta redukcyjna jest nie tylko skuteczna, ale również smaczna i pożywna. Różnorodny jadłospis uwzględnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze we właściwych proporcjach. Dieta redukcyjna zapewnia umiarkowane tempo odchudzania (średnio około 1-1,5 kilograma tygodniowo), ale dzięki temu jest bardzo zdrowa i bezpieczna dla organizmu.
Prowadząc zdrowy styl życia, nie możesz zapominać również o aktywności fizycznej. Dostosowana do Twoich potrzeb i możliwości dawka ruchu przyspiesza metabolizm i efekty diety redukcyjnej.
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą cateringu dietetycznego Maczfit, gdzie znajdziesz diety pudełkowe dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Polecamy również konsultacje z naszymi dietetykami. Doświadczony specjalista pomoże znaleźć zdrowszą alternatywę dla modnych diet odchudzających i doradzi, jak zmienić codzienne nawyki żywieniowe na zdrowsze.