Spis treści
Kuchnia wegetariańska cieszy się coraz większą popularnością i to nawet wśród osób, które na co dzień jedzą mięso. Odpowiednio skomponowane posiłki wegetariańskie są smaczne, aromatyczne, zdrowe i sycące. W tym artykule znajdziesz szybkie przepisy na obiad bez mięsa. Dowiesz się także, na jakie produkty spożywcze zwrócić szczególną uwagę, układając jadłospis diety wegetariańskiej.
Dieta wegetariańska to sposób żywienia bazujący głównie na produktach pochodzenia roślinnego. Wegetarianie nie jedzą mięsa – zwierząt lądowych, ryb i owoców morza.
Diety roślinne cieszą się coraz większą popularnością. Nic w tym dziwnego. Zmiana sposobu żywienia ma wpływ nie tylko na zdrowie, ale również styl życia.
Odpowiednio ułożone menu diety wegetariańskiej jest bardzo zdrowe i dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Z uwagi na wysoką podaż warzyw i owoców wegetarianie jedzą posiłki bogate w witaminy D, C i E, kwas foliowy, błonnik pokarmowy oraz składniki mineralne, takie jak magnez i potas.
Poza tym dania bezmięsne nie zawierają tłuszczu zwierzęcego. Zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe spożywane w nadmiernych ilościach są jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych – otyłości i chorób układu krążenia.
Posiłki wegetariańskie często zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, co sprzyja redukcji masy ciała.
Wegetarianizm jest ściśle związany również z kwestiami etycznymi i środowiskowymi. Osoby rezygnujące z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego sprzeciwiają się krzywdzie zwierząt. Przejście na dietę roślinną to również manifest ekologiczny – masowe hodowle zwierząt na ubój zużywają ogromne ilości zasobów – przede wszystkim wody i prądu.
Warto przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić do niej roślinne zamienniki mięsa. Jeśli nie chcesz od razu modyfikować całego menu, postaw na elastyczny wegetarianizm.
Fleksitarianizm to doskonały pomysł dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z dań mięsnych. Możesz na przykład wprowadzić zasadę: dwa razy w tygodniu obiad tradycyjny (dania mięsne), a przez pozostałe dni – obiad wegetariański.
Być może wydaje Ci się, że wegetariański obiad jest czasochłonny i kosztowny? Nic bardziej mylnego. Poniżej przedstawiamy tanie i szybkie pomysły na obiad wegetariański.
Warzywa i owoce to zarówno świetna samodzielna przekąska, jak i składnik wielu potraw (w tym również wegetariańskich obiadów).
W diecie wegan i wegetarian nie może zabraknąć strączków. Do zrobienia wegetariańskiego obiadu przydadzą się między innymi: soja, soczewica, ciecierzyca, fasola, bób i groch. Dużą popularnością cieszą się także gotowe produkty z nasion roślin strączkowych, takie jak tofu i tempeh.
Szybkie i smaczne potrawy przygotujesz także na bazie produktów zbożowych. Jeśli zmagasz się z nietolerancją glutenu, stawiaj na te bezglutenowe.
Wszystkie powyższe przepisy sprawdzą się również jako pomysł na ciepłą kolację lub lunch do pracy.
Do przygotowania wegetariańskich potraw najlepiej używać aromatycznych przypraw i świeżych mieszanek ziół.
W kuchni wegetariańskiej nie może zabraknąć również olejów roślinnych. Podanie sałatki z oliwą z oliwek ma dwie główne zalety. Po pierwsze: wzmacnia smak potrawy. Po drugie: dodanie zdrowego tłuszczu roