Odżywianie

Dieta lekkostrawna – co możemy jeść? Zasady i produkty dozwolone

23 kwietnia 2020

Dieta lekkostrawna wielu osobom kojarzy się z pobytem w szpitalu, lecz nie każdy dokładnie wie, co można, a czego nie można jeść będąc na tej restrykcyjnej diecie. Od lekarza dostajemy zazwyczaj okrojoną listę dozwolonych i zakazanych produktów. Warto poznać zasady diety lekkostrawnej, aby prawidłowo wdrożyć ją w czasie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych. Co można jeść, a czego trzeba unikać na diecie lekkostrawnej?

Na czym polega dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna, nazywana też dietą łatwostrawną, to modyfikacja żywienia podstawowego, której zadaniem jest:

  • odciążenie przewodu pokarmowego lub chorego narządu,
  • złagodzenie dolegliwości z przewodu pokarmowego,
  • poprawa stanu odżywienia poprzez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych.

Dieta lekkostrawna polega na wykluczeniu produktów, które mogą podrażniać przewód pokarmowy oraz na stosowaniu odpowiednich technik kulinarnych, które poprawiają strawność żywności. Dieta lekkostrawna, mimo wielu wykluczeń, powinna mieć odpowiednią do potrzeb chorego wartość energetyczną i zawartość wszystkich składników odżywczych, co jest niezwykle ważne w trakcie powrotu do zdrowia po pobycie w szpitalu. Dlatego jeśli zachodzi konieczność wprowadzenia diety lekkostrawnej, warto rozważyć skorzystanie z usług cateringu dietetycznego.

Zasady lekkostrawnej diety

Dieta lekkostrawna powinna kierować się następującymi zasadami:

  • serwowanie smacznych posiłków, podawanych w sposób zachęcający do jedzenia,
  • dodawanie dozwolonych aromatycznych ziół do dań, w celu podniesienia ich atrakcyjności,
  • kontrolowanie wielkości porcji – nie powinny być zbyt duże,
  • regularne spożywanie posiłków (4-5 razy dziennie),
  • gotowanie w wodzie i na parze,
  • zmniejszenie podaży błonnika lub uczynienie go mniej drażniącym poprzez: wybór delikatnych warzyw i mocno dojrzałych owoców, obieranie, przecieranie, miksowanie i rozdrabnianie produktów (np. owoców i warzyw),
  • usuwanie z warzyw i owoców skórek, pestek, zwłókniałych i twardych części roślin,
  • wydłużanie czasu gotowania twardych produktów roślinnych,
  • pieczenie w folii, rękawie lub pergaminie, bez dodatku tłuszczu,
  • dodawanie dozwolonych tłuszczów do potraw „na zimno”, czyli po ich przyrządzeniu.

Kto powinien stosować dietę lekkostrawną?

Dieta lekkostrawna stosowana jest po różnego rodzaju zabiegach chirurgicznych, w chorobach przewodu pokarmowego (stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, nowotwory) i w stanach gorączkowych. Różne odmiany diety lekkostrawnej zaleca się również w przypadku chorób układu oddechowego, zaburzeniach krążenia, chorobach nerek i dróg moczowych, ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby i trzustki, zapaleniu pęcherzyka i dróg żółciowych, kamicy żółciowej. U osób starszych, u których występują dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zasadne może być wykorzystanie niektórych jej zaleceń na co dzień.

Dieta lekkostrawna a odchudzanie

Dieta lekkostrawna nie jest raczej polecana jako dieta odchudzająca ze względu na niską zawartość błonnika pokarmowego. Są jednak przypadki, kiedy powinniśmy stosować dietę lekkostrawną, a jednocześnie chcemy zrzucić kilka kilogramów. Nie ma przeciwwskazań, by przez pewien czas stosować dietę lekkostrawną w celu redukcji masy ciała. Jeśli będzie rozsądnie zbilansowana, przy założeniu odpowiedniego deficytu energetycznego, pozwoli stopniowo uzyskać pożądaną masę ciała, bez efektu jo-jo.

Typowa dieta lekkostrawna kojarzy się z jedzeniem szpitalnym, mdłymi kleikami ryżowymi, małoapetycznymi przetartymi zupami. Bez problemu można na takiej diecie schudnąć, ponieważ nic nie jest smaczne i po prostu dochodzi do zahamowania łaknienia. Nieumiejętnie stosowana dieta lekkostrawna może również niekorzystnie wpłynąć na zdrowie, przynosząc skutek odwrotny do zamierzonego – powodując osłabienie organizmu, niedobór białka, witamin i składników mineralnych. Jeśli masz problemy trawienne, a lekarz zalecił Ci stosowanie diety, która odciąży układ pokarmowy, skorzystaj z pomocy cateringu dietetycznego. W Maczfit znajdziesz dietę CARE, która jest najbardziej zbliżona do diety lekkostrawnej, a do tego jest smaczna i pełnowartościowa!

