Artyku艂y

Dieta warzywna – zasady, efekty i przyk艂adowy jad艂ospis

21 maja 2021

autor postu Ma艂gorzata Brzezi艅ska
Ma艂gorzata Brzezi艅ska
dieta warzywna

Nieograniczony dost臋p do przetworzonej, niezdrowej 偶ywno艣ci i siedz膮cy tryb 偶ycia powoduj膮, 偶e coraz wi臋cej os贸b boryka si臋 z nadwag膮 i oty艂o艣ci膮. Zb臋dne kilogramy s膮 problemem nie tylko os贸b doros艂ych, ale tak偶e ludzi m艂odych i dzieci. Dlatego warto stosowa膰 diety oczyszczaj膮ce i odchudzaj膮ce, gdy偶 wp艂ywaj膮 one nie tylko na nasz膮 sylwetk臋, ale przede wszystkim zdrowie i samopoczucie. Obecnie spor膮 popularno艣ci膮 cieszy si臋 dieta warzywna, warto wi臋c pozna膰 jej tajniki.

Zalety i wady diety warzywnej

Wprowadzenie kr贸tkotrwa艂ej diety warzywnej niesie wiele korzy艣ci, nie tylko redukcj臋 zb臋dnych kilogram贸w. Pomaga w odkwaszeniu organizmu, a tak偶e zmniejsza ryzyko wyst膮pienia wielu gro藕nych chor贸b. Nie zawsze mamy 艣wiadomo艣膰, 偶e w naszym ciele zalega du偶a ilo艣膰 szkodliwych zwi膮zk贸w, kt贸re maj膮 bardzo negatywny wp艂yw na nasze zdrowie. Cz臋sto s膮 one przyczyn膮 problem贸w zwi膮zanych z gospodark膮 hormonaln膮, czy prac膮 uk艂adu pokarmowego. Dieta warzywna ma na celu wsparcie w膮troby w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produkt贸w przemiany materii.

Dlaczego warto stosowa膰 diet臋 warzywn膮? Jej najwi臋ksz膮 zalet膮 jest wypracowanie nawyku jedzenia warzyw i owoc贸w, co w obecnych czasach jest rzadko艣ci膮. Kolejn膮 korzy艣ci膮 jest ograniczenie soli. Warto tak偶e zaznaczy膰, 偶e nie dostarcza nasyconych kwas贸w t艂uszczowych oraz izomer贸w trans. Jest r贸wnie偶 tania i bardzo prosta w przygotowaniu, nie wymaga skupiania si臋 na kaloriach, a warzywa s膮 produktami 艂atwo dost臋pnymi. Dodatkowo kr贸tkotrwa艂e stosowanie diety warzywnej wp艂ywa pozytywnie na metabolizm i procesy trawienne, wzmacnia odporno艣膰, pomaga przy problemach z zaparciami, powoduje spadek cholesterolu i tr贸jgliceryd贸w. Niema艂e znaczenie ma tak偶e jej dobroczynny wp艂yw na wygl膮d w艂os贸w, sk贸ry i paznokci.

Niew膮tpliw膮 zalet膮 tej diety jest 艂atwe przygotowanie posi艂k贸w, z kt贸rych sk艂ada si臋 codzienne menu, przynajmniej w jej pierwszym etapie. Zasady s膮 proste: wystarczy jedynie obra膰, pokroi膰 lub zetrze膰 warzywa, a w przypadku obiadu – ugotowa膰 je lub upiec. Przygotowanie zajmie nam wi臋c kilka minut

Niestety, dieta warzywna ma r贸wnie偶 swoje wady i nie ka偶dy mo偶e j膮 stosowa膰. Powinny jej unika膰 osoby chore na cukrzyc臋 i chorob臋 wrzodow膮. Przed jej wprowadzeniem warto skonsultowa膰 si臋 z lekarzem czy dietetykiem. Nie powinna trwa膰 d艂u偶ej ni偶 7 dni. D艂ugotrwa艂e stosowanie diety mo偶e doprowadzi膰 do znacznego os艂abienia organizmu z powodu niedoboru wa偶nych dla zdrowia sk艂adnik贸w pokarmowych – tego rodzaju dieta dostarcza g艂贸wnie w臋glowodan贸w, nie zapewnia zapotrzebowania na bia艂ko i t艂uszcze. Diety warzywnej nie mo偶na traktowa膰 jako kilkudniowej odskoczni od nie zawsze zdrowego sposobu 偶ywienia, poniewa偶 taki model niesie du偶e ryzyko pojawienia si臋 efektu jo-jo. Nag艂y spadek i wzrost masy cia艂a bardzo niekorzystnie oddzia艂uje na organizm, spowalniaj膮c tempo przemiany materii. Docelowo dieta warzywna powinna stanowi膰 faz臋 przej艣ciow膮, prowadz膮c膮 do zmiany dotychczasowego stylu od偶ywiania na zdrowszy.

