Spis treści
Wegetarianizm to sposób odżywiania polegający na znacznym ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu z jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. Istnieją różne rodzaje wegetarianizmu, a każdy z nich charakteryzuje się nieco innym menu. Z tego artykułu dowiesz się, jakie są plusy i minusy diety wegetariańskiej. Poznasz także wszystkie popularne odmiany wegetarianizmu.
Nazwa „wegetarianizm” pochodzi od łacińskich słów vegetablis – „roślinny” i vegetare – „rosnąć”. Dieta wegetariańska to sposób żywienia oparty na produktach roślinnych z jednoczesnym wyeliminowaniem mięsa i znacznym ograniczeniem innych produktów odzwierzęcych. Wyróżniamy kilka typów diety bezmięsnej.
Rodzaj diety wegetariańskiej, w której całkowicie eliminuje się mięso (w tym drób) i ryby, ale można jeść jajka i nabiał.
Dieta roślinna, w której nie można jeść mięsa (w tym drobiu), ryb, owoców morza i jaj, można za to spożywać produkty mleczne.
Odmiana diety wegetariańskiej, w której całkowicie eliminuje się mięso (również drób), ale można jeść ryby, jajka i nabiał.
Weganizm to najbardziej radykalna forma diety wegetariańskiej. W diecie wegańskiej eliminuje się wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, drób, ryby, owoce morza, jajka, nabiał, a nawet miód.
Fleksitarianizm to inaczej elastyczny wegetarianizm. W diecie fleksitariańskiej jadłospis komponuje się głównie z pokarmów pochodzenia roślinnego. Jedzenie mięsa, ryb i nabiału dozwolone jest okazjonalnie (na przykład raz w tygodniu) i w niewielkich ilościach.
Powody przejścia na dietę wegetariańską mogą być różne. Niektórzy decydują się na to ze względów etycznych i środowiskowych, inni chcą poprawić wyniki badań i kondycję swojego organizmu. Sprawdź, jakie są największe zalety stosowania odpowiednio zbilansowanej diety wegetariańskiej.
Liczne badania pokazują, że wegetarianizm można stosować na każdym etapie życia, włącznie z okresem dzieciństwa i dojrzewania, a także ciąży i laktacji. Właściwie ułożona dieta wegetariańska dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Wegetarianie jedzą mniejsze ilości niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych oraz żywności wysoko przetworzonej. Ograniczenie mięsa pomaga zapobiegać licznym chorobom, w szczególności schorzeniom układu krążenia (takim jak miażdżyca i nadciśnienie tętnicze).
Posiłki komponowane z produktów roślinnych są bogate w witaminy – przede wszystkim D, C, E i witaminy z grupy B (kwas foliowy). Poza tym dostarczają organizmowi błonnika pokarmowego i niezbędnych składników mineralnych (magnez, potas). Produkty roślinne są również źródłem antyoksydantów – cennych związków, które chronią komórki przed działaniem wolnych rodników. W badaniach udowodniono, że wegetarianie częściej wykazują niższy wskaźnik masy ciała (BMI) niż osoby regularnie jedzące mięso i tym samym są mniej narażeni na choroby cywilizacyjne (takie jak otyłość).
Jeden z najczęściej powtarzających się mitów na temat stosowania diety roślinnej to stwierdzenie, że wegetarianie jedzą tylko surowe warzywa i owoce. Faktem jest, że dietę wegetariańską komponuje się na podstawie dużych ilości świeżych warzyw i owoców. Oprócz tego w jadłospisie powinny pojawić się roślinne źródła białka, węglowodany złożone oraz źródła zdrowego tłuszczu roślinnego.
Stosowanie diety wegetariańskiej w wersji klasycznej dopuszcza spożywanie produktów mlecznych, takich jak mleko, masło, jaja i sery.
Ograniczając spożycie mięsa, zmniejszasz ryzyko dostania się do organizmu pozostałości antybiotyków i leków weterynaryjnych. W produktach pochodzenia zwierzęcego mogą znajdować się bakterie (takie jak salmonella), które powodują choroby. Dotyczy to szczególnie mięsa z niepewnego źródła.
Wiele osób zaczyna interesować się dietą wegetariańską w momencie, gdy uświadamia sobie, że jedzenie mięsa wiąże się z cierpieniem zwierząt. Bezmięsny sposób żywienia ogranicza masowe hodowle, niehumanitarny sposób traktowania zwierząt i ich zabijanie w celach konsumpcyjnych.
Bycie wegetarianinem to nie tylko układanie roślinnego jadłospisu. To także filozofia życia zakładająca wysoką świadomość ekologiczną. Każdego roku masowe hodowle zwierząt na ubój zużywają ogromne ilości wody. Być może wydaje Ci się, że jedna osoba niejedząca mięsa tego nie zmieni. Warto jednak zauważyć, że wegetarianizm staje się rosnącym trendem, a wraz ze zmieniającą się świadomością ekologiczną młodych ludzi, idzie większa zmiana. Za kilkanaście lat dieta bezmięsna nie będzie wyjątkiem od reguły, a regułą.
Jeszcze kilka lat temu wegetarianie mieli ograniczony wybór produktów spożywczych w sklepach. Dziś nawet w małym markecie znajdziesz artykuły dla wegan i wegetarian. Największą popularnością cieszą się produkty zawierające nasiona roślin strączkowych. Tofu, tempeh, kotlety sojowe, kotlety z ciecierzycy, wege parówki czy kabanosy – to tylko niektóre z często wybieranych produktów. Również bary i restauracje poszły za tym trendem. Obecnie w każdym dobrym lokalu znajdziesz przynajmniej jedno danie w wersji wegetariańskiej.
Dieta wegetariańska jest dietą eliminacyjną – wykluczając z jadłospisu część produktów, należy zadbać o zdrowe, bezpieczne i pełnowartościowe zamienniki. Diety roślinne są bardzo zdrowe i nie mają wad, o ile są odpowiednio zbilansowane.
Poznaj smak i zalety wegetarianizmu, sprawdź dietę wegetariańską w ofercie Maczfit!
Wiesz, już jakie wady i zalety ma dieta roślinna.
Krótkie podsumowanie: dieta wegetariańska jest bardzo zdrowa, różnorodna i smaczna, o ile właściwie ją zbilansujesz.
Nie wiesz, jak ułożyć jadłospis, aby dostarczyć organizmowi wszystkich cennych składników odżywczych? Sprawdź diety roślinne w ofercie Maczfit. U nas dostępne są zarówno dieta wegańska, jak i wegetariańska.