Spis treści
Nie od dziś wiadomo, że żywienie ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Żyjemy w pośpiechu, stresujemy się, jemy niezdrowo i nieregularnie. Na talerzach milionów Polaków królują posiłki wysoko przetworzone. To z kolei może prowadzić do wielu chorób, między innymi cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy czy niedokrwiennej choroby serca. Brzmi strasznie? Tak jest, dlatego przychodzimy z listą produktów zwanych superfoods. Co to za produkty i jak za ich pomocą zmienić codzienne nawyki żywieniowe? Sprawdźmy to!
Superfoods to w najprostszym tłumaczeniu „super żywność”. Do tej grupy należą produkty, które zawierają bardzo cenne składniki odżywcze, wspomagające prawidłowy rozwój organizmu. Co ważne, superfoods to produkty pełnowartościowe, naturalne i nieprzetworzone. Dodawane są do posiłków, aby uzupełnić braki minerałów, witamin, kwasów tłuszczowych (głównie Omega 3) i związków bioaktywnych. Podobną rolę odgrywa tak zwana żywność funkcjonalna, czyli wzbogacona. Z tą różnicą, że w przypadku superfoods wszystkie składniki są w stu procentach naturalne.
Lista produktów superfoods jest długa i wciąż aktualizowana. Znajdziesz na niej zarówno egzotyczne, jak i rodzime produkty. Poniżej krótkie zestawienie przykładów żywności superfoods. W kolejnych akapitach zajmiemy się ich drogocennymi właściwościami.
Najpopularniejsze produkty superfoods:
Odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do dobrego zdrowia i lepszego samopoczucia. W czym tkwi fenomen super żywności? W bogatym, naturalnym składzie produktów z tej kategorii. Wzięliśmy pod lupę najpopularniejsze przykłady superfoods i sprawdziliśmy je pod kątem zawartości witamin, minerałów i innych składników odżywczych.
Ziarenka nasion chia to nie tylko składnik kolorowych deserów. To również źródło wielu wartości odżywczych. Nasiona chia mają więcej wapnia niż mleko, więcej żelaza niż szpinak i więcej kwasów Omega 3 niż hodowlany łosoś atlantycki. Co więcej, w tych małych ziarenkach ukryte są: pełnowartościowe białko i obniżający ciśnienie potas. Nasiona chia mają również wysoką zawartość błonnika, który to reguluje pracę układu pokarmowego. W czym jeszcze pomoże regularne spożywanie nasion chia? Kwasy Omega 3 wspomagają pracę mózgu, dlatego warto wprowadzać je do diety szczególnie w czasie wzmożonej koncentracji.
Można powiedzieć, że siemię lniane to polski odpowiednik egzotycznych nasion chia. Podobnie jak nasiona, siemię zawiera lignany, czyli naturalne związki chemiczne, które mają drogocenny wpływ na układ hormonalny. Co więcej, regularne spożywanie lignanów przeciwdziała nowotworom i stanom zapalnym. Na zdrowie organizmu wpływ mają także zawarte w siemieniu lnianym kwasy tłuszczowe. Nasiona lnu obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Jagody goji to kolejny produkt, który ma bogate właściwości i świetnie działa na nasz organizm. Te owoce mają w swoim składzie tryptofan – aminokwas, który wytwarza melatoninę (hormon regulujący sen) i serotoninę (hormon szczęścia). Co więcej, jagody goji zawierają cynk, wapń, żelazo i fosfor. W świeżych jagodach znajdziesz również witaminy, między innymi C, B1, B2, B6, E i beta-karoten. Powyższe składniki odżywcze obniżają poziom cukru we krwi, usprawniają proces trawienia oraz zapobiegają uszkodzeniom wątroby. Jagody goji nazywane są również „owocami długowieczności” – zawierają antyoksydanty i eliminują wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia komórek.
Żurawinę warto wprowadzić do diety nie tylko z powodów leczniczych, ale i profilaktycznie. Jej właściwości znane są już od pokoleń. Owoce żurawiny mają silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu usprawniają działanie układu moczowego, pokarmowego oraz zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych dziąseł. Żurawinę powinny jeść także osoby, które zmagają się z problemem wrzodów żołądka. Czerwone owoce eliminują bakterię helicobacter pylori, uważaną za jedna z głównych przyczyn wrzodów. Żurawina to także źródło witaminy C i wielu przeciwutleniaczy.
Czosnek, podobnie jak żurawina, jest skutecznym antyoksydantem. Produkty antyoksydacyjne chronią komórki ciała przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na raka oraz opóźniają procesy starzenia komórek. Czosnek ma także silne właściwości antybakteryjne. Nie bez przyczyny domowe sposoby na przeziębienie to znana od lat mieszanka mleka z miodem i czosnkiem. Zawarta w czosnku allicyna działa jak antybiotyk oraz korzystnie wpływa na pracę serca.
Miód ma niezwykłe właściwości lecznicze i odżywcze. Działa antybakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo. Wzmacnia odporność i podobnie jak czosnek działa jak antybiotyk. W składzie pyłku pszczelego znajduje się wiele witamin (między innymi A, E, B1, B2, B6 i C). Drogocenne właściwości ma także pierzga – ciemnobrązowe grudki, które powstają z mieszaniny pyłku kwiatowego z miodem. Pierzga pszczela uznawana jest za jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. W jej składzie znajdują się zarówno węglowodany, białka i tłuszcze, jak i witaminy oraz minerały. Co ciekawe, produkty pszczele wciąż są badane przez naukowców i lista ich korzyści dla naszego zdrowia zapewne wkrótce się poszerzy.
O tym, że orzechy włoskie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, wiesz już zapewne od dawna. To jednak niejedyna drogocenna właściwość tego produktu. Orzechy włoskie są bogate w kwasy Omega 3 i błonnik. Pomagają w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach. W związku z tym niektórzy eksperci zaliczają orzechy włoskie do probiotyków. Orzechy mają też korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy.
Wzmacnia odporność, działa antynowotworowo, a jej pestki są bogate w cynk – to tylko niektóre zalety dyni. Co więcej, dynia to także bogate źródło witaminy C. Ma sporo błonnika i fitosteroli, które ograniczają wchłanianie cholesterolu z pożywienia. W dyni znajdziesz również karotenoidy – związki chemiczne, chroniące przed chorobami serca, oczu i nowotworami.
Jarmuż to skarbnica różnych składników odżywczych: błonnika, cynku, wapnia, żelaza i magnezu. Do tego dochodzą silne przeciwutleniacze, które powstrzymują wzrost komórek rakowych. Jarmuż to także bogate źródło witamin. Jedna szklanka soku z jarmużu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminy C, K i A.
Polska kuchnia słynie z ziemniaków, jednak kasza jaglana to bardzo zdrowy zamiennik w codziennej diecie. To jeden z nielicznych produktów zbożowych o silnych właściwościach zasadotwórczych. Co to oznacza? Produkty takie jak mięso, nabiał czy cukier są kwasotwórcze. Z kolei kasza nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i wzbogaca organizm o wiele składników odżywczych. Należą do nich między innymi: witaminy z grupy B, żelazo i wapń. Kasza jaglana zawiera także dużo krzemu, który zapobiega zmianom miażdżycowym i jest niezbędnym budulcem zdrowych włosów, skóry i paznokci.
Skoro wiesz już, jakie drogocenne składniki kryją się w produktach z listy superfoods, najwyższa pora wprowadzić je do codziennej diety. Możesz zrobić to sam lub skorzystać z oferty Maczfit. Zdrowe przekąski, pyszne, pełnowartościowe posiłki, nieprzetworzona żywność – to wszystko znajdziesz w cateringu dietetycznym naszej firmy. Jak wprowadzać superfoods do diety? Poniżej kilka pomysłów na dania i przekąski z wykorzystaniem super żywności.
W Maczfit wiemy, jak duży wpływ na nasz organizm ma to, co jemy. Dlatego nieustannie poszerzamy i modyfikujemy naszą ofertę, wprowadzając nowe superfoods. Zachęcamy do zapoznania się z poszczególnymi programami dietetycznymi na stronie internetowej Maczfit. Znajdziesz wśród nich między innymi dietę pudełkową dla wegan, wegetarian, kobiet w ciąży, osób z chorobami cukrzycy i tarczycy. Posiłki pełne superfoods dostępne są także w naszym pakiecie “Wybór Menu”. W tej opcji sam wybierasz to, co lubisz. Jeśli potrzebujesz porady, jak wzbogacić swoją dietę o super żywność, zachęcamy do kontaktu. Nasi dietetycy rozwieją wszystkie Twoje wątpliwości i pomogą w doborze odpowiedniej diety. Zdrowe odżywianie, wysoka jakość życia, smacznie i pożywnie – superfoods w Maczfit czeka na Ciebie!