Artykuły

Dieta przeciwzapalna – zasady i lista produktów

22 października 2021

autor postu Agata Sobczak
Agata Sobczak
dieta_przeciwzapalna

Stan zapalny to naturalne zjawisko, z którym mamy do czynienia w przypadku wystąpienia infekcji. Jednak przewlekły stan zapalny może być przyczyną wielu chorób. Z tego tekstu dowiesz się, jakie produkty spożywcze wykazują działanie przeciwzapalne i na czym polega dieta przeciwzapalna. Poznasz także przykładowy jadłospis tej diety.

Czym jest stan zapalny?

Stan zapalny (z łaciny inflammatio) to rodzaj reakcji obronnej organizmu w odpowiedzi na czynniki uszkadzające. W reakcji zapalnej biorą udział komórki układu odpornościowego, komórki tkanki łącznej, niektóre białka krwi oraz naczynia krwionośne.

Stan zapalny powstaje, aby usunąć szkodliwy czynnik oraz naprawić uszkodzone tkanki. W prawidłowych warunkach stan zapalny ulega samoistnemu ograniczeniu, a jego następstwem jest gojenie się ran i powrót do zdrowia. Niekiedy jednak proces ten nie zostaje w pełni wygaszony i przyjmuje postać przewlekłą.

Przewlekły stan zapalny organizmu jest bardzo niepożądany, gdyż może prowadzić do rozwoju wielu innych schorzeń, w tym groźnych chorób sercowo-naczyniowych i nie tylko.

Przyczyny powstawania stanu zapalnego w organizmie

Do przyczyn powstawania stanu zapalnego można zaliczyć:

  • czynniki biologiczne, czyli bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty – niekiedy przyczyną stanu zapalnego są nie tylko same bakterie, ale produkowane przez nie toksyny;
  • czynniki fizyczne, takie jak urazy mechaniczne i promieniowanie jonizujące;
  • czynniki chemiczne – substancje żrące, kwasy, zasady i niektóre pochodne węglowodorów;
  • martwicę – martwica może powstać w przebiegu zmian niedokrwiennych lub niektórych nowotworów; w przypadku jej wystąpienia komórki odpornościowe starają się odgraniczyć i usunąć tkanki martwicze;
  • reakcje układu immunologicznego – mogą być spowodowane przeciwko czynnikom zewnętrznym lub przeciwko własnym tkankom; przyczyną reakcji alergicznych lub anafilaktycznych jest nieadekwatna (za silna) reakcja organizmu na nieszkodliwy lub średnio szkodliwy czynnik;
  • nowotwory – komórki nowotworowe mogą być rozpoznane przez układ odpornościowy organizmu jako nieprawidłowe, co stanowi sygnał do ich usunięcia.

Przewlekły stan zapalny powstaje na przykład wtedy, gdy mimo odpowiedzi układu odpornościowego nie udaje się w pełni zwalczyć czynnika niszczącego tkanki. W tym przypadku często dochodzi do przestawienia odpowiedzi immunologicznej. Oznacza to, że organizm nie potrafi sam poradzić sobie z czynnikiem chorobotwórczym i zaczyna postrzegać swoje własne tkanki jako przyczynę problemu.

W przypadku przewlekłego stanu zapalnego często dochodzi do jednoczesnej naprawy i uszkodzenia tkanek, skutkiem czego są różne schorzenia autoimmunologiczne, a także część nowotworów.

Do przyczyn powstawania przewlekłego zapalenia można zaliczyć:

  • niezdrowy styl życia,
  • chroniczny stres,
  • zanieczyszczenie środowiska,
  • stosowanie używek,
  • przyjmowanie niektórych leków,
  • niewłaściwą dietę – sposób odżywiania może być zarówno czynnikiem prozapalnym, jak i przeciwzapalnym; dieta antyzapalna to najważniejszy element leczenia chorób cywilizacyjnych oraz najlepszy sposób na zapobieganie im.

