Artykuły

Przekąski dla cukrzyka – pomysły z kuchni Maczfit

17 maja 2022

autor postu Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska
przekaski_dla_cukrzyka

Dieta jest ważnym elementem profilaktyki i leczenia różnych schorzeń. U osób zmagających się z podwyższonym poziomem glukozy we krwi kluczowe znaczenie ma odpowiednio zbilansowana dieta cukrzycowa. Czy na diecie cukrzycowej można podjadać? Jakie przekąski wybierać, aby utrzymać poziom cukru w normie?

Jak obniżyć stężenie cukru we krwi?

Glukoza to cukier prosty dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Glukoza jest jednym z podstawowych źródeł energii, wspomagającym prawidłową pracę wszystkich układów i narządów. Długo utrzymujący się wysoki poziom cukru we krwi prowadzi jednak do niebezpiecznych schorzeń: stanu przedcukrzycowego, insulinooporności i cukrzycy.

Za wyrównanie poziomu cukru we krwi odpowiada insulina – hormon wytwarzany przez trzustkę. U osób z cukrzycą i insulinoopornością dochodzi do zaburzeń w działaniu insuliny. Leczenie cukrzyków odbywa się pod ścisłą kontrolą lekarza.

Jak obniżyć poziom cukru we krwi? W niektórych przypadkach konieczne jest dostarczanie insuliny z zewnątrz lub stosowanie leków wspomagających metabolizm cukrów.

Ważną częścią leczenia i profilaktyki cukrzycy jest dieta cukrzycowa. Konsekwencją nieleczonej cukrzycy są liczne powikłania, w tym większe ryzyko chorób nerek i serca.

Kto powinien stosować dietę cukrzycową?

  • chorzy na cukrzycę,
  • chorzy na insulinooporność,
  • pacjenci ze stanem przedcukrzycowym,
  • osoby zmagające się z nadwagą i otyłością,
  • pacjenci z chorobami układu krążenia.

Podstawowe założenia diety cukrzycowej:

  • W zależności od schorzenia i dolegliwości należy dostosować ilość posiłków w ciągu dnia.
  • Warto ustalić sobie stałą porę jedzenia i unikać długich przerw między posiłkami.
  • Komponując posiłki i dobierając przekąski, należy zadbać o odpowiednią podaż wszystkich niezbędnych składników odżywczych: białek, tłuszczów i węglowodanów.
  • Należy wybierać węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55).
  • Osoby z cukrzycą i otyłością powinny jednocześnie stosować odpowiednio zbilansowaną dietę redukcyjną. Zmniejszenie masy ciała jest ważnym elementem leczenia cukrzycy.
  • W kuchni doskonale sprawdzą się zdrowe zamienniki cukru białego, czyli sacharozy. Należą do nich między innymi erytrytol i ksylitol.
  • Podczas zakupów szczególną uwagę zwracaj na skład produktów. Cukier prosty jest obecnie dodawany nie tylko do słodkich wyrobów i żywności wysoko przetworzonej, ale również do płatków śniadaniowych, sosów, wędlin i produktów konserwowych.

Zdrowe przekąski – ważny element w diecie cukrzyków

Odpowiednio dobrane przekąski dla cukrzyków pomagają w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Zdrowa przekąska eliminuje uczucie głodu i chęć sięgania po słodycze czy fast-food. Poza tym regularne jedzenie ogranicza wahania glukozy, które w przypadku diabetyków mogą być bardzo niebezpieczne i prowadzić do licznych powikłań.

Jakie przekąski na diecie cukrzycowej wybrać? Każda przekąska powinna dostarczać spore ilości białka oraz dobrej jakości tłuszcze nienasycone.

Spożywanie węglowodanów należy ograniczyć do minimum, a w razie konieczności najlepiej sięgać po produkty o niskim i średnim indeksie glikemicznym.

Produkty spożywcze klasyfikuje się w następujący sposób:

  • IG poniżej 55 – niski indeks glikemiczny,
  • IG w przedziale od 55 do 70 – średni indeks glikemiczny,
  • IG powyżej 70 – wysoki indeks glikemiczny.

Przekąski dla osób z cukrzycą – wysoka zawartość białka

Białko to podstawowy budulec wszystkich komórek i tkanek. Przekąski z wysoką zawartością białka dają uczucie sytości, a co za tym idzie – ograniczają nawyk niezdrowego podjadania.

Białko znajdziesz zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dobrym źródłem białka są mięso, jaja, ryby, mleko i produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka naturalna), a także nasiona roślin strączkowych.

W jadłospisie osób z cukrzycą rekomenduje się zwiększenie udziału białka roślinnego (najlepiej, aby stosunek białka roślinnego do zwierzęcego wynosił 50:50).

Przekąski w diecie cukrzycowej – zdrowe tłuszcze wielonienasycone

Tłuszcz jest kolejnym składnikiem odżywczym, który powinien być częścią każdej odpowiednio zbilansowanej diety, również tej dla osób z cukrzycą.

W codziennym jadłospisie należy ograniczyć tłuszcze nasycone i szkodliwe kwasy tłuszczowe trans. Posiłki i przekąski warto komponować z uwzględnieniem zdrowych tłuszczów, czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega.

Tłuszcze omega znajdują się między innymi w tłustych rybach morskich, awokado, olejach roślinnych oraz pestkach, orzechach i nasionach.

Zdrowe przekąski dla cukrzyka – ograniczenie węglowodanów

Węglowodany są podstawowym źródłem energii, dzięki której organizm może prawidłowo funkcjonować. W jadłospisie osób z cukrzycą należy postawić na węglowodany złożone pochodzące z produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców (o niskim indeksie glikemicznym).

Najlepiej całkowicie zrezygnować z węglowodanów prostych, po których spożyciu poziom cukru we krwi podnosi się bardzo szybko.

Przekąski przy cukrzycy – spożywanie błonnika

Zawartość błonnika w jadłospisie przy cukrzycy powinna wynosić około 25-40 gramów na dobę. Spożywanie błonnika w większych ilościach nie tylko korzystnie wpływa na procesy trawienne, ale również reguluje poziom glukozy we krwi.

Błonnik znajdziesz między innymi w produktach z pełnego ziarna oraz warzywach i owocach.

Pomysły na zdrowe przekąski

Zdrowe przekąski:

  • ograniczają napady głodu między głównymi posiłkami,
  • pomagają utrzymywać odpowiedni poziom cukru we krwi,
  • dostarczają cennych składników odżywczych, w tym mnóstwo witamin i składników mineralnych,
  • są smaczne i proste w przygotowaniu,
  • możesz je zabrać ze sobą do pracy, na trening lub w podróż.

Zdrowe i smaczne przekąski na słono:

  • Warzywa do chrupania. Warzywa pokrojone w słupki lub plasterki są doskonałym pomysłem na przekąskę. Plasterki ogórka, słupki marchewki, pomidorki koktajlowe i inne ulubione warzywa możesz połączyć z hummusem lub jogurtem naturalnym.
  • Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa. Propozycja dla miłośników tradycyjnych kanapek. Do pełnoziarnistego chleba możesz dodać ugotowane na twardo jajka, ogórek zielony i awokado.
  • Soki warzywne. Między posiłkami dobrze sprawdzają się także płynne przekąski. Sok pomidorowy to dobre źródło witamin i składników mineralnych (przede wszystkim potasu).
  • Pełnoziarnisty makaron z tofu. Rośliny strączkowe warto włączyć do menu nie tylko w postaci nasion. Do przygotowywania pokarmów świetnie sprawdzą się produkty na bazie strączków, głównie te sojowe (tofu, tempeh). Makaron z tofu można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
  • Garść nasion i orzechów. Orzechy włoskie, pestki dyni, nasiona słonecznika są doskonałą przekąską nie tylko przy cukrzycy. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników podjadania, którzy nie wyobrażają sobie wieczornego maratonu filmowego bez paczki chipsów lub miski popcornu. Orzechy to zdrowsza alternatywa, jednak trzeba pamiętać, że są dość kaloryczne. Przykładowo orzechy włoskie mają 645 kcal w 100 gramach, a orzechy makadamia aż 718 kcal / 100 g. Spożywane w większej ilości mogą być przyczyną zbędnych kilogramów.

Zdrowe i smaczne przekąski na słodko:

  • Jogurt z owocami. Dobre źródło białka oraz witamin i składników mineralnych. Przykładowa przekąska to jogurt grecki z jagodami. Pamiętaj, aby podczas układania jadłospisu przy cukrzycy wybierać owoce o niskim i średnim indeksie glikemicznym.
    Owoce o niskim indeksie glikemicznym to między innymi: grejpfrut, cytryna, truskawki, poziomki, awokado.
    Owoce o średnim indeksie glikemicznym to głównie: jagody, agrest, arbuz, ananas, gruszki, brzoskwinie, jabłka, kiwi, czereśnie, maliny, śliwki, wiśnie, mandarynki, nektarynki, morele.
  • Jogurt z orzechami. Owoce to niejedyny dodatek do jogurtu. Z jogurtem naturalnym możesz łączyć również orzechy i migdały. Unikaj suszonych owoców – znajduje się w nich większa koncentracja cukrów niż w gatunkach świeżych.
  • Koktajle i smoothie owocowe. Płynna przekąska, którą wystarczy przelać do butelki wielorazowej, aby zabrać ze sobą do pracy lub w podróż.
  • Garść migdałów dla fanów wieczornego podjadania. Migdały są bogatym źródłem witamin z grupy B. Zawierają również witaminę E. Jeśli lubisz kanapki na słodko, możesz wprowadzić do jadłospisu masło migdałowe.
  • Kostka gorzkiej czekolady. Mleczna czekolada nie tylko zawiera spore ilości cukrów, ale również jest dość kaloryczna. Im większa koncentracja kakao w tabliczce, tym lepiej. Gorzka czekolada to zdrowa przekąska, która zawiera magnez, flawonoidy i polifenole. Oczywiście nie chodzi o to, żeby zjeść całą tabliczkę na raz. W chwili słabości możesz sięgnąć po kilka kostek.

Pomysły z kuchni Maczfit – dieta DIABETIC

Pamiętaj, cukrzyca to poważna choroba, która wymaga leczenia, stałego monitoringu zdrowia i regularnych kontroli u lekarza. W ułożeniu odpowiedniego jadłospisu może również pomóc dietetyk.

Przestrzeganie diety przy problemach cukrzycowych jest bardzo ważne. Nieleczona insulinooporność to jedna z najczęstszych przyczyn cukrzycy typu 2. Z kolei nieleczona cukrzyca prowadzi do poważnych komplikacji i zaburzeń pracy innych układów i narządów.

Warto zaznaczyć, że założenia diety cukrzycowej w większości pokrywają się z zasadami zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety. Jadłospis cukrzyków powinien ograniczać cukry proste i tłuszcze trans, czyli związki, które są bezpośrednią przyczyną nadwagi, otyłości i chorób układu krążenia. Ograniczenie cukru w codziennym menu sprzyja zachowaniu zdrowia, dobrej kondycji i lepszej odporności.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą cateringu dietetycznego Maczfit, gdzie oferujemy różne warianty zdrowych i smacznych diet pudełkowych. Z myślą o osobach zmagających się z problemami cukrzycowymi powstała gotowa dieta DIABETIC.

Poniżej znajdziesz przykładowy dzienny jadłospis z tego programu, uwzględniający dwie zdrowe i smaczne przekąski w ramach drugiego śniadania i podwieczorku.

Dieta DIABETIC – kilka przykładowych przekąsek z naszego menu:

  • Twarożek z suszonymi pomidorami i serem greckim, chlebek żytni i ogórki.
  • Czekoladowo-daktylowy krem owsiany (bez cukru) z płatkami migdałów i ananas.
  • Pieczony sernik z musem żurawinowym (bez cukru) i jabłka.
  • Pomidorowa pasta z kurczaka i sera greckiego, pełnoziarnisty chlebek i ogórki.
  • Sałatka owocowa z melonem, kiwi, jabłkami i waniliowy serek z czekoladą.
  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti z sosem pomidorowym z oliwkami, kaparami, mini mozzarellą i rukolą.
autor postu Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobywała w warszawskich żłobkach, przedszkolach i szkołach, a także prowadząc warsztaty edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W Maczfit odpowiada za prace działu Dietetyki i spójność wszystkich diet z oferty. Prywatnie miłośniczka śródziemnomorskich smaków.

Zobacz kolejny artykuł

cukry proste

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

dieta strażników wagi

Dieta Strażników Wagi. Na czym polega dieta punktowa?

produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste. Czym są i które wybierać?

jak pozbyc się wody z organizmu

Jak pozbyć się wody z organizmu?

Polecane artykuły

cukry proste

Artykuły

Odżywianie

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

15 kwietnia 2024
lekkostrawne jedzenie

Artykuły

Odżywianie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

10 kwietnia 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: