Spis treści
Dieta lekkostrawna wielu osobom kojarzy się z pobytem w szpitalu, lecz nie każdy dokładnie wie, co można, a czego nie wolno na niej jeść. Od lekarza dostajemy zazwyczaj okrojoną listę dozwolonych i zakazanych produktów. Warto poznać zasady diety lekkostrawnej, aby prawidłowo wdrożyć ją w czasie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Co można jeść na diecie lekkostrawnej, a czego należy unikać? Jak odpowiednio zbilansować dietę łatwostrawną, aby jadłospis dostarczał organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych? Na te i inne pytania odpowiemy w niniejszym artykule.
Dieta lekkostrawna, nazywana też łatwostrawną, to dieta lecznicza, której zadaniem jest:
Dieta łatwostrawna polega na wykluczeniu produktów, które mogą podrażniać przewód pokarmowy oraz na stosowaniu odpowiednich technik kulinarnych, które poprawiają strawność żywności.
Dieta lekkostrawna, mimo wielu wykluczeń, powinna mieć dostosowaną do potrzeb chorego wartość energetyczną i zawartość wszystkich składników odżywczych, co jest niezwykle ważne w trakcie powrotu do zdrowia. Dlatego, jeśli zachodzi konieczność wprowadzenia diety lekkostrawnej, warto rozważyć konsultacje dietetyczne i skorzystanie z usług cateringu dietetycznego.
Główne zasady stosowania diety lekkostrawnej to:
Dieta lekkostrawna zalecana jest po różnego rodzaju zabiegach chirurgicznych, w chorobach przewodu pokarmowego (stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, nowotwory) i w chorobach infekcyjnych przebiegających z gorączką.
Głównym wskazaniem do stosowania diety łatwostrawnej są zatem choroby układu pokarmowego, ale nie tylko. Różne odmiany diety lekkostrawnej lekarz lub dietetyk może zalecić również w przypadku chorób układu oddechowego, zaburzeniach krążenia, chorobach nerek i dróg moczowych, ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby i trzustki, zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, kamicy żółciowej.
U osób starszych, u których występują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zasadne może być wykorzystanie niektórych zaleceń diety łatwostrawnej na co dzień.
Dieta lekkostrawna nie jest polecana jako dieta odchudzająca ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego. Są jednak przypadki, kiedy powinniśmy stosować dietę lekkostrawną, a jednocześnie chcemy zrzucić kilka kilogramów. Nie ma przeciwwskazań, by przez pewien czas stosować dietę lekkostrawną w celu redukcji masy ciała. Jeśli będzie rozsądnie zbilansowana, przy założeniu odpowiedniego deficytu energetycznego, pozwoli stopniowo uzyskać pożądaną masę ciała bez efektu jo-jo.
Nieumiejętnie stosowana dieta lekkostrawna może niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, przynosząc skutek odwrotny do zamierzonego – powodując osłabienie organizmu, niedobór białka, witamin i składników mineralnych.
Jeśli dokuczają Ci dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a lekarz zalecił Ci stosowanie diety, która odciąży przewód pokarmowy, skorzystaj z usług cateringu dietetycznego.
W Maczfit znajdziesz między innymi gotową, bogatą w składniki odżywcze opcję żywieniową, która jest najbardziej zbliżona do diety lekkostrawnej. Ta opcja żywieniowa jest najlżejszą z naszych ofert, będzie jednak zawierać takie produkty jak surowe owoce oraz warzywa, orzechy, nasiona oraz czekolada.
Z tej opcji wykluczyliśmy produkty, które mogą powodować wzdęcia, w tym nasiona roślin strączkowych i grzyby. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego zostały zredukowane do minimum, a zastąpione zdrowymi tłuszczami roślinnymi. W naszej gotowej opcji żywieniowej nie znajdziesz również produktów wędzonych, suszonych owoców i ostrych przypraw. Dzięki temu nasza gotowa opcja żywieniowa jest zdrowa, smaczna i pełnowartościowa.
Poniżej znajdziesz produkty zalecane i przeciwwskazane w klasycznej wersji diety łatwostrawnej.
Poniższe zestawienie przedstawia dozwolone w diecie produkty lekkostrawne. Można z nich komponować smaczne i zdrowe posiłki, które wesprą chorego w okresie rekonwalescencji. Należy pamiętać o stosowaniu dozwolonych technik kulinarnych do przygotowywania posiłków.
Tłuszcze
Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej powinien uwzględniać źródła zdrowego tłuszczu, między innymi oleje roślinne podawane na zimno, takie jak oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, sojowy, słonecznikowy. Można jeść także świeże masło o zmniejszonej zawartości tłuszczu.
Mięso i wędliny
W diecie lekkostrawnej zalecane jest chude mięso, np. kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, w mniejszych ilościach chuda wołowina i wieprzowina (np. schab, polędwiczka), chude wędliny (szynka, schab, polędwica, filet).
Ryby morskie
Oprócz tego można jeść ryby morskie chude (dorsz, sola, mintaj, tuńczyk, leszcz, sandacz, flądra, morszczuk) i słodkowodne (pstrąg, okoń, szczupak, młody karp).
Jaja
Najlepszą formą jaj będą jaja gotowane.
Mleko i przetwory mleczne
Dozwolony nabiał to: jogurt naturalny, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, sery twarogowe chude lub półtłuste, mleko słodkie <2% tłuszczu.
Produkty zbożowe
W składzie produktów zbożowych z pełnego ziarna znajdują się spore ilości błonnika. Dlatego dieta lekkostrawna uwzględnia ich zamiennik – produkty zbożowe z białej mąki: pszenne pieczywo jasne i czerstwe (bułki, sucharki), mąka pszenna, kasza manna, kasza jęczmienna, kasza krakowska, kus-kus, kasza jaglana, ryż biały, quinoa, płatki owsiane, ryżowe i jaglane (najlepiej błyskawiczne), drobne makarony jasne.
Warzywa
Na diecie łatwostrawnej można jeść także delikatne warzywa, takie jak: marchew, ziemniaki, buraki, szpinak, dynia, cukinia, młoda fasolka szparagowa, kabaczek, patison, pietruszka, seler – pod warunkiem, że są gotowane, rozdrobnione lub pieczone. Warzywa dozwolone na surowo to: sałata, cykoria, pomidor bez skórki, starta marchewka, soki warzywne.
Owoce
W jadłospisie diety lekkostrawnej mogą znaleźć się owoce, takie jak jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony, owoce jagodowe, winogrona, banany – pod warunkiem, że są gotowane lub surowe bardzo dojrzałe, bez skórki i pestek lub ewentualnie przetarte. Dieta łatwostrawna uwzględnia również świeże soki owocowe z dozwolonych owoców.
Przyprawy
Chcąc zadbać o swój układ pokarmowy, unikaj ostrych przypraw, a zamiast nich postaw na: wanilię, cynamon, koper, tymianek, rozmaryn, lubczyk, majeranek, pietruszkę, anyż, kminek, bazylię, imbir, sok z cytryny, rzeżuchę i melisę.
Napoje
W diecie lekkostrawnej dozwolone są: woda niegazowana, słaba kawa zbożowa i herbata, kompoty i rozcieńczone soki z owoców, znajdujących się na liście „produkty zalecane”.
Jak można zauważyć, w diecie lekkostrawnej wyklucza się wiele produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego.
Pewne ilości błonnika pokarmowego niezbędne są również w diecie lekkostrawnej, dlatego nie należy ograniczać go radykalnie.
Kolejną dietą zalecaną przy problemach trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego, jest dieta FODMAP.
Dieta FODMAP to sposób żywienia, polegający na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów bogatych w cukry, które słabo wchłaniają się w jelitach i łatwo w nich fermentują.
Związki te, ze względu na słabą przyswajalność, trafiają do naszych jelit w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim powodują zwiększone wchłanianie wody, a co za tym idzie – bóle brzucha i uczucie przelewania. W jelicie grubym dochodzi do fermentacji związków. Na skutek tego procesu, który zachodzi przy udziale bakterii naturalnie występujących w jelitach, powstają takie gazy jak: wodór, dwutlenek węgla i metan. To właśnie te gazy powodują wzdęcia i inne przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób cierpiących na IBS.
Do grupy węglowodanów fodmap, które szybko i silnie fermentują w naszych jelitach zaliczamy:
W ofercie cateringu dietetycznego Maczfit, oprócz wspomnianej wyżej gotowej diety CARE, znajdziesz również program FODMAP. Dzięki różnorodności naszego cateringu możesz z łatwością dopasować pyszną dietę pudełkową do swoich potrzeb.