Stany zapalne – objawy

Do najważniejszych objawów związanych ze stanem zapalnym należą:

  • ból,
  • obrzęk,
  • ocieplenie,
  • zaczerwienienie,
  • zaburzenie funkcji narządu objętego zapaleniem,
  • gorączka,
  • osłabienie,
  • dreszcze,
  • zawroty głowy,
  • utrata apetytu,
  • bóle mięśniowe.

Przewlekły stan zapalny prowadzi do stopniowego uszkodzenia danej tkanki i zwiększa ryzyko rozwoju takich schorzeń jak reumatoidalne zapalenie stawów, a także:

  • toczeń,
  • łuszczyca,
  • miażdżyca,
  • nowotwory,
  • choroba Parkinsona,
  • choroba Alzheimera,
  • cukrzyca typu 2,
  • alergie,
  • choroba Hashimoto.

W leczeniu i profilaktyce chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym kluczowe znaczenie ma dieta. Na czym polega dieta przeciwzapalna? Co jeść, a jakich produktów unikać?

Główne zasady diety przeciwzapalnej

Jakie są najważniejsze zasady diety przeciwzapalnej? Czym charakteryzuje się ten sposób żywienia?

Dieta przeciwzapalna to plan żywieniowy, który ma na celu regularne dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, sprzyjających zapobieganiu i leczeniu chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów i nie tylko.

Nie ulega wątpliwości, że to, co jemy, bezpośrednio wpływa na stan mikrobioty jelitowej. Ta z kolei stanowi ważny element układu immunologicznego. Odpowiednio ułożony jadłospis będzie stymulować naszą odporność oraz sprawność w zwalczaniu infekcji, co z kolei może powodować obniżenie stanu zapalnego. Celem diety przeciwzapalnej jest zatem łagodzenie stanów zapalnych, które leżą u podnóża wielu chorób.

O czym nie wolno zapominać w diecie przeciwzapalnej?

W codziennym jadłospisie nie może zabraknąć różnorodnych produktów. Ważne są źródła dobrych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6), a także witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

Do menu należy wprowadzić także produkty, które zawierają naturalne antyoksydanty (przeciwutleniacze). Szczegółową listę związków i produktów polecanych w diecie przeciwzapalnej znajdziesz w dalszej części tekstu.

Dieta przeciwzapalna – zasady:

  • Dieta przeciwzapalna nie jest dietą odchudzającą – powinna pokrywać całe dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię.
  • Dieta przeciwzapalna bazuje na świeżych produktach, głównie warzywach i owocach. Jadłospis powinien być różnorodny i obejmować produkty o działaniu przeciwzapalnym.
  • Warzywa najlepiej jeść w każdym posiłku.
  • W diecie przeciwzapalnej zaleca się umiejętne łączenie białek, tłuszczów i węglowodanów w każdym posiłku. 
  • Należy pamiętać o odpowiedniej podaży błonnika pokarmowego.
  • Źródłem węglowodanów w diecie przeciwzapalnej powinny być produkty mało przetworzone, z niskim indeksem glikemicznym (IG), nie poddane rafinacji. Należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, które mają w swoim składzie syrop glukozowo-fruktozowy.
  • W diecie przeciwzapalnej należy ograniczyć białko pochodzenia zwierzęcego na rzecz białka roślinnego (nasiona roślin strączkowych, produkty sojowe).
  • Z diety przeciwzapalnej należy wykluczyć produkty zawierające tłuszcze trans, które zwiększają ryzyko wystąpienia wielu chorób, w tym schorzeń autoimmunologicznych i dietozależnych. Tłuszcze trans znajdziesz między innymi w produktach takich jak: fast-food, żywność wysoko przetworzona, gotowe dania ze sklepu (dania instant), słodycze, wyroby cukiernicze.
  • Źródła dobrych tłuszczów w diecie przeciwzapalnej to między innymi: oleje roślinne (olej rzepakowy, oliwa z oliwek), awokado, orzechy, pestki, nasiona oraz tłuste ryby morskie.
  • Do diety przeciwzapalnej można wprowadzić dodatkową suplementację, ale tylko po konsultacji z lekarzem. Do związków, które wykazują silne właściwości przeciwzapalne, należą między innymi: witamina C, witamina E, witamina B9 (kwas foliowy), witamina D, selen oraz karotenoidy.
  • Działanie przeciwzapalne wykazują także niektóre zioła i przyprawy. Stosując dietę przeciwzapalną, warto uwzględnić następujące dodatki: imbir, kurkuma, szafran, goździki, rozmaryn, lukrecja, cynamon, gałka muszkatołowa.
  • Odpowiednio zbilansowana dieta przeciwzapalna, jak każda inna dieta, kładzie spory nacisk na właściwe nawodnienie organizmu. Najlepiej pić wodę mineralną, choć w przypadku diety przeciwzapalnej polecane są również napary z ziół i zielone herbaty. Należy zrezygnować ze słodzonych napojów oraz mocno ograniczyć alkohol (można pić jedynie czerwone wino i to w niewielkich ilościach).

