Artykuły

Dieta norweska – zasady, efekty i przykładowy jadłospis

12 czerwca 2022

autor postu Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska
dieta_norweska

Dieta norweska to kolejna dieta odchudzająca, której twórcy obiecują szybkie i spektakularne efekty. Czy utrata 10 kilogramów w dwa tygodnie jest bezpieczna dla zdrowia? W tym artykule sprawdzimy, na czym polega dieta norweska i jakie ma zalety. Przyjrzymy się także wadom i konsekwencjom wynikającym z jej stosowania.

Podstawowe założenia diety norweskiej

Rzekomo dieta norweska została opracowana przez lekarzy ze Szpitala Uniwersyteckiego w Oslo. Co ciekawe, szpital zaprzeczył tym pogłoskom. Wątpliwości budzi również sama nazwa tego sposobu odżywiania. „Dieta norweska” błędnie sugeruje, że mamy do czynienia z jadłospisem Norwegów, którzy na ogół jedzą bardzo zdrowo. Dieta Norwegów zbliżona jest do zasad diety śródziemnomorskiej, gdyż obfituje w zdrowe tłuste ryby, owoce morza, pełnowartościowy nabiał i produkty pełnoziarniste. Tymczasem odchudzająca dieta norweska to bardzo restrykcyjny sposób odżywiania.

Jadłospis diety norweskiej opiera się w zasadzie tylko na dwóch składnikach: jajkach i grejpfrutach. Dietę należy stosować 14 dni i nie wolno jej przerywać (jeśli tak się stanie, należy zacząć od nowa). Sprawdź pozostałe zasady diety norweskiej.

O czym jeszcze trzeba pamiętać w diecie norweskiej?

  • Dieta norweska to bardzo restrykcyjna dieta, która wymaga szczególnej dyscypliny.
  • Jadłospis diety norweskiej obejmuje trzy posiłki dziennie – śniadanie, drugie śniadanie i obiad.
  • Stosując dietę norweską, nie wolno łączyć tłuszczów i węglowodanów w jednym posiłku. Według twórców tego sposobu odżywiania takie rozdzielanie składników odżywczych przyspiesza proces redukcji masy ciała.
  • Podstawą jadłospisu są jajka ugotowane na twardo i grejpfruty. Oprócz tego można jeść surówki warzywne z selera naciowego, marchewki, pomidorów i ogórka konserwowego lub innych warzyw bez dodatków. Dozwolone są gotowane mięso wołowe, gotowane mięso drobiowe oraz chude ryby. Można też jeść pieczywo razowe.
  • W trakcie stosowania diety norweskiej należy dziennie wypijać od dwóch do trzech litrów płynów. Dozwolone napoje to: woda, herbatki ziołowe, słaba kawa lub herbata.
  • Autorzy diety norweskiej zalecają również rezygnację z aktywności fizycznej w trakcie jej stosowania. Organizm jest zbyt słaby, więc nie należy go dodatkowo obciążać.

Dieta norweska – co można jeść i pić?

Poniżej znajdziesz listę wszystkich produktów, które można włączyć do jadłospisu w diecie norweskiej.

Dieta norweska – produkty dozwolone:

  • jajka gotowane na twardo;
  • gotowane mięsa – gotowana wołowina, drób, jagnięcina, chude ryby (np. dorsz), ewentualnie powyższe gatunki mięs pieczone lub grillowane bez dodatku tłuszczu;
  • surówka warzywna z selera naciowego, marchewki, ogórka konserwowego i pomidora;
  • sałatki z warzyw liściastych;
  • gotowana kapusta, gotowany szpinak, duszona marchew, inne gotowane warzywa (bez dodatku tłuszczu);
  • zupa jarzynowa;
  • grejpfruty i jabłka (jabłka jako dodatek do sałatek i surówek);
  • pieczywo pełnoziarniste, razowe;
  • dodatki do potraw, takie jak: jogurt naturalny, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek;
  • niegazowana woda mineralna;
  • słaba kawa lub herbata bez cukru i mleka;
  • herbata ziołowa, herbata owocowa bez cukru.

Dieta norweska – czego należy unikać?

W diecie norweskiej należy restrykcyjnie przestrzegać zasad dotyczących jej trwania oraz produktów wykluczonych z jadłospisu. Sprawdź, czego nie uwzględnia dieta norweska.

