Pojęcie „dieta fodmap” staje się coraz bardziej popularne. Co ono właściwie znaczy? Najogólniej, jest to sposób żywienia polegający na znacznym ograniczeniu lub wykluczeniu z jadłospisu produktów bogatych w cukry, które słabo się wchłaniają w jelitach i łatwo w nich fermentują. Najczęściej dieta ta jest zalecana osobom borykającym się z zespołem jelita drażliwego, ale nie tylko. Sprawdź, jakie są główne założenia diety fodmap. Poznaj jej efekty i przykładowy jadłospis.
Dieta fodmap zalecana jest przede wszystkim osobom, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego (IBS – Irritable Bowel Syndrome). IBS jest jedną z najczęstszych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Objawia się skurczowymi bólami brzucha, wzdęciami, trudnościami z wypróżnianiem, a często także uczuciem senności, bólami pleców i głowy. Przyczyny choroby nie zostały do końca poznane. Ludzie cierpiący na zespół jelita drażliwego mają prawdopodobnie bardziej wrażliwe i ruchliwe jelita niż inni, a mięśnie ich jelit odpowiadają silnymi skurczami nawet na niewielką stymulację. Występowanie choroby może być związane z wpływem czynników psychospołecznych. Zaostrzenie objawów IBS obserwuje się u pacjentów, którzy mają depresję i nie radzą sobie ze stresem. W przypadku objawów ze strony układu pokarmowego przeprowadza się diagnostykę mającą na celu wyeliminowanie takich schorzeń, jak na przykład celiakia, czy choroby zapalne jelit. Nie ma żadnego badania, którego wynik jednoznacznie potwierdzałby IBS. Lekarze, prowadząc diagnostykę posługują się również tzw. Kryteriami Rzymskimi IV.
Na rozwój IBS wpływ ma także dieta. To, co jemy, może przyczynić się do poprawy lub pogorszenia stanu naszego zdrowia.
Dietę fodmap stosuje się również przy innych chorobach układu pokarmowego, takich jak:
Pamiętaj, że wszystkie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego należy skonsultować z lekarzem. Szybko postawiona diagnoza pozwoli na natychmiastowe wdrożenie leczenia – zarówno farmakologicznego, jak i polegającego na zmianach w codziennym jadłospisie. Zmiany warto oprzeć na zasadach diety fodmap.
Dieta low fodmap to sposób żywienia polegający na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wykluczeniu z jadłospisu produktów bogatych w cukry, które słabo wchłaniają się w jelitach i łatwo w nich fermentują. Za twórców diety uznaje się australijskich naukowców z Monash University. Nazwa fodmap pochodzi od pierwszych liter następujących słów:
Innymi słowy, fodmap (z angielskiego – fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) to grupa węglowodanów, które szybko i silnie fermentują w naszych jelitach. Zaliczamy do nich:
Związki te ze względu na słabą przyswajalność trafiają do naszych jelit w niemal niezmienionej formie. W jelicie cienkim powodują zwiększone wchłanianie wody, a co za tym idzie – ból brzucha i uczucie przelewania. W jelicie grubym dochodzi do fermentacji związków. Na skutek tego procesu, który zachodzi przy udziale bakterii naturalnie występujących w jelitach, powstają takie gazy jak: wodór, dwutlenek węgla i metan. To właśnie te gazy powodują wzdęcia i inne przykre dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób cierpiących na IBS.
Sposób żywienia, polegający na ograniczeniu produktów o wysokiej zawartości fodmap, nazywany jest zamiennie „dietą fodmap” lub „dietą low fodmap”. Słowo „low” (z angielskiego – niski) zwraca uwagę na niewielki udział artykułów spożywczych bogatych w fodmap w codziennym jadłospisie. Zanim przejdziemy do etapów diety low fodmap, poznaj podstawowe jej zasady.
Dieta fodmap składa się z trzech etapów.
Pierwsza faza diety trwa maksymalnie do 6 tygodni. W tym czasie z jadłospisu eliminuje się produkty zawierające duże ilości fodmap i zastępuje produktami o niskiej zawartości fodmap. Gdy objawy IBS zaczną powoli ustępować, przechodzi się do etapu drugiego.
W drugim etapie diety następuje stopniowe ponowne wprowadzenie do jadłospisu artykułów spożywczych bogatych w fodmap. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnej tolerancji. Produkty o wysokiej zawartości fodmap najlepiej dodawać do menu pojedynczo i w niewielkich ilościach. Możesz przyjąć, że kolejno wprowadzane produkty oddziela trzydniowa przerwa. Na tym etapie szczególnie istotna jest baczna obserwacja swojego organizmu. Pomocne może wydać się notowanie dni spożywania poszczególnych produktów oraz wielkości ich porcji. Jeśli zauważysz, że jakiś produkt ewidentnie Ci szkodzi, powinieneś wykluczyć go z jadłospisu.
Trzeci etap bezpośrednio nawiązuje do drugiej fazy diety fodmap. Następuje w nim personalizacja diety, czyli wykluczenie produktów, które powodują nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Po zakończeniu diety fodmap większość osób wraca do normalnego sposobu odżywiania z wyłączeniem pojedynczych produktów zawierających fodmap.
Dietę fodmap warto prowadzić pod kontrolą dietetyka. Pomoże on tak dobrać sposób żywienie pod pacjenta by wykluczając produkty nie dopuścić do powstania niedoborów.
Poniżej znajdziesz listę popularnych produktów spożywczych o niskiej zawartości fodmap. Każdy z nich może być składnikiem Twojego dziennego menu.
Poniżej znajdziesz produkty bogate w fodmap, których lepiej unikać, gdy zmagasz się z zespołem jelita drażliwego i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego.
Odpowiednio przeprowadzona dieta fodmap pozwala na złagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego, takich jak bóle brzucha, wzdęcia i zaparcia. Przed przystąpieniem do stosowania diety warto udać się na konsultację lekarską i dietetyczną. Lekarz dokładnie wypyta, z jakimi dolegliwościami się zmagasz, a dietetyk pomoże ułożyć odpowiednio zbilansowany jadłospis. Każda dieta eliminacyjna wiąże się z ryzykiem pewnych niedoborów – ważne, aby stosować ją rozważnie.
Fodmap diet to obecnie jeden z popularniejszych sposobów żywienia wśród osób, które zmagają się z dolegliwościami układu pokarmowego. Poniżej prezentujemy przykładowy jednodniowy jadłospis oparty o produkty o niskiej zawartości fermentujących cukrów.
Śniadanie: płatki owsiane na mleku ryżowym z dodatkiem jagód.
Drugie śniadanie: kanapka z chleba gryczanego z chudą szynką i świeżym ogórkiem.
Obiad: grillowany łosoś z dodatkiem brązowego ryżu i gotowanej marchewki. Łosoś polany sokiem z cytryny i posypany prażonym słonecznikiem.
Podwieczorek: shake z mleka migdałowego i bananów.
Kolacja: omlet bez dodatku mąki z pomidorem i chudą szynką, chleb gryczany.
Problemy z układem pokarmowym to nie tylko IBS. Jeśli borykasz się z innymi dolegliwościami trawiennymi i szukasz diety dla siebie polecamy Twojej uwadze ofertę Maczfit. Wśród naszych propozycji znajdziesz między innymi program dietetyczny CARE dostępny w sześciu wariantach kalorycznych: 1000, 1300, 1500, 1800, 2000 i 2500 kcal. CARE to dieta dedykowana osobom z problemami trawiennymi. Z diety zostały wykluczone nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne i owoce o wysokiej zawartości łatwo fermentujących węglowodanów. W programie CARE posiłki przygotowujemy w oparciu o techniki kulinarne, takie jak: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie i pieczenie.
Śniadanie
Bezglutenowa tarta twarogowa z fetą, cukinią, żółtym pomidorem i sos jogurtowo bazyliowy bez laktozy
Drugie śniadanie
Sałatka z jajkami, awokado, cherry, bezglutenowe paluchy i sos jogurtowo-szczypiorkowy
Obiad
Kurczak w sosie pomidorowym, kasza gryczana niepalona z natką i surówka z marchewki i selera
Podwieczorek
Jogurtowe smoothie truskawkowo-bananowe bez laktozy
Kolacja
Kremowe curry z kurczakiem, kolendrą i chlebek naan