Indeks prozapalności diety (DII)

Spożywanie produktów spożywczych lub ich składników może wywoływać działanie prozapalne lub przeciwzapalne.

Indeks prozapalności diety (z angielskiego DII – Dietary Inflammatory Index) to narzędzie, które ocenia efekt całej diety, konkretnego produktu lub wybranego składnika żywności w trzech kategoriach:

  • jako prozapalny,
  • o działaniu przeciwzapalnym,
  •  bez wpływu na proces zapalny.

Ocena odbywa się na podstawie wpływu danego produktu/składnika na stężenie markerów stanu zapalnego – głównie białka C-reaktywnego (CRP).

Obecnie na liście składników o właściwościach przeciwzapalnych znajdują się przede wszystkim:

  • kwasy tłuszczowe omega-3,
  • witamina E,
  • błonnik pokarmowy,
  • witamina C,
  • beta-karoten,
  • magnez.

Co jeść na diecie przeciwzapalnej?

Andrew Weil, amerykański lekarz i wykładowca Harvardu, stworzył piramidę żywieniową, składającą się z 12 pięter produktów o działaniu przeciwzapalnym. Poniższa piramida żywności może być cenną wskazówką, jak układać „dieta przeciwzapalna – jadłospis”.

#1 Warzywa

Minimum 4-5 porcji dziennie, w formie surowej lub gotowanej. Szczególnie polecane są zielone warzywa liściaste (szpinak, jarmuż) oraz warzywa krzyżowe (kalafior, kapusta, brukselka, brokuł). Do diety należy włączyć też marchew, buraki, cebulę i fasolkę. Warzywa są dobrym źródłem flawonoidów i karotenoidów, czyli związków o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Zawierają także cenny błonnik pokarmowy.

#2 Owoce

3-4 porcje dziennie. Sięgając po dany owoc, należy zwrócić uwagę na jego indeks glikemiczny (IG). Te o wysokim indeksie glikemicznym należy ograniczyć. Dieta przeciwzapalna powinna obejmować między innymi borówki, jeżyny, wiśnie, porzeczki, truskawki, maliny oraz owoce cytrusowe. Owoce warto zjadać na surowo (obróbka termiczna pozbawia ich cennych składników odżywczych).

#3 Pełnoziarniste produkty zbożowe

3-5 porcji dziennie. Produkty zbożowe to przede wszystkim źródła węglowodanów i błonnika pokarmowego. Nie tylko dostarczają energii, ale także minimalizują ryzyko gwałtownych skoków poziomu glukozy i insuliny we krwi. Jakie produkty zbożowe uwzględnić, komponując dietę przeciwzapalną? Przede wszystkim ryż (dziki, brązowy, basmati), kaszę (gryczaną i jęczmienną), komosę ryżową i płatki zbożowe.

#4 Makaron

Andrew Weil w swojej przeciwzapalnej piramidzie żywności wyszczególnił też makaron. Makaron najlepiej jeść 2 razy w tygodniu w formie al dente. Dzięki temu będzie produktem o niskim indeksie glikemicznym. Najlepsze makarony w diecie przeciwzapalnej to z mąki razowej, ryżowe i z fasoli.

#5 Nasiona roślin strączkowych

1-2 porcje dziennie. Strączki są bogatym źródłem roślinnego białka, błonnika oraz składników mineralnych, takich jak magnez i potas. Dzięki temu dobrze łagodzą stany zapalne. Dieta przeciwzapalna powinna obejmować przede wszystkim: fasolę, groch, ciecierzycę i soczewicę.

#6 Źródła zdrowych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6)

5-7 porcji dziennie. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega mają bardzo korzystny wpływ na cały organizm. Kwasy omega-3 wspomagają pracę mózgu, serca oraz układu immunologicznego. Z kolei kwasy tłuszczowe omega-6 są budulcem wielu komórek i enzymów, pomagają w leczeniu zaburzeń hormonalnych oraz kontrolują pracę układów i narządów.

Jadłospis diety przeciwzapalnej powinen obejmować źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą między innymi: oliwa z oliwek extra virgin, olej rzepakowy (tłoczony na zimno), olej lniany, orzechy włoskie i laskowe. Produkty zalecane to także: nasiona i pestki, siemię lniane, awokado, ryby morskie.

#7 Ryby i owoce morza

Te produkty pochodzenia zwierzęcego są nie tylko źródłem kwasów tłuszczowych, ale również cennych składników mineralnych (takich jak jod, magnez, wapń, potas, żelazo, selen). Warto jeść je dla zdrowia 2-6 razy w tygodniu.

#8 Produkty sojowe

Ósmą pozycją w przeciwzapalnej piramidzie produktów Andrewa Weila są produkty sojowe. Zaleca się jedzenie 1-2 porcji dziennie.

Należy wybierać produkty z całego ziarna soi, a nie jedynie z izolatu białka sojowego. Produkty sojowe, takie jak tofu, tempeh czy mleko sojowe, zawierają cenne białko roślinne.

#9 Gotowane grzyby azjatyckie

Grzyby shitake, enoki oraz maitake zawierają cenne składniki, które wspierają działanie układu immunologicznego. Nie należy jeść ich na surowo.

#10 Źródła białka

Dieta przeciwzapalna powinna obejmować wysokiej jakości źródła białka zwierzęcego. Ich spożywanie należy jednak ograniczyć (najlepiej jeść je 1-2 razy w tygodniu).

#11 Zioła i przyprawy

To składniki diety o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Można stosować je bez ograniczeń, zarówno świeże, jak i suszone.

#12 Herbata

2-4 kubki dziennie. Herbaty zielone i białe zawierają katechiny, czyli związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym.

#13 Suplementy

W piramidzie Weila nie mogło zabraknąć suplementów. Czasami sama dieta nie wystarczy, aby pokryć występujące w organizmie niedobory mikro i makroelementów.

W diecie przeciwzapalnej szczególnie istotna jest suplementacja witaminami C i D oraz kwasami tłuszczowymi z rodziny omega. Pamiętaj, że każdą kurację warto rozpoczynać pod kontrolą lekarza lub dietetyka.

#14 Czerwone wino

Opcjonalnie – 1-2 lampki dziennie. Czerwony gatunek wina charakteryzuje się dużą zawartością związków bioaktywnych (polifenoli), które wykazują działanie przeciwzapalne.

#15 Zdrowe słodycze

Opcjonalnie i sporadycznie. W diecie przeciwzapalnej dozwolone są: gorzka czekolada, sorbety owocowe i niesłodzone suszone owoce.

Dieta przeciwzapalna – produkty dozwolone (rekomendowane):

  • warzywa i owoce (najlepiej surowe),
  • nasiona roślin strączkowych,
  • produkty z pełnego ziarna,
  • świeża oliwa z oliwek, olej lniany i rzepakowy,
  • orzechy i nasiona – zwłaszcza włoskie, laskowe i migdały,
  • świeże, tłuste ryby morskie – łosoś, tuńczyk, sardynki, makrela,
  • naturalne przyprawy – imbir, rozmaryn, oregano, goździki, kurkuma, gałka muszkatołowa,
  • woda mineralna, herbata zielona, herbaty ziołowe, świeże soki owocowo-warzywne.

Dieta przeciwzapalna – produkty zabronione

Właściwości prozapalne wykazują następujące produkty:

  • dania typu fast food,
  • produkty wysoko przetworzone, dania instant,
  • produkty z oczyszczonej mąki,
  • słodycze i wyroby cukiernicze,
  • słone przekąski – chipsy, krakersy, paluszki,
  • tłuste mleko i produkty mleczne,
  • tłuste mięso i wędliny,
  • alkohol, napoje słodzone.

Dieta przeciwzapalna – przepisy

Dieta przeciwzapalna – jadłospis jednodniowy dla przykładu:

Śniadanie: owsianka z owocami i orzechami laskowymi.

Drugie śniadanie: lekka sałatka z pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką skropiona oliwą.

Obiad: kaszotto z kaszy gryczanej z tofu i ugotowanymi grzybami azjatyckimi.

Podwieczorek: zielony koktajl z jarmużu.

Kolacja: kanapki z pieczywa razowego z łososiem i twarożkiem. 

Popularne diety przeciwzapalne

Z powodu chorób sercowo-naczyniowych wciąż co roku umierają setki tysięcy Polaków. Przyczyną schorzeń często jest niezdrowy styl życia, w tym używki, niski poziom aktywności fizycznej i niezdrowa dieta. Nasycone kwasy tłuszczowe, tłuszcze trans i cukier – te związki spożywane w nadmiarze i przez długi czas mogą powodować nieodwracalne zmiany w organizmie.

Obecnie wiele popularnych na całym świecie zdrowych diet bazuje na produktach, które wykazują działanie przeciwzapalne. Wykazano, że stosowanie takiej diety przynosi mnóstwo korzyści dla zdrowia – przede wszystkim zapobiega rozwojowi wielu chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości. Nieleczona otyłość może prowadzić do groźnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu II czy nowotwory. Na założeniach diety przeciwzapalnej bazują między innymi: dieta śródziemnomorska, dieta DASH i dieta wegetariańska.

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska to obecnie nie tylko model żywieniowy, ale również społeczny i kulturowy. Jej efekt przeciwzapalny został udowodniony naukowo – zaobserwowano, że osoby na diecie śródziemnomorskiej miały niższe markery białka CRP we krwi, a także mniejsze ryzyko wystąpienia incydentu kardiologicznego.

Dieta DASH

Dieta DASH również może być przydatna w leczeniu stanów zapalnych. Jej podstawą są warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, strączki, chudy nabiał, drób i ryby. 

Dieta wegetariańska

Badania potwierdziły również, że zapobieganiu stanom zapalnym sprzyja dieta wegetariańska. Osoby na diecie wegetariańskiej cechuje zazwyczaj niższe stężenie markerów zapalnych CRP i leukocytów.

Wśród diet Maczfit dostępne są między innymi diety pudełkowe wegańskie i wegetariańskie.

autor postu Agata Sobczak
Agata Sobczak

Absolwentka żywienia człowieka i oceny żywności na SGGW w Warszawie. Szczególnie interesuje się dietoterapią przy zaburzeniach metabolicznych (insulinooporność i cukrzyca) i hormonalnych (choroby tarczycy). Chętnie poszerza swoją wiedzę na szkoleniach, kursach i warsztatach. W Maczfit odpowiada za posiłki #less carbs z diety z wyborem dań oraz diety Diabetic i Hypo Hashimoto. Zamiłowanie do dietetyki odkryła studiując na kierunku gastronomia i hotelarstwo. W wolnych chwilach uwielbia gotować. W kuchni często eksperymentuje zmieniając popularne potrawy w ich zdrowsze wersje.

Zobacz kolejny artykuł

cukry proste

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

dieta strażników wagi

Dieta Strażników Wagi. Na czym polega dieta punktowa?

produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste. Czym są i które wybierać?

jak pozbyc się wody z organizmu

Jak pozbyć się wody z organizmu?

Polecane artykuły

cukry proste

Artykuły

Odżywianie

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

15 kwietnia 2024
lekkostrawne jedzenie

Artykuły

Odżywianie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

10 kwietnia 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: