Spis treści
Placuszki, naleśniki, gofry, ciasteczka – słodkie posiłki uwielbiane są nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Słodycze wpływają na samopoczucie i szybko zwiększają poziom energii. Czy w związku z tym słodkie danie to dobry wybór na pierwszy posiłek w ciągu dnia? W tym artykule poznasz najważniejsze zasady komponowania fit śniadania. Dowiesz się także, co jeść, aby Twoje słodkie śniadanie było nie tylko smaczne, ale również pożywne i zdrowe. Na koniec przedstawimy kilkanaście pomysłów na słodkie śniadanie – prosto z kuchni Maczfit!
Każda zdrowa dieta powinna być indywidualnie zbilansowana zarówno pod względem kaloryczności, jak i wszystkich niezbędnych składników odżywczych (białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne).
Dzienny jadłospis uwzględnia najczęściej od trzech do pięciu posiłków. W zależności od ustalonej liczby posiłków w planie dnia powinny znajdować się 3 posiłki główne: śniadanie, obiad i kolacja oraz ewentualnie drugie śniadanie i podwieczorek. Posiłki najlepiej jeść regularnie w odstępach czasowych co 3-4 godziny.
To, co jemy z samego rana ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu w ciągu dnia.
Pożywne śniadanie doda energii i ograniczy chęć niezdrowego podjadania pomiędzy posiłkami. Komponując śniadaniowe menu, warto pamiętać o kilku poniższych zasadach:
Śniadanie na słodko to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kanapek i jajka. Odpowiednio skomponowane słodkie śniadania są proste w przygotowaniu, pożywne i bardzo zdrowe.
Czy to oznacza, że w ramach słodkiego śniadania można jeść absolutnie wszystko, co zawiera cukier? Odpowiedź brzmi: nie. Trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach zdrowego żywienia.
Aby śniadanie na słodko było zdrowe i pożywne, warto przygotowywać je samodzielnie.
Skład sklepowych słodyczy pozostawia wiele do życzenia. W wielu gotowych słodkich przekąskach znajdują się (poza cukrem białym, czyli sacharozą) tłuszcze trans oraz szkodliwe barwniki i emulgatory.
Niezdrowa i nieodpowiednio zbilansowana dieta oparta na żywności wysoko przetworzonej i słodkich przekąskach powoduje nadkonsumpcję cukru. A to z kolei może prowadzić do zaburzenia gospodarki węglowodanowej, chorób metabolicznych, chorób układu krążenia i nadmiernego zwiększenia masy ciała.
Pamiętaj, aby pilnować dziennego bilansu kalorycznego i komponować słodkie dania ze świeżych składników najlepszej jakości – nie musisz rezygnować z naleśników z dżemem czy owsianki. W kuchni przydadzą się również zdrowsze zamienniki białego cukru, takie jak stewia, ksylitol, erytrytol, tagatoza i maltitol. Słodzik możesz dodawać zarówno do napojów, jak i wypieków. Większość słodzików w smaku przypomina tradycyjny cukier mimo znacznie obniżonej kaloryczności.
Co zjeść na śniadanie, aby mieć dużo energii i zadbać o zdrowie?
Chcesz znaleźć prosty przepis na pyszne i pulchne placki? Nie wiesz, jak szybko przygotować owsiankę z owocami? Twoim dzieciom zasmakowała granola?
Sprawdź poniższe pomysły na śniadanie na słodko. Ich przygotowanie nie zajmie Ci wiele czasu, bo wiemy, jak bardzo ten czas jest cenny o poranku.
Owsianka na mleku (lub wodzie) to klasyk śniadaniowy. Możesz przygotować ją dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki, dzięki czemu rano oszczędzisz sporo czasu.
Gotową owsiankę najlepiej podawać z różnymi dodatkami – miodem, masłem orzechowym czy wiórkami kokosowymi. Do owsianki warto dodać także orzechy i garść owoców (świeżych lub mrożonych).
Owsiankę możesz zrobić z płatków owsianych górskich. Inny wariant tego śniadania to gryczanka (z płatków gryczanych) i jaglanka (z kaszy jaglanej). Dużą popularnością cieszy się również pieczona owsianka, jednak jej przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu (to dobra propozycja śniadaniowa na dzień wolny).
Płatki owsiane i gryczane oraz różnego rodzaju kasze to doskonałe źródło węglowodanów, witamin z grupy B i błonnika.
Kanapka na słodko? Śniadanie tego typu z pewnością zachwyci każdego łakomczucha! Poza tym ich przygotowanie jest bardzo proste, więc z powodzeniem możesz zaangażować w poranne prace kuchenne również najmłodszych.
Składniki to: pieczywo pełnoziarniste, dobrej jakości masło orzechowe i wybrane owoce. Ma być słodko i kolorowo, dlatego warto zestawiać banana z borówką amerykańską lub truskawki z kiwi. Krem orzechowy można połączyć również z białym serem twarogowym.
Pieczywo i owoce to dobre źródło węglowodanów, a wysokiej jakości krem orzechowy – białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Nasze kolejne śniadanie na słodko to propozycja dla prawdziwych smakoszy.
Składniki: płatki owsiane, otręby owsiane, migdały, orzechy włoskie, dobrej jakości olej, owoce (np. banan, truskawki), jogurt naturalny. Można dodać również orzechy laskowe, pestki słonecznika, drobne rodzynki i suszoną żurawinę.
Przygotowanie: owoce zmiksuj z jogurtem na gładką masę. Rozgrzej patelnię i upraż na niej płatki, otręby, orzechy, migdały i inne dodatki. Gdy skończysz smażenie, połącz wszystkie składniki (podawaj z wcześniej zmiksowanym jogurtem). Taki śniadaniowy deser możesz również udekorować na wierzchu owocami i większymi kawałkami orzechów.
Różnego rodzaju placuszki na słodko są uwielbiane zarówno przez młodszych, jak i starszych łakomczuchów. To doskonała alternatywa dla kanapki i tradycyjnego ciasta – naleśniki czy placuszki można jeść na ciepło i zimno.
Placki warto przygotować dzień wcześniej: usmażyć ciasto na patelni i równomiernie zrumienić z każdej strony. Rano wystarczy wybrać dodatki. W wersji na słodko będą to zapewne owoce, ser biały lub konfitura. Gotowe placki z łatwością przełożysz do lunchboxa. W pracy możesz je podgrzać lub zjeść na zimno.
Gofry możesz przygotować w wersji klasycznej (z tradycyjnego ciasta) lub wprowadzić nowość w menu – gofry z czerwonej fasoli.
Aby zrobić takie śniadanie na słodko, potrzebne Ci będą: puszka czerwonej fasoli, banan, jajka, kakao, dobrej jakości olej roślinny, ksylitol, proszek do pieczenia i mąka orkiszowa.
Jak przygotować ciasto na czerwone gofry? Zblenduj fasolę z bananem, wbij jajka, dodaj kakao, proszek do pieczenia, mąkę i ksylitol. Zmiksuj całość na gładką masę. Rozgrzej gofrownicę z olejem. Upieczone gofry podawaj z mlekiem lub jogurtem.
Doskonała propozycja na słodkie śniadanie dla zabieganych. Czas przygotowania koktajlu to około 3 minuty. Wystarczy zmiksować ulubione owoce z jogurtem naturalnym.
Popularne dodatki do smoothie to między innymi: płatki owsiane, migdały czy szczypta cynamonu.
Nie przepadasz za spędzaniem długich godzin w kuchni, a smażenie naleśników jest dla Ciebie wyzwaniem? Szukasz pożywnych śniadań na słodko w wersji bezglutenowej? Chcesz każdego dnia jeść zdrowo i smacznie?
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą cateringu dietetycznego Maczfit.
W naszych dietach pudełkowych przynajmniej raz dziennie pojawia się danie na słodko (często jest to właśnie śniadanie). Poniżej kilka inspiracji śniadaniowych z wybranych diet pudełkowych dostępnych aktualnie w ofercie Maczfit.
Naleśniki kakaowe z twarożkiem waniliowym i konfiturą morelową z kandyzowaną skórką pomarańczową.
Owsianka z czekoladą, konfitura malinowa i jabłka.
Naleśniki z ricottą, truskawkowy mus i melon.
Proteinowy chlebek śniadaniowy, serek orzechowo-kokosowy i brzoskwinie.
Granola pomarańczowa z cynamonem, sojowy jogurt straciatella i nektarynki.
Lubisz dania na słodko? Śniadanie z dostawą pod same drzwi otrzymasz o poranku od Maczfit! Życzymy smacznego!