Spis treści
Stosowanie ziół bez wątpienia poprawia smak potraw. Zioła wykazują także szereg innych właściwości. Niektóre gatunki regulują procesy trawienne, a inne zmniejszają łaknienie. W tym artykule odpowiemy na pytanie: czy istnieje coś takiego jak zioła odchudzające? Sprawdzimy również, które gatunki ziół mają pozytywny wpływ na organizm.
Do ziół na odchudzanie zaliczamy te gatunki, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Tak zwane „zioła na odchudzanie” działają w różny sposób – przyspieszają metabolizm, hamują apetyt, regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Dzięki tym funkcjom wspomagają odchudzanie.
Innymi słowy, samo stosowanie ziół nie sprawi, że zbędne kilogramy znikną. Jednak niektóre gatunki bardzo pomagają w procesie odchudzania, a więc mogą przyspieszyć efekty odpowiednio zbilansowanej diety odchudzającej.
Jakie zioła na odchudzanie wybrać? Na początek warto poznać właściwości poszczególnych gatunków ziół. Zioła wspomagające odchudzanie spełniają w organizmie następujące funkcje:
Gdy układ trawienny działa poprawnie, łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Jak zadbać o właściwą przemianę materii? Stosować odpowiednio zbilansowaną dietę z błonnikiem, dbać o regularną aktywność fizyczną i wprowadzić do diety zioła przyspieszające przemianę materii.
Wraz z moczem usuwamy z organizmu toksyny i pozbywamy się nadmiaru wody. Zioła o działaniu moczopędnym poprawiają pracę nerek oraz metabolizm. Należy jednak pamiętać, aby nie przesadzić z ich ilością. Napary oczyszczające wypijane w nadmiernych ilościach mogą doprowadzić do odwodnienia organizmu.
Niektóre gatunki ziół zmniejszają uczucie głodu. Zawarte w nich substancje w kontakcie z wodą pęcznieją. Dzięki temu zwiększają objętość spożywanego jedzenia, co daje długotrwałe uczucie sytości.
Konkretnie rzecz ujmując: zioła wspomagają proces spalania tkanki tłuszczowej. Zawarte w niektórych gatunkach ziół substancje mają korzystny wpływ na tempo zmniejszania rezerw tłuszczowych w organizmie. W połączeniu z odpowiednim poziomem aktywności fizycznej spalanie tkanki tłuszczowej przebiega sprawniej.
Jakie zioła na odchudzanie wybrać, aby poprawić trawienie i pomóc sobie w walce ze zbędnymi kilogramami? Sprawdź naszą listę i najważniejsze właściwości poszczególnych gatunków ziół.
Jeden z najpopularniejszych gatunków ziół, z którego zazwyczaj przygotowuje się aromatyczne napary. Zgodnie z tradycją naszych mam i babć mięta to lekarstwo na bolący żołądek. Napary z mięty regulują pracę przewodu pokarmowego – poprawiają trawienie i zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Co więcej, usprawniają wytwarzanie żółci, co ma korzystny wpływ na pracę jelit.
Do ziół, które wspomogą odchudzanie, należy również morwa biała. Wyciąg z liści morwy hamuje aktywność enzymów rozkładających cukry złożone na proste. Węglowodany trawią się wolniej, co spowalnia proces odkładania się tkanki tłuszczowej. Morwa biała ma właściwości obniżające poziom cukru we krwi, dlatego bywa stosowana pomocniczo w leczeniu cukrzycy.
Z poziomką kojarzymy głównie owoce, jednak to liście tej rośliny mają właściwości wspomagające odchudzanie. Napar z poziomki przyspiesza przemianę materii. Co więcej, zawarte w poziomce flawonoidy działają moczopędnie, usuwając z organizmu toksyny.
Żeń-szeń znany jest ze swoich właściwości pobudzających. Korzeń żeń-szenia poprawia krążenie i pamięć. Okazuje się, że można go stosować również jako uzupełnienie diety odchudzającej. Żeń-szeń poprawia trawienie i zwiększa wydolność organizmu. To dobra wiadomość dla tych, którzy chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy, ale trudno im się zmotywować do aktywności fizycznej.
Skrzyp to składnik suplementów diety na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci. Wykazuje również silne działanie detoksykujące, oczyszcza organizm z toksyn i nadmiaru wody.
Krwawnik zmniejsza uczucie głodu, zapobiega zaparciom i wzdęciom. Produkty ziołowe z krwawnikiem stosowane są pomocniczo w leczeniu trądziku oraz łagodzeniu dolegliwości bolesnych miesiączek.
Fiołek trójbarwny, czyli dobrze znany wszystkim bratek, to kolejny gatunek, który wspomaga odchudzanie. Napar z tej rośliny, spożywany do posiłku, daje długotrwałe uczucie sytości. Co więcej, bratek wykazuje właściwości oczyszczające – pomaga usunąć z organizmu produkty uboczne przemiany materii.
Pieprz, podobnie jak papryczka chilli, zawiera kapsaicynę. Kapsaicyna odpowiada za ostry smak przypraw oraz wykazuje właściwości termogeniczne. Dzięki temu wspomaga proces szybszego spalania tłuszczu.
Kłącze perzu właściwego łagodzi wzdęcia i działa odtruwająco. Napar z perzu stosowany jest najczęściej przy schorzeniach nerek i układu moczowego.
Mniszek korzystnie wpływa metabolizm składników odżywczych w przewodzie pokarmowym. Ogranicza wchłanianie tłuszczów, dzięki czemu zapobiega ich odkładaniu w nadmiernych ilościach. Pomaga w walce z cellulitem i opuchlizną powstałą w niektórych przypadkach w wyniku nagromadzenia wody w organizmie.
Kurkuma to przyprawa znana szczególnie miłośnikom kuchni indyjskiej. Wspomaga metabolizm tłuszczu oraz ogranicza jego magazynowanie w organizmie.
Napary z lubczyku poprawiają trawienie i przyswajanie składników odżywczych. Poza tym lubczyk zapobiega niestrawnościom, wzdęciom i innym problemom żołądkowym.
Koper włoski to kolejny sprzymierzeniec w walce z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi. Poprawia trawienie i perystaltykę jelit, reguluje wydzielanie żółci, a także zmniejsza wzdęcia.
Zielona herbata to napój przyrządzany wyłącznie z liści herbaty chińskiej. Jej skuteczność w walce z nadwagą została potwierdzona licznymi badaniami. Picie zielonej herbaty przyspiesza metabolizm, a także obniża ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu. Zielona herbata wykazuje również działanie antyoksydacyjne – chroni organizm przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym.
Yerba to naturalny napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Yerba znana jest ze swoich właściwości pobudzających. Oprócz tego zaliczana jest do dobrych wspomagaczy odchudzania. Podobnie jak guarana zawiera kofeinę, czyli substancję, która stymuluje wchłanianie tłuszczu oraz ogranicza jego magazynowanie w dużych ilościach.
Siemię, czyli nasiona lnu, to kolejny sprzymierzeniec w walce z nadprogramowymi kilogramami. Ze względu na wysoką zawartość błonnika reguluje pracę całego układu pokarmowego, a w szczególności rytm wypróżnień. Poza tym spożywanie nasion lnu daje uczucie sytości. Ich działanie prozdrowotne doceniają również osoby dbające o urodę. Nasiona lnu poprawiają stan włosów, skóry i paznokci.
Najłatwiejszym sposobem stosowania ziół jest przyrządzanie z nich aromatycznych naparów. Mieszanki ziół można również dodawać do posiłków (dań głównych, deserów, koktajli), aby podnieść ich walory smakowe. Zioła są także składnikiem gotowych produktów spożywczych (głównie herbat) oraz leków i suplementów diety.
Zioła pochodzą prosto z natury. Nie oznacza to jednak, że można je stosować bez rozwagi. Niektóre zioła mogą wchodzić w interakcje z lekami. Poza tym część gatunków spożywana w nadmiarze wykazuje silnie działanie przeczyszczające.
Rośliny o działaniu moczopędnym mogą stanowić zagrożenie dla pacjentów z chorobami nerek. Ograniczenia do stosowania ziół występują także u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Zanim wprowadzisz napary ziołowe do swojej diety, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem.
Same zioła nie sprawią, że nadprogramowe kilogramy zaczną nagle znikać. Aby bezpiecznie schudnąć, należy zmienić swoje nawyki żywieniowe i tryb życia na zdrowszy. Pomogą w tym:
Bezpiecznym sposobem na odchudzanie jest właściwie ułożona dieta redukcyjna, czyli sposób odżywiania z zastosowaniem deficytu kalorycznego. Deficyt kaloryczny występuje wtedy, gdy spalasz więcej kalorii, niż przyjmujesz z pożywieniem.
Odpowiednio zbilansowana dieta redukcyjna zapewnia bezpieczne tempo odchudzania. Jadłospis uwzględnia świeże, jak najmniej przetworzone produkty. Zioła mogą być dodatkiem, który pozytywnie wpłynie na proces spalania tkanki tłuszczowej i prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.