Dieta norweska – produkty niedozwolone:

  • jajka smażone, sadzone, faszerowane, jajecznica;
  • mięsa i ryby smażone, panierowane, pieczone lub grillowane z dodatkiem tłuszczu;
  • surówki i sałatki z olejem, śmietaną i majonezem;
  • rośliny strączkowe, ziemniaki;
  • owoce, sałatka owocowa (z wyjątkiem grejpfrutów i jabłek);
  • produkty zbożowe, takie jak kasze, ryże, makarony;
  • żywność wysoko przetworzona;
  • dodatki do potraw: śmietana, majonez, oleje, sól;
  • napoje gazowane;
  • słodzone soki;
  • kawa lub herbata z dodatkiem mleka i cukru;
  • alkohol.

Dieta norweska – zalety i efekty

Twórcy diety norweskiej obiecują spektakularne efekty odchudzania. Przekonują, że przy stosowaniu wszystkich zasad możliwe jest zmniejszenie masy ciała nawet o 10 kilogramów w 14 dni. Według nich podczas długiej przerwy między ostatnim posiłkiem (obiad) a pierwszym posiłkiem w kolejnym dniu (śniadanie), organizm pobiera energię z zapasów zgromadzonych w tkance tłuszczowej, co z kolei prowadzi do zmniejszenia masy ciała.

Co więcej, zwolennicy diety norweskiej przekonują, że jedną z jej zalet jest przyspieszenie metabolizmu.

Niewątpliwą zaletą tej diety odchudzającej jest prosty jadłospis. Dwa tygodnie to niedługo, a obiecywane spektakularne efekty wydają się kuszące (szczególnie osobom, które stosowały już inne diety i żadna z nich nie przyniosła pożądanych skutków). W tym momencie pojawiają się jednak pytania: czy warto przejść na dietę norweską? I najważniejsze: czy ten sposób odżywiania, nawet w tak krótkim czasie, jest bezpieczny dla zdrowia?

Dieta norweska – kontrowersje, przeciwwskazania, wady

Jedną z diet odchudzających, która budzi najwięcej wątpliwości wśród dietetyków, jest właśnie dieta norweska. Zasady, efekty – wszystko to wydaje się proste i kuszące. Czy aby na pewno?

Wystarczy przyjrzeć się dokładnie, jak wygląda jadłospis diety, aby zauważyć, że jest to bardzo ubogi sposób odżywiania. W codziennym menu zostały zaburzone proporcje podstawowych składników odżywczych. W efekcie stosowanie tej diety (nawet przez dwa tygodnie) wiąże się z ryzykiem wystąpienia niedoborów pokarmowych i licznych skutków ubocznych.

Dieta norweska – przeciwwskazania

Z norweskiej diety odchudzającej na pewno muszą zrezygnować:

  • osoby z chorobami nerek;
  • pacjenci z chorobami układu krążenia;
  • osoby z chorobami układu kostnego;
  • pacjenci zmagający się z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego;
  • dzieci i młodzież w okresie dorastania;
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią;
  • seniorzy.

Ze względu na liczne kontrowersje i wady diety z Oslo dietetycy nie polecają jej jednak nikomu.

Skutki uboczne w diecie norweskiej

Osoby, które stosowały dietę norweską, wskazują na następujące skutki uboczne wynikające z ubogiego, restrykcyjnego jadłospisu:

  • omdlenia, odwodnienie;
  • problemy z cerą, paznokciami, wypadanie włosów;
  • drażliwość i nerwowość;
  • efekt jo-jo.

Największe wady w diecie norweskiej

Do największych wad diety z Oslo należą:

  • Monotonny jadłospis eliminujący wiele wartościowych produktów spożywczych.
  • Większe ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych i zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
  • Długa przerwa pomiędzy posiłkami przynosi odwrotny skutek, niż wskazują twórcy diety. Organizm pobiera energię nie z tkanki tłuszczowej, a z masy mięśniowej. W efekcie w wyniku stosowania diety następuje znaczna utrata mięśni i wody z organizmu.
  • Dieta norweska nie poprawia metabolizmu. Wręcz przeciwnie – jej jadłospis spowalnia proces przemiany materii.

Dieta norweska – jadłospis tygodniowy

Przyjrzyjmy się dokładnie menu w diecie norweskiej. Poniżej znajdziesz przykładowy tygodniowy jadłospis diety z Oslo, obejmujący – zgodnie z zasadami – trzy posiłki: śniadanie, drugie śniadanie i obiad.

Dzień I:

  • Śniadanie: trzy jajka ugotowane na twardo.
  • Drugie śniadanie: trzy jajka ugotowane na twardo, grejpfrut, słaba kawa lub herbata.
  • Obiad: trzy jajka ugotowane na twardo, surówka warzywna, kromka chleba, słaba kawa lub herbata.

Dzień II:

  • Śniadanie: dwa jajka ugotowane na twardo.
  • Drugie śniadanie: jajka gotowane, grejpfrut, słaba kawa lub herbata.
  • Obiad: gotowana wołowina, surówka z selera naciowego i marchewki, słaba kawa lub herbata.

Dzień III:

  • Śniadanie: 2 jajka, grejpfrut.
  • II śniadanie: 3 jajka, grejpfrut, słaba kawa lub herbata.
  • Obiad: 2 jajka, gotowany szpinak, kromka chleba razowego.

Dzień IV:

  • Śniadanie: 2 jajka, grejpfrut, owocowa herbata.
  • II śniadanie: 2 jajka, gotowany szpinak z łyżką jogurtu.
  • Obiad: kotlet z piersi kurczaka, seler naciowy, ogórki kiszone, słaba kawa lub herbata.

Dzień V:

  • Śniadanie: 2 jajka, grejpfrut, ziołowa herbata.
  • II śniadanie: 2 jajka, seler naciowy, marchewka, pomidor, słaba kawa lub herbata.
  • Obiad: ryba pieczona, chleb razowy, szpinak gotowany.

Dzień VI:

  • Śniadanie: 2 jajka, herbata lub kawa.
  • II śniadanie: 2 jajka, grejpfrut.
  • Obiad: pieczona pierś z kurczaka, gotowana kapusta, herbata lub kawa.

Dzień VII:

  • Śniadanie: 2 jajka, herbata lub kawa.
  • II śniadanie: 2 jajka, seler naciowy, pomidor, ogórki, grejpfrut.
  • Obiad: gotowana wołowina, seler naciowy, herbata lub kawa.

Zdrowsza alternatywa

Każda dieta, nawet krótkotrwała, ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Zdrowe jedzenie to dostarczanie w odpowiednich proporcjach w każdym posiłku tłuszczów, węglowodanów oraz białek. Nie można zapominać także o właściwych ilościach witamin i składników mineralnych.

Zdrowa dieta to odpowiednio zbilansowana dieta – zarówno pod względem kaloryczności, jak i niezbędnych składników pokarmowych. Tymczasem jadłospis w diecie norweskiej obejmuje trzy niskokaloryczne posiłki z ciągle powtarzających się produktów.

Chcesz schudnąć i nie martwić się o efekt jo-jo? Polecamy zdrowszą alternatywę – dietę redukcyjną opartą na deficycie kalorycznym. Deficyt kaloryczny to stan, w którym organizm spala więcej kalorii, niż dostarczasz mu z pożywieniem.

Odpowiednio ułożona dieta redukcyjna jest nie tylko skuteczna, ale również smaczna i pożywna. Różnorodny jadłospis uwzględnia wszystkie niezbędne składniki odżywcze we właściwych proporcjach. Dieta redukcyjna zapewnia umiarkowane tempo odchudzania (średnio około 1-1,5 kilograma tygodniowo), ale dzięki temu jest bardzo zdrowa i bezpieczna dla organizmu.

Prowadząc zdrowy styl życia, nie możesz zapominać również o aktywności fizycznej. Dostosowana do Twoich potrzeb i możliwości dawka ruchu przyspiesza metabolizm i efekty diety redukcyjnej.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą cateringu dietetycznego Maczfit, gdzie znajdziesz diety pudełkowe dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Polecamy również konsultacje z naszymi dietetykami. Doświadczony specjalista pomoże znaleźć zdrowszą alternatywę dla modnych diet odchudzających i doradzi, jak zmienić codzienne nawyki żywieniowe na zdrowsze. 

 

autor postu Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobywała w warszawskich żłobkach, przedszkolach i szkołach, a także prowadząc warsztaty edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W Maczfit odpowiada za prace działu Dietetyki i spójność wszystkich diet z oferty. Prywatnie miłośniczka śródziemnomorskich smaków.

Zobacz kolejny artykuł

cukry proste

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

dieta strażników wagi

Dieta Strażników Wagi. Na czym polega dieta punktowa?

produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste. Czym są i które wybierać?

jak pozbyc się wody z organizmu

Jak pozbyć się wody z organizmu?

Polecane artykuły

cukry proste

Artykuły

Odżywianie

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

15 kwietnia 2024
lekkostrawne jedzenie

Artykuły

Odżywianie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

10 kwietnia 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: