Spis treści
Każdy z nas chciałby na co dzień zdrowo i smacznie jeść. Samodzielne planowanie posiłków, częste robienie zakupów i gotowanie pochłaniają jednak sporo czasu. W efekcie często sięgamy po gotowce – fast-food lub sklepowe dania obiadowe typu instant. Czy można jeść smaczne dania bez spędzania długich godzin w kuchni? Tak! W tym wpisie przedstawimy pomysły na smaczne, zdrowe i szybkie obiady.
„Szybka dieta” nie zwalnia nas z dbania o odpowiednią kaloryczność i właściwy bilans składników odżywczych. To, co jemy na co dzień, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Znaczenie ma nie tylko to, co ląduje na naszych talerzach, ale również jakie porcje żywności spożywamy.
Dzienna kaloryczność diety to suma kalorii ze wszystkich posiłków zjedzonych w ciągu doby i napojów niosących wartość kaloryczną. W planie posiłków obiad jest najbardziej kalorycznym daniem. Przy czterech posiłkach dziennie kaloryczność obiadu to od 35 do 40% energii, a przy pięciu – od 30 do 35%. Dokładna wartość kaloryczna obiadu zależy od indywidualnego zapotrzebowania energetycznego.
Błyskawiczne obiady ze sklepu, czyli popularne gotowce, zazwyczaj mają wysoką kaloryczność i niską wartość odżywczą. W składzie żywności wysoko przetworzonej znajdziemy cukry proste, tłuszcze nasycone, tłuszcze trans i spore ilości soli. Spożycie tych związków w nadmiarze jest jedną z głównych przyczyn nadwagi i chorób dietozależnych.
Zdrowy obiad powinien bazować na świeżych i jak najmniej przetworzonych produktach. Dzięki temu dostarczymy organizmowi niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach. Odpowiednia podaż białek, tłuszczów, węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów i układów w organizmie.
Czy zatem szybki i zdrowy obiad można przygotować w krótkim czasie? Tak, większość potraw, które prezentujemy poniżej, przyrządzisz maksymalnie w pół godziny. Zanim jednak przedstawimy Ci nasze najlepsze przepisy, sprawdź wskazówki, dzięki którym ułatwisz sobie przygotowanie dań i skrócisz proces gotowania.
Kiedy najczęściej sięgamy po gotowe, sklepowe obiady? Kiedy wracamy z pracy, jesteśmy głodni i wiemy, że nie mamy nic w lodówce! Planowanie posiłków to idealne rozwiązanie zarówno dla singli i par, jak i całej rodziny. Najlepiej poświęcić na nie trochę czasu w weekend, przy okazji robiąc listę niezbędnych produktów spożywczych. Kolejnym krokiem będą oczywiście większe zakupy.
Jeśli naprawdę zależy Ci na czasie, przygotuj niektóre produkty dzień wcześniej (najlepiej wieczorem). Na obiad planujesz sałatkę? Wieczorem pokrój wszystkie składniki, a gdy przyjdzie pora obiadu tylko je wymieszasz i przyprawisz. Na Twoim obiadowym stole króluje mięso? Dzień wcześniej zajmij się jego obróbką – usuń niepotrzebne elementy, przypraw, zamarynuj i włóż do lodówki. Następnego dnia podczas gotowania zaoszczędzisz co najmniej 15 minut!
Najlepsze sposoby na tanie i szybkie dania obiadowe? Mrożenie i zaprawianie! Takie praktyki nie tylko oszczędzają czas, ale również ograniczają problem marnowania żywności. Czasami po prostu gotujemy za dużo – to, co zostanie z obiadu czy kolacji, wystarczy umieścić w szczelnie zamykanym pojemniku i włożyć do zamrażalnika.
Danie jednogarnkowe to najlepszy pomysł na szybki obiad. Doskonałym przykładem jest potrawka z warzywami. Aby zaoszczędzić czas i pieniądze, do zrobienia dania jednogarnkowego wykorzystuj to, co aktualnie masz w lodówce. Nie bój się improwizować!
Mięso z kurczaka i indyka jest świetnym dodatkiem do dań obiadowych. Doskonale komponuje się z ryżem, makaronem, ziemniakami, a nawet kaszą. Dużą zaletą drobiu jest również krótki czas obróbki termicznej. Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszne i smaczne danie z kurczakiem lub indykiem.
Dla niektórych obiad obowiązkowo musi składać się z dwóch dań. Innym do zaspokojenia głodu wystarczy zupa. Zupy z różnymi dodatkami są bardzo pożywne i zdrowe. Co więcej, jeśli ugotujesz garnek zupy, masz już „z głowy” obiad na drugi dzień.
Chcesz zadbać o różnorodny i zdrowy jadłospis? Nie masz pomysłu na drugie danie bez mięsa? A może chętnie przyrządzasz makaron na różne sposoby? Sprawdź nasze ciekawe pomysły na tanie, zdrowe i szybkie obiady.
Nasze przepisy na szybki i łatwy obiad bazują na pięciu grupach produktów spożywczych:
Makaron to klasyka obiadowa. Można dodawać go do zup, dań jednogarnkowych i przyrządzać na patelni z różnymi dodatkami. Poniżej kilka pomysłów na smaczny obiad w 15 minut na bazie makaronu.
Przepis na szybki obiad z ryżem ma same zalety. Ryż szybko się gotuje i doskonale smakuje z różnymi produktami. Można dodawać go do zup, dań na słodko i słono. Pasuje do mięsa, warzyw, świetnie smakuje z sosami. Jakie dania z dodatkiem ryżu polecamy na szybki obiad?
Kasza to kolejny produkt, który warto mieć w swojej kuchni, przygotowując obiad. Dania z kaszą są nie tylko szybkie, ale również pożywne. Kasza daje uczucie sytości i doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Można dodać do niej soczyste mięso i kolorowe warzywa. Z kaszy warto robić też zapiekanki, roladki i pulpety. Wskazówka: kaszę można ugotować dzień wcześniej, a później tylko podgrzać na małym ogniu na patelni. Poniżej pomysły na szybkie potrawy z kaszą w roli głównej.
Zupa to jedno z najlepszych dań na ciepło. Doskonale rozgrzewa, jest pożywna i można podawać ją z różnymi dodatkami (oprócz ryżu i makaronu są to kasze, ziemniaki, a także grzanki). Sprawdź nasze pomysły na pyszne zupy.
Niektórym naleśniki i placki kojarzą się z pomysłem na śniadanie, nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z nich pyszny obiad! Naleśniki i placki, które proponujemy poniżej, nie tylko smacznie wyglądają, ale również doskonale smakują. Po raz kolejny masz dużą dowolność w doborze dodatków. Korzystaj z tego, co aktualnie masz w domu.
Sałatki to świetny pomysł na obiad w domu, ale nie tylko. Jeśli w porze obiadowej jesteś w pracy lub na uczelni, sałatka świetnie nadaje się jako obiad na wynos. Wystarczy przygotować ją wcześniej i zapakować do szczelnie zamykanego pudełka. Do sałatek warto wykorzystywać wszystko, co masz pod ręką, czyli nie tylko warzywa, ale również makarony, kasze, sery, orzechy, pestki i nasiona. Pamiętaj o dodatku tłuszczu roślinnego (do przygotowania potrawy doskonale sprawdzi się oliwa z oliwek). Pożywną sałatkę zrobisz mniej niż w 15 minut. Sprawdź inspiracje na sałatkowe dania!
Zdrowa dieta powinna uwzględniać indywidualne potrzeby jednostki. Jeśli ograniczasz produkty pochodzenia zwierzęcego lub w ogóle nie jesz mięsa, z pewnością zainteresują Cię nasze pomysły na pyszny i szybki obiad wege.
Czy weganie również mogą jeść pysznie i zdrowo bez konieczności kupowania drogich i trudno dostępnych produktów? Oczywiście, że tak! Przygotowanie poniższych propozycji zajmie maksymalnie pół godziny.
Wciąż brakuje Ci pomysłów na szybki obiad? Nie wiesz, z jakich produktów komponować potrawy, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych? Zależy Ci na tym, aby na co dzień jeść pyszne obiady? Zapraszamy do Maczfit.
W naszej kuchni rządzą restauracyjne smaki i kultowe potrawy. Nie brakuje dań klasycznych (takich jak zupa pomidorowa czy makaron bolognese), ale nie boimy się też dań ze świata (potrawy kuchni indyjskiej czy greckiej). Każde danie obiadowe możesz zjeść na ciepło lub zimno – według potrzeb i upodobań. Sprawdź inspiracje na szybki obiad z gotowej diety Fit&Slim dostępnej w Maczfit.
Zachęcamy również do zapoznania się z innymi artykułami na naszym blogu, gdzie znajdziesz inspiracje na zdrowe śniadanie i kolację.