Spis treści
Dieta ubogoresztkowa, w przeciwieństwie do diety bogatoresztkowej, zakłada jadłospis ubogi w błonnik. Z tego artykułu dowiesz się, czy dieta ubogoresztkowa jest zdrowa i w jakich okolicznościach może być stosowana. Poznasz także listy produktów dozwolonych i przeciwwskazanych oraz przykładowy jadłospis tego sposobu odżywiania.
Błonnik pokarmowy (zwany również włóknem pokarmowym) to nieuszkodzone węglowodany i ligniny pochodzenia roślinnego, które nie ulegają strawieniu i wchłonięciu przez przewód pokarmowy.
Frakcje błonnika pokarmowego dzielimy na rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie.
Błonnik rozpuszczalny to między innymi: pektyny, inulina, gumy, śluzy i beta glukany. Rozpuszczalne włókno pokarmowe ulega fermentacji w przewodzie pokarmowym, pełniąc jednocześnie wiele ważnych funkcji w organizmie. Przykładowo: pektyny obniżają stężenie glukozy we krwi i regulują poziom cholesterolu. Beta glukany korzystnie wpływają na układ immunologiczny, a inulina to prebiotyk, który wspomaga rozwój pożytecznych kultur bakterii układu pokarmowego.
Błonnik nierozpuszczalny to głównie: celuloza, hemiceluloza, skrobia oporna i ligniny. Ta frakcja błonnika ma właściwości przyspieszające perystaltykę (ruchy) jelit. Poza tym zwiększa masę stolca.
Najlepsze źródła błonnika w żywności to między innymi: warzywa, owoce, otręby i płatki (np. owsiane gryczane, żytnie, orkiszowe), pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, gruboziarniste kasze oraz suszone owoce i rośliny strączkowe.
Błonnik jest bardzo ważnym elementem diety zdrowego człowieka. Jeśli nie zmagasz się z żadnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, Twoja zbilansowana dieta powinna uwzględniać minimum 20-25 gramów błonnika na dobę.
Dieta bogatoresztkowa, zwana również dietą wysokobłonnikową, zakłada zwiększenie podaży błonnika do 40/60 gramów, a w niektórych przypadkach nawet do 70 gramów na dobę. Głównymi wskazaniami do stosowania diety bogatoresztkowej są: nadwaga i otyłość, hemoroidy, zaparcia i cukrzyca.
Dieta ubogoresztkowa, czyli dieta niskobłonnikowa/bezresztkowa, ogranicza błonnik do minimum. W przypadku niektórych schorzeń przewodu pokarmowego błonnik działa drażniąco na błonę śluzową jelit. Dieta ubogoresztkowa jest dietą leczniczą, gdyż pomaga złagodzić nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dieta ubogoresztkowa to dieta lecznicza. Oznacza to, że jej stosowanie powinno odbywać się tylko w określonych przypadkach i zawsze pod ścisłą kontrolą lekarza.
Stosowanie diety ubogiej w błonnik przy chorobach układu pokarmowego – najczęstsze wskazania:
Dlaczego w niektórych chorobach przewodu pokarmowego powinno się stosować dietę ubogoresztkową?
Błonnik w naturalny sposób pobudza perystaltykę jelit i „zachęca” układ pokarmowy do aktywności. Przy powyższych dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego jest to jednak działanie niepożądane. Błonnik może podrażniać błony śluzowe jelit i zaburzać prawidłową przemianę materii. Poza tym zbyt duża ilość błonnika w diecie może powodować powstawanie gazów i bólów brzucha.
Dieta ubogoresztkowa „odciąża” chore i osłabione jelita oraz pomaga w leczeniu uciążliwych biegunek.
Zmniejszenie ilości błonnika może również zaszkodzić pacjentom z uchyłkowatością jelit i hemoroidami. W powyższych przypadkach, zamiast diety o niskiej zawartości błonnika, stosuje się dietę bogatoresztkową.
Na czym polega dieta niskobłonnikowa? Sprawdź najważniejsze zasady.
Jakie produkty spożywcze możesz włączyć do diety ubogoresztkowej?
Dieta ubogoresztkowa – produkty zalecane:
Dieta niskobłonnikowa wyklucza wszystkie produkty zbożowe z pełnego ziarna, ale nie tylko. Sprawdź, jakich produktów należy unikać.
Dieta ubogoresztkowa – produkty przeciwwskazane:
Błonnik jest ważną częścią diety. W organizmie zdrowego człowieka błonnik reguluje rytm wypróżnień, ogranicza wchłanianie toksyn, korzystnie wpływa na przemianę materii i rozwój pożądanej mikroflory bakteryjnej w jelicie grubym. Odpowiednio zbilansowany zdrowy jadłospis, który dostarcza organizmowi błonnik w odpowiedniej ilości, ogranicza ryzyko zachorowania na hemoroidy oraz choroby cywilizacyjne, takie jak nadwaga i otyłość.
Jeśli nie cierpisz na choroby zapalne jelit, choroby dróg żółciowych, kamicę nerkową i inne schorzenia, w których należy ograniczyć błonnik, nie powinieneś stosować diety ubogoresztkowej na własną rękę.
Zdrowa dieta musi być dostosowana do potrzeb Twojego organizmu tak, aby zapobiec niedoborom pokarmowym. Zdrowe jedzenie powinno każdego dnia dostarczać Ci wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów, witamin i składników mineralnych) we właściwych proporcjach.
Zmagasz się z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego i nie wiesz, jaką dietę leczniczą zastosować? Niezwłocznie udaj się do lekarza. W układaniu jadłospisu pomocna będzie także konsultacja dietetyczna. Doświadczony dietetyk doradzi, jak układać dzienne menu i jakie nawyki zmienić, aby prowadzić zdrowy styl życia.
Poniżej znajdziesz przykładowy jednodniowy jadłospis diety ubogiej w błonnik.
Dieta ubogoresztkowa – jednodniowy jadłospis:
Kolacja: bułka pszenna z chudą wędliną drobiową, chudym twarogiem i sałatą.