Spis treści
Refluks żołądka to jedna z najczęściej diagnozowanych chorób układu pokarmowego. W profilaktyce i leczeniu choroby refluksowej przełyku ogromne znaczenie ma odpowiednio ułożona dieta. Z tego artykułu dowiesz się, jakie są najczęstsze przyczyny i objawy refluksu. Poznasz także kilka sposobów na zapobieganie chorobie.
Refluks żołądkowo-przełykowy (GERD – gastroesophageal reflux disease), zwany w skrócie chorobą refluksową przełyku lub refluksem żołądka, to zespół dolegliwości wywołanych zarzucaniem treści żołądkowej do przełyku. Między przełykiem a żołądkiem znajduje się mięsień – dolny zwieracz przełyku. Gdy praca dolnego zwieracza przełyku zostaje zaburzona, pokarm wraz z kwasem solnym i enzymami trawiennymi cofa się do przełyku, powodując nieprzyjemne objawy.
W skrócie: refluks żołądka to schorzenie, u którego podłoża leży cofanie treści żołądkowej do przełyku. Gdy kwaśna treść jest wielokrotnie zarzucana, w przełyku może rozwinąć się stan zapalny. Nieprzyjemne pieczenie za mostkiem i w przełyku spowodowane przez wytwarzane w żołądku enzymy trawienne oraz kwas solny, nazywane jest zgagą. Podczas cofania się treści żołądkowej do przełyku może dojść do podrażnienia nabłonka.
U zdrowych osób cofanie się treści żołądkowej może występować kilka razy w ciągu doby, nie dając przy tym żadnych objawów. Problem pojawia się, gdy dochodzi do upośledzenia funkcji dolnego zwieracza przełyku. Nieleczony stan zapalny w błonie śluzowej przełyku może powodować liczne powikłania i stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia organizmu.
W chorobie refluksowej dolny zwieracz przełyku staje się niewydolny lub działa nieprawidłowo. Na dysfunkcje dolnego zwieracza przełyku wpływ mają między innymi:
Wśród czynników, które zwiększają ryzyko refluksu żołądka, znajdują się:
Refluks żołądkowo-przełykowy w podobnym stopniu dotyka zarówno kobiety, jak i mężczyzn. Ryzyko wystąpienia schorzenia rośnie wraz z wiekiem.
Objawy choroby refluksowej są bardzo nieprzyjemne. Należą do nich głównie:
Objawy nietypowe to między innymi: przewlekły kaszel, astma oraz zapalenie płuc, zapalenie gardła, zatok przynosowych i ucha środkowego.
Nieprzyjemne objawy refluksu nasilają się najczęściej po spożyciu tłustych potraw oraz podczas pochylania się.
Refluks żołądkowo-przełykowy to niejedyny typ refluksu. Do mniej popularnych odmian choroby refluksowej należą refluks dwunastniczo-żołądkowy i refluks krtaniowo-gardłowy.
Refluks dwunastniczo-żołądkowy jest wynikiem cofania się treści jelitowej do żołądka. Żółć i kwaśne składniki soku żołądkowego mogą powodować uszkodzenia delikatnej błony śluzowej jelita.
Refluks krtaniowo-gardłowy polega na zarzucaniu treści pokarmowej z żołądka nie tylko do przełyku, ale również wyżej położonych części układu trawiennego – między innymi do krtani i gardła, a także jamy ustnej i zatok.
Szybka diagnostyka dysfunkcji górnego odcinka przewodu pokarmowego jest kluczowa, aby wdrożyć odpowiednie leczenie. Leczenie refluksu obejmuje najczęściej:
Leczenie refluksu odbywa się także na podstawie wyników zleconych przez lekarza badań. Do popularnych badań układu pokarmowego należą:
Refluks można leczyć również chirurgicznie. Operacja polega na przeprowadzeniu fundoplikacji laparoskopowej. Zabieg ma na celu stabilizację mięśnia zwieracza dolnego przełyku i hamowanie cofania się treści żołądkowej do przełyku. Lekarz może skierować pacjenta na operację w przypadku, gdy leczenie farmakologiczne okazuje się niewystarczające lub stopień nasilenia objawów jest bardzo duży.
Nieleczony refluks prowadzi do poważnych powikłań. Długotrwałe narażenie błony śluzowej przełyku na działanie soku żołądkowego skutkuje ciągłym stanem zapalnym.
Istnieją także inne, niefarmakologiczne sposoby leczenia choroby refluksowej. Tak jak w przypadku innych chorób przewodu pokarmowego, tak i przy refluksie, kluczowa jest zmiana diety i stylu życia na zdrowszy.
Zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta jest nie tylko częścią leczenia, ale również profilaktyki chorób układu pokarmowego. W łagodzeniu dolegliwości kluczowe są także: ograniczenie używek (alkohol, papierosy) i zwiększenie aktywności fizycznej.
Dieta zalecana podczas refluksu powinna być lekkostrawna. W jadłospisie należy ograniczyć ilość substancji nasilających wydzielanie soku żołądkowego. Poniżej znajdziesz kilka podstawowych zasad diety osób zmagających się z refluksem żołądkowo-przełykowym.
Na stronie znajduję się gotowa dieta FODMAP, czyli nowość w ofercie Maczfit. Z jadłospisu diety FODMAP zostały wykluczone produkty, zawierające łatwo fermentujące węglowodany (między innymi fruktozę i laktozę). Zachęcamy do zapoznania się ze szczegółami oferty.
Refluks żołądkowo-przełykowy a dieta. Co można jeść i pić?
Choroba refluksowa przełyku – te produkty lepiej wyeliminować:
W leczeniu i zapobieganiu refluksowi ważne jest również ograniczenie używek. Alkohol, dzięki zawartości etanolu, silnie stymuluje wydzielanie kwasu solnego w żołądku. Poza tym wysokoprocentowe trunki działają drażniąco na błonę śluzową przełyku i żołądka. Palenie tytoniu powoduje osłabienie napięcia zwieracza przełyku. Ograniczenie, a w konsekwencji całkowita eliminacja używek, to ważny krok do lepszego zdrowia i dobrego samopoczucia.
Ruch to zdrowie! Jednak osobom, które zmagają się z chorobą refluksową przełyku, zalecana jest umiarkowana aktywność fizyczna (joga, pilates, taniec, rower, rolki, pływanie). Podczas intensywnych ćwiczeń i schylania objawy refluksu mogą się nasilać.
Nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące refluksowi nasilają się również w pozycji leżącej. Warto pamiętać o tym, aby nie kłaść się od razu po zjedzeniu posiłku. Duże znaczenie ma także pozycja podczas snu. Najlepiej spać z głową uniesioną wysoko (uniesienie wezgłowia łóżka o około 10-15 centymetrów, czyli tak, aby głowa była wyżej niż tułów).