Alergeny

Chcesz upewnić się, czy w dostarczonym przez nas posiłku nie ma składników, których nie toleruje Twój organizm? Na każdej etykiecie znajdziesz numery, które odpowiadają zawartym w posiłku potencjalnym alergenom. 

Na terenie zakładu wykorzystywane są różne surowce zawierajace alergeny. Możliwe jest zanieczyszczenie krzyżowe alergenami.

Oto ich oznaczenia:

  • Zboża zawierające gluten
    1.
    Zboża zawierające gluten
    Cereals containing gleuten
    Glutenhaltiges Getreide
  • Skorupiaki
    2.
    Skorupiaki
    Crustaceans
    Krustentiere
  • Jaja
    3.
    Jaja
    Eggs
    Eier
  • Ryby
    4.
    Ryby
    Fish
    Fische
  • Orzeszki ziemne
    5.
    Orzeszki ziemne
    Peanuts
    Erdnüsse
  • Soja
    6.
    Soja
    Soybeans
    Sojabohnen
  • Mleko
    7.
    Mleko
    Milk
    Milch
  • Orzechy
    8.
    Orzechy
    Nuts
    Nüsse
  • Seler
    9.
    Seler
    Celery
    Sellerie
  • Gorczyca
    10.
    Gorczyca
    Mustard
    Senfsamen
  • Nasiona sezamu
    11.
    Nasiona sezamu
    Sesame seeds
    Sesamsamen
  • Dwutlenek siarki i siarczyny
    12.
    Dwutlenek siarki i siarczyny
    Sulphur dioxide and sulphites
    Schwefeldioxid und Sulfite
  • Łubin
    13.
    Łubin
    Lupin
    Lupine
  • Mięczaki
    14.
    Mięczaki
    Clams
    Weichtiere