Zagro偶enia, jakie stwarza oczyszczaj膮ca dieta warzywna stosowana zbyt d艂ugo to:

  • niedobory witamin (z grupy B, g艂贸wnie wit. B12) i sk艂adnik贸w mineralnych (jod, 偶elazo, cynk, wap艅, magnez);
  • niedob贸r bia艂ka prowadzi do spowolnienia tempa metabolizmu;
  • niedo偶ywienie;
  • zaburzenia elektrolitowe;
  • zwi臋ksza ryzyko zaburze艅 miesi膮czkowania u kobiet;
  • spadek koncentracji, zm臋czenie, os艂abienie, zawroty g艂owy;
  • problemy sk贸rne;
  • brak si艂 do aktywno艣ci fizycznej.

Dieta warzywno-owocowa – podstawowe zasady

Istotne jest to, aby po zako艅czeniu diety, nie powraca膰 do z艂ych nawyk贸w 偶ywieniowych. Na sta艂e powinni艣my wykluczy膰 z naszego jad艂ospisu przetworzone produkty spo偶ywcze, zawieraj膮ce konserwanty, takie jak: 偶ywno艣膰 w proszku, fast foody, s艂odycze, kawa, czy napoje gazowane.

Decyduj膮c si臋 na diet臋 warzywn膮, nale偶y przede wszystkim przestrzega膰 nast臋puj膮cych zasad:

  • zjadanych warzyw i owoc贸w nie powinno by膰 mniej ni偶 0,5 kg dziennie;
  • nie wolno u偶ywa膰 soli, mo偶na za to dodawa膰 naturalne przyprawy, zio艂a, czosnek, pietruszk臋, koperek lub sok z cytryny;
  • nale偶y pami臋ta膰 o odpowiednim nawadnianiu organizmu i wypija膰 ok. 2 litr贸w wody dziennie;
  • ograniczy膰 ilo艣膰 wypijanej kawy i czarnej herbaty;
  • trzeba pami臋ta膰 o dok艂adnym prze偶uwaniu posi艂k贸w, co u艂atwia proces trawienia.

Efekty diety warzywnej

Najbardziej widocznym efektem diety warzywnej jest szybka utrata wagi. W ci膮gu 5 dni mo偶na schudn膮膰 oko艂o 5 kilogram贸w. Tak szybka utrata masy cia艂a wynika z utraty wody.

Nale偶y pami臋ta膰, 偶e dieta warzywna nie jest odchudzaj膮ca, adieta wspieraj膮ca oczyszczenie organizmu, pozwalaj膮ca dodatkowo na utrat臋 masy cia艂a. Niestety, czasami dieta oparta o warzywa mo偶e zaszkodzi膰, szczeg贸lnie wtedy, gdy przed rozpocz臋ciem stosowania diety, nie wykonamy odpowiednich bada艅 i nie skonsultujemy si臋 z lekarzem lub b臋dziemy stosowali j膮 zbyt d艂ugo.

Korzystniejszym rozwi膮zaniem jest dieta wegetaria艅ska. Prawid艂owo skomponowana i pe艂nowarto艣ciowa dieta pomaga zapobiega膰 rozwojowi wielu chor贸b. Zmniejsza ryzyko wyst膮pienia oty艂o艣ci, nadci艣nienia t臋tniczego, cukrzycy typu 2, hipercholesterolemi, kamicy 偶贸艂ciowej i innych chor贸b. Zdrowy wegetarianizm to taki, kt贸ry bazuje na nieprzetworzonych produktach ro艣linnych. Jednak, aby taka dieta przynosi艂a korzy艣ci zdrowotne, musi by膰 prawid艂owo zbilansowana. Nieodpowiedni dob贸r produkt贸w spo偶ywczych najcz臋艣ciej skutkuje niedokrwisto艣ci膮, wynikaj膮c膮 z niedoboru 偶elaza i witaminy B12 oraz zaburzeniami g臋sto艣ci ko艣ci.

„Na 艣niadanie sok…”, czyli przyk艂adowy jad艂ospis w diecie warzywnej

Dieta warzywna, jak sama nazwa wskazuje, zawiera przede wszystkim warzywa surowe, gotowane i kiszone. Dania warzywne wzbogacane s膮 zio艂ami, sosem winegret, czosnkiem, koperkiem i szczypiorkiem. Dodatkowe sk艂adniki sa艂atek i sur贸wek to r贸wnie偶 owoce. Posi艂ki z warzyw w diecie warzywnej nale偶y je艣膰 trzy razy dziennie na 艣niadanie, obiad i kolacj臋. Mo偶na tak偶e wprowadzi膰 podwieczorek zawieraj膮cy kilka sk艂adnik贸w (najlepiej same warzywa) oraz drugie 艣niadanie.

Przyk艂adowy jad艂ospis na 5 dni w diecie warzywnej przedstawia si臋 nast臋puj膮co:

Dzie艅 1.

艢niadanie:

  • nap贸j z kiszonych burak贸w z koperkiem i czosnkiem,
  • sur贸wka warzywna z pomidor贸w z cebul膮 i og贸rkiem kiszonym ze szczypiorkiem,
  • sa艂atka z bia艂ej kapusty i jab艂ka,
  • sok z marchwi.

Obiad:

  • zupa z zielonego groszku,
  • sa艂atka warzywna z gotowanej kapusty kiszonej z pomidorami i porami,
  • sur贸wka z selera, jab艂ka, kapusty peki艅skiej i suszonych 艣liwek,
  • sok z czarnej porzeczki,
  • grejpfrut.

Kolacja:

  • mus z pomidor贸w i jab艂ek,
  • sur贸wka zawieraj膮ca nast臋puj膮ce warzywa: pomidory, zielon膮 papryk臋 i szczypiorek,
  • sa艂atka z kapusty peki艅skiej ze 艣wie偶ym og贸rkiem, cebul膮 i koperkiem,
  • nap贸j z owoc贸w dzikiej r贸偶y.

Dzie艅 2.

艢niadanie:

  • nap贸j z kiszonej kapusty z natk膮 pietruszki,
  • sok z marchwi i jab艂ek,
  • sur贸wka z marchwi i jab艂ka.
  • jab艂ko pieczone,
  • herbatka zio艂owa.

Obiad:

  • zupa jarzynowa z og贸rka kiszonego,
  • go艂膮bki z nadzieniem jarzynowym i sosem pomidorowym,
  • sa艂atka z kapusty z jab艂kiem rozgotowanym,
  • sa艂atka z pomidor贸w ze szczypiorkiem,
  • kompot z jab艂ek i moreli,
  • owoce kiwi.

Kolacja:

  • nap贸j z jab艂ek z mi臋t膮,
  • sa艂atka z gotowanych burak贸w z cebul膮 i jab艂kiem na ciep艂o,
  • sur贸wka z bia艂ej kapusty, kiszonego og贸rka, czerwonej papryki,
  • sa艂atka z pomidor贸w, cebuli i szczypiorku,
  • herbatka z melisy i cytryny.

Dzie艅 3.

艢niadanie:

  • sok z marchewki i cytryny,
  • cukinia, bia艂a kapusta i papryka z sosem winegret,
  • sur贸wka z marchewki i jab艂ka z sokiem z cytryny,
  • sok z grejpfruta.

Obiad:

  • zupa szpinakowa z warzywami,
  • sa艂atka, na kt贸r膮 sk艂adaj膮 si臋 warzywa cukinii, kapusty w艂oskiej, papryki i pora z koperkiem,
  • sur贸wka ze 艣wie偶ego i kiszonego og贸rka z cebul膮 i koperkiem,
  • sok z jab艂ek.

Kolacja:

  • szklanka soku z jab艂ka i czarnej rzepy,
  • sok z kiszonych og贸rk贸w,
  • sa艂atka z og贸rka kiszonego, cebuli i pomidor贸w ze szczypiorkiem,
  • sa艂atka z pomara艅czy, kiwi i czarnej rzepy,
  • jab艂ko pieczone z cynamonem.

Dzie艅 4.

