Co jeść, by mieć piękną cerę? Radzimy jaką dietę wybrać

Zmagasz się z niedoskonałościami skóry? Stosujesz różne kosmetyki, a efektów dalej nie widać? W poniższym artykule dowiesz się, jak odpowiednio zbilansowana dieta może w krótkim czasie poprawić stan Twojej cery. 

Jakiego jedzenie nie lubi Twoja skóra?

Dieta niewątpliwie odgrywa istotną rolę w kondycji naszej skóry. Przyczyną niezdrowej cery może być długotrwałe narażenie na czynniki prozapalne. W diecie będą to: 

  • cukry dodane,
  • nasycone kwasy tłuszczowe,
  • trans kwasy tłuszczowe,
  • sztuczne barwniki,
  • konserwanty.

Składniki te znajdziemy głównie w żywności wysoko przetworzonej, do której należą chipsy, słone przekąski, kupne słodycze, konserwy, żywność typu fast-food, słodzone napoje i inne. Takie produkty leżą w najbardziej atrakcyjnym dla nas miejscu na półkach sklepowych.

Odpowiednia dieta kluczem do pięknej cery

Zbilansowana, urozmaicona dieta to Twój sojusznik w walce o zdrowie i piękną cerę. Im więcej kolorów na talerzu, tym większa pewność, że dostarczamy witamin, składników mineralnych, a przede wszystkim antyoksydantów. Te ostatnie są szczególnie pożądane w diecie osób z problemami skórnymi.

Co więcej, przeciwutleniacze walcząc z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki w naszym ciele, spowalniają procesy starzenia i zmniejszają wystąpienie wielu chorób. 

Na jakie produkty zwrócić uwagę przy komponowaniu jadłospisu?

Oczywiście na te, które mają w sobie dużo witamin! Na przykład witamina E pomaga w walce z suchą skórą i przyspiesza gojeniem się ran. Znajdziemy ją w olejach roślinnych, nasionach i orzechach. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, a także zmniejsza przebarwienia skóry. Królem witaminy C spośród warzyw jest papryka, a owoców – czarna porzeczka.

Roślinne źródła białka w diecie wegetariańskiej — CZYTAJ

Witaminę A, która pomaga w walce z trądzikiem i wzmacnia strukturę skóry, znajdziemy w żółtych i pomarańczowych warzywach czy owocach oraz produktach odzwierzęcych jak  .in. jaja . Witamina D – redukuje stany zapalne i uszkodzenia wywołane stresem oksydacyjnym. Pamiętaj, aby w celu jej syntezy przebywać na słońcu 15 minut dziennie lub w okresie zimowym sięgnąć po suplement!

Istotne są też witaminy z grupy B, które uelastyczniają i wygładzają skórę czy likwidują przebarwienia. Znajdziemy je w pełnoziarnistych produktach zbożowych, mięsie, orzechach i nasionach roślin strączkowych. Składniki mineralne także nie są obojętne naszej skórze. Zwróć koniecznie uwagę na żywieniowe źródła cynku, krzemu, żelaza i miedzi.

 

Jeśli potrzebujesz wsparcia w walce o lepszą cerę, to z pewnością zainteresuje Cię nasza dieta DIABETIC. Niski indeks glikemiczny i dowiedzione naukowo działanie przeciwzapalne sprawią, że już wkrótce poczujesz się o niebo lepiej.

Potrzebujesz darmowej porady profesjonalnego dietetyka klinicznego? Napisz maila na dietetyk@maczfit.pl lub wejdź TUTAJ.

 

Jak dbać o układ pokarmowy? Porady ekspertów Maczfit

Układ pokarmowy odpowiedzialny jest za niezwykle ważną życiową funkcję – odżywianie. To właśnie tam odbywa się m.in. wchłanianie substancji odżywczych, które następnie wykorzystywane są do budowy i odbudowy tkanek organizmu.

W poniższym artykule dowiesz się jakie produkty wprowadzić do swojej diety, a jakie wyeliminować z codziennego jadłospisu, aby cieszyć się zdrowym układem pokarmowym.

Choroby układu pokarmowego

Prawidłowe funkcjonowanie przełyku, żołądka czy jelit w znacznym stopniu wpływa też na nasze codzienne życie, a nawet samopoczucie. Jednak ze względu na swoje złożone funkcje, przewód pokarmowy człowieka narażony jest na możliwość wystąpienia wielu różnych schorzeń.

Do najczęstszych chorób układu pokarmowego zaliczyć można:

  • chorobę refluksową,
  • wrzodową,
  • choroby jelit.

Jakie produkty należy wprowadzić do codziennej diety?

Aby Twój układ pokarmowy funkcjonował prawidłowo, kluczowe znaczenie ma oczywiście odpowiednia dieta! Istotne jest spożywanie składników pochodzących z różnych grup produktów spożywczych i ich różnorodność.

Co powinno znaleźć się w Twoim jadłospisie:

  • świeże warzywa,
  • owoce,
  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • produkty mleczne,
  • ryby,
  • chude mięso.

Jakich produktów unikać przy chorobach układu pokarmowego?

Tutaj Ameryki nie odkryjemy — musisz zapomnieć o wysoko przetworzonej żywności i barach szybkiej obsługi. Wbrew pozorom przejście na dietę wcale nie oznacza wielu wyrzeczeń i ciągłej walki z samym sobą. Wiele przebojów kulinarnych powszechnie uznawanych za „niezdrowe” można przygotować w wersji FIT.

Czego unikać, aby układ pokarmowy nie dawał Ci się we znaki:

  • produktów smażonych,
  • tłustych gatunków mięs,
  • słonych przekąsek (oraz nadmiernego dosalania),
  • produktów typu fast food i słodyczy.

Istotna jest odpowiednia ilość błonnika, który obecny jest przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz owocach i warzywach. Nie można zapomnieć także o wypijaniu odpowiedniej ilości wody, której to błonnik potrzebuje do prawidłowej pracy.

Roślinne źródła białka w diecie wegetariańskiej — CZYTAJ

Flora bakteryjna i błonnik Twoim sprzymierzeńcem

Bardzo ważne jest też prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej. Pomagają w tym probiotyki, odpowiedzialne za równowagę bakterii jelitowych.

Odpowiednie dla Twojego układu pokarmowego probiotyki znajdziesz w fermentowanych produktach mlecznych takich jak:

  • jogurt naturalny,
  • kefir,
  • kiszonki.

Istotna jest odpowiednia ilość błonnika, który obecny jest przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz owocach i warzywach. Nie można zapomnieć także o wypijaniu odpowiedniej ilości wody, której to błonnik potrzebuje do prawidłowej pracy.

Co zrobić, gdy dokucza nam zespół jelita drażliwego?

Osoby borykające się z problemami trawiennymi, takimi jak m.in. zespół jelita drażliwego powinny stosować odpowiednią dietę.

W wielu przypadkach niezbędne jest wykluczenie produktów ciężkostrawnych, takich jak:

  • nasiona roślin strączkowych,
  • warzywa kapustne,
  • cebula i czosnek.

Pomocne jest również wyeliminowanie produktów o dużej zawartości FODMAP, czyli fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i alkoholi wielowodorotlenowych.

Efekt Jo-Jo daje Ci się we znaki? Sprawdź jak utrzymać wagę w ryzach – CZYTAJ

In Diet We Trust!

Wszystkie powyżej wspomniane zalecenia spełnia właśnie dieta Care, autorski program Maczfit, częściowo oparty na zasadach diety lekkostrawnej.

Należy jednak pamiętać, że osoby borykające się z problemami jelitowymi często mogą niestandardowo reagować na różne produkty. Dlatego niezwykle istotne jest dobranie diety indywidualnie – produkty, które szkodzą jednym osobom, wcale nie muszą działać tak samo u innych osób z tym samym schorzeniem.

Potrzebujesz darmowej porady profesjonalnego dietetyka klinicznego? Napisz maila na dietetyk@maczfit.pl lub wejdź TUTAJ

Pokonaj nadciśnienie tętnicze z dietą DASH

Już kolejny rok z rzędu dieta DASH zajmuje pierwsze miejsce w amerykańskim rankingu diet opracowywanym przez ekspertów dietetyki. Nic dziwnego – nie jest to kolejna  modna dieta cud, tylko zbilansowany sposób odżywiania opracowany przez specjalistów w celu profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego.

 

Nadciśnienie tętnicze dotyczy wielu z nas

17 maja obchodzony jest Światowy Dzień  Nadciśnienia Tętniczego – to dobra okazja, by uświadomić sobie, że nadciśnienie jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie i dotyka nawet 1/3 dorosłych. Wiele z nich pozostaje jednak niezdiagnozowanych, ponieważ choroba zwykle nie daje objawów. Regularna kontrola ciśnienia to prosty, niedrogi i bezbolesny sposób, by sprawdzić, czy znajdujemy się w grupie ryzyka i – w razie potrzeby – jak najszybciej rozpocząć leczenie.

Nieleczone nadciśnienie tętnicze przyśpiesza rozwój miażdżycy i zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów mózgu, a także może prowadzić do uszkodzenia nerek i wzroku. Na szczęścia odpowiedni styl życia: w tym regularna aktywność fizyczna, zaniechanie palenia tytoniu, umiejętność radzenie sobie ze stresem oraz odpowiednie nawyki żywieniowe,  to skuteczne kroki do obniżenia ciśnienia tętniczego.

 

Dieta to skuteczny sposób na walkę z nadciśnieniem tętniczym

Nazwa diety DASH  pochodzi od angielskiego: Dietary Approaches to Stop Hypertension – została opracowana przez grupę amerykańskich naukowców z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w celu przeciwdziałania nadciśnieniu tętniczemu i jego negatywnym skutkom. Efekty stosowania tej diety sięgają jednak dalej – wykazano, że jest skuteczna nie tylko w profilaktyce nadciśnienia, ale także w zapobieganiu cukrzycy typu II oraz otyłości.

Podstawowe zasady diety DASH są zgodne z ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania – nacisk kładziony jest na zwiększenie spożycia warzyw i owoców, wybór produktów pełnoziarnistych zamiast tych z oczyszczonych zbóż, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na rzecz jednonienasyconych kwasy tłuszczowych, znajdujących się m.in. w orzechach, pestkach oraz olejach (np. rzepakowym i oliwie).

Kolejnym ważnym założeniem diety jest spożycie ryb 2-4 razy w tygodniu – polecane są głównie tłuste ryby morskie, będące dobrym źródłem min. kwasów omega-3. Spożycie mięsa najlepiej ograniczyć do chudych gatunków drobiu – jak indyk i kurczak,  a białko powinno pochodzić także z przetworów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu (jak  np. jogurty, maślanki, twarożki).

 

Ogranicz spożycie soli z dietą DASH

Jedną z najważniejszych zasad diety DASH jest też ograniczenie spożycia soli. Nadmierna konsumpcja zawartego w niej sodu powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi na ściany naczyń krwionośnych.

Wg szacunków Instytutu Żywności i Żywienia w 2015 r.  w Polsce spożywaliśmy średnio ok. 11 g soli dziennie – to prawie 3 razy więcej niż limit zalecony w diecie DASH (czyli 3,75 g/dziennie).  By zredukować spożycie sodu nie wystarczy jednak zrezygnować z dosalania potraw podczas gotowania.

Duże ilości soli znajdują się w wielu chętnie spożywanych produktach – m.in. w warzywach konserwowych, produktach wędzonych i peklowanych (np. wędlinach), serach podpuszczkowych, pieczywie, gotowych sosach – a przede wszystkim w tzw. żywności wygodnej – wysoko przetworzonej i gotowej do spożycia. Na szczęście dzięki wykorzystaniu naturalnych przypraw i ziół dania przygotowane wg zaleceń diety DASH mają wyśmienity smak i aromat!