Dieta lekkostrawna – co jeść, a czego unikać?

Na diecie lekkostrawnej z jadłospisu należy wykluczyć produkty i potrawy:

  • powodujące nadmierne wydzielanie soków trawiennych (ostre i tłuste),
  • zawierające duże ilości błonnika pokarmowego,
  • powodujące wzdęcia,
  • wędzone,
  • używki (alkohol, kawa) i ostre marynaty,
  • pieczywo żytnie, razowe, chrupkie,
  • grube kasze, ryż brązowy i makaron razowy,
  • niektóre warzywa, np. cebulę, czosnek, ogórki, rzodkiewkę, kukurydzę, paprykę,
  • grzyby,
  • niedozwolone są w diecie lekkostrawnej owoce suszone i marynowane, a także niektóre świeże (gruszki, śliwki, czereśnie, agrest),
  • orzechy,
  • warzywa kapustne,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • niektóre przyprawy (ocet, pieprz, musztarda, ostra papryka, chrzan, ziele angielskie).

Jak można zauważyć, w diecie lekkostrawnej wyklucza się wiele produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Pewne ilości błonnika pokarmowego niezbędne są również w diecie lekkostrawnej, dlatego nie należy ograniczać go radykalnie. Źródłem błonnika w diecie lekkostrawnej powinny być:

  • młode, delikatne warzywa,
  • dojrzałe owoce,
  • delikatne pieczywo pszenne lub graham,
  • drobne kasze.

Dieta lekkostrawna – produkty wskazane

Poniższa tabela przedstawia dozwolone w diecie łatwostrawnej produkty lekkostrawne. Można z nich komponować smaczne i zdrowe posiłki, które wesprą chorego w okresie rekonwalescencji po pobycie w szpitalu. Należy pamiętać o stosowaniu dozwolonych technik kulinarnych do przygotowywania posiłków.

Grupa produktów Produkty zalecane
Tłuszcze oliwa z oliwek, olej rzepakowy, lniany, sojowy, słonecznikowy, świeże masło
Mięso i wędliny kurczak i indyk bez skóry, królik, cielęcina, w mniejszych ilościach chuda wołowina i wieprzowina (np. schab, polędwiczka), chude wędliny (szynka, schab, polędwica, filet)
Ryby morskie chude (dorsz, sola, mintaj, tuńczyk, leszcz, sandacz, flądra, morszczuk), słodkowodne (pstrąg, okoń, szczupak, młody karp)
Jaja gotowane na miękko, ścięte na parze w formie jajecznicy, jaj sadzonych lub omletu
Mleko i przetwory mleczne jogurt naturalny, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, sery twarogowe chude lub półtłuste, mleko <2% tłuszczu
Produkty zbożowe pszenne pieczywo jasne i czerstwe (bułki, sucharki), mąka pszenna, kasza manna, kasza jęczmienna, kasza krakowska, kus-kus, kasza jaglana, ryż biały, quinoa, płatki owsiane, ryżowe i jaglane (najlepiej błyskawiczne), drobne makarony jasne
Warzywa gotowane i rozdrobnione: marchew, ziemniaki, buraki, szpinak, dynia, cukinia, młoda fasolka szparagowa, kabaczek, patison, pietruszka, seler;

na surowo: sałata, cykoria, pomidor bez skórki, starta marchewka, soki warzywne

Owoce gotowane lub surowe bardzo dojrzałe, bez skórki i pestek lub ewentualnie przetarte: jabłka, morele, brzoskwinie, pomarańcze, melony, owoce jagodowe, winogrona, banany
Przyprawy wanilia, cynamon, koper, tymianek, rozmaryn, lubczyk, majeranek, pietruszka, anyż, kminek, bazylia, imbir, pietruszka, sok z cytryny, rzeżucha, melisa, koper

Zobacz kolejny artykuł

postanowienia noworoczne

Postanowienia noworoczne, czyli nowe życie od 1 stycznia

Catering dietetyczny Maczfit to bezpieczeństwo i higiena produkcji i dostawy

Bezpieczeństwo produkcji i higiena w Maczfit

posiłek po treningu

Posiłek po treningu – co powinien zawierać posiłek potreningowy?

jak nie przytyć w święta?

Jak nie przytyć w święta?

jak oczyścić organizm z toksyn?

Jak oczyścić organizm z toksyn?

Polecane artykuły

postanowienia noworoczne

Artykuły

Postanowienia noworoczne, czyli nowe życie od 1 stycznia

22 grudnia 2020
Catering dietetyczny Maczfit to bezpieczeństwo i higiena produkcji i dostawy

Maczfit od kuchni

Bezpieczeństwo produkcji i higiena w Maczfit

21 grudnia 2020
mobile app
Od teraz jest jeszcze lepiej.
Nie ma na co czekać.
Pobierz aplikację.
mobile app