艢niadanie:

  • sok z marchwi, jab艂ek i mi臋ty,
  • barszcz z kiszonych burak贸w z czosnkiem i koperkiem na ciep艂o,
  • sa艂atka z selera naciowego, z pomidor贸w z papryk膮 i koperkiem,
  • sur贸wka z marchwi, jab艂ka i cytryny,
  • sa艂atka zawieraj膮ca gotowane warzywa bia艂ej kapusty i marchwi oraz pietruszki i selera na ciep艂o,
  • szklanka herbaty owocowej,
  • jab艂ko pieczone.

Obiad:

  • barszcz ukrai艅ski z warzywami,
  • leczo na ciep艂o z kabaczka, papryki, pomidor贸w z cebul膮 duszone z li艣ciem laurowym,
  • kalafior, pomidory ze szczypiorkiem i sa艂at膮 lodow膮,
  • szklanka wody niegazowanej z sokiem z grejpfruta,
  • pomara艅cza.

Kolacja:

  • bia艂a kapusta duszona z papryk膮, cebul膮 i przyprawami zio艂owymi,
  • sur贸wka z por贸w, og贸rk贸w, jab艂ka i suszonych 艣liwek,
  • kompot z jab艂ek,
  • kiwi.

Dzie艅 5.

艢niadanie:

  • sok wielowarzywny,
  • barszcz z kiszonych burak贸w z czosnkiem i koperkiem na ciep艂o,
  • sur贸wka z pomidor贸w, rzodkwi i szczypiorku z czosnkiem,
  • sur贸wka z og贸rka 艣wie偶ego i kiszonego oraz cebuli z czosnkiem,
  • grejpfrut.

Obiad:

  • zupa szpinakowa z warzywami,
  • gulasz jarski z cukinii, pomidor贸w, cebuli, papryki i 艣wie偶ego og贸rka z natk膮 pietruszki na ciep艂o,
  • sur贸wka z kiszonej kapusty z marchewk膮, jab艂kiem, cebul膮 i szczypiorkiem,
  • sur贸wka z sa艂aty lodowej, pomidora, papryki i kiszonego og贸rka ze szczypiorkiem i czosnkiem,
  • kompot z owoc贸w jagodowych,
  • jab艂ko.

Kolacja:

  • kabaczek i inne warzywa podawane na ciep艂o,
  • sur贸wka z por贸w i marchwi z chrzanem,
  • sa艂atka z sa艂aty lodowej i innych warzyw,
  • szklanka wody z sokiem z pomara艅czy,
  • jab艂ko.

Informacj臋 o tym, jakie s膮 zasady komponowania jad艂ospisu oraz szczeg贸艂owe przepisy poszczeg贸lnych da艅 mo偶na znale藕膰 na stronach internetowych. Polecamy tak偶e zainteresowa膰 si臋 bli偶ej diet膮 wegetaria艅sk膮. Tak jak i dieta warzywna, r贸wnie偶 ona obfituje w warzywa.聽

autor postu Ma艂gorzata Brzezi艅ska
Ma艂gorzata Brzezi艅ska

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Do艣wiadczenie zdobywa艂a w warszawskich 偶艂obkach, przedszkolach i szko艂ach, a tak偶e prowadz膮c warsztaty edukacyjne dla dzieci, m艂odzie偶y i doros艂ych. W Maczfit odpowiada za prace dzia艂u Dietetyki i sp贸jno艣膰 wszystkich diet z oferty. Prywatnie mi艂o艣niczka 艣r贸dziemnomorskich smak贸w.

Zobacz kolejny artyku艂

cukry proste

Cukry proste – czym s膮 i gdzie wyst臋puj膮?

lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produkt贸w

dieta stra偶nik贸w wagi

Dieta Stra偶nik贸w Wagi. Na czym polega dieta punktowa?

produkty pe艂noziarniste

Produkty pe艂noziarniste. Czym s膮 i kt贸re wybiera膰?

jak pozbyc si臋 wody z organizmu

Jak pozby膰 si臋 wody z organizmu?

Polecane artyku艂y

cukry proste

Artyku艂y

Od偶ywianie

Cukry proste – czym s膮 i gdzie wyst臋puj膮?

15 kwietnia 2024
lekkostrawne jedzenie

Artyku艂y

Od偶ywianie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produkt贸w

10 kwietnia 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmow膮 aplikacj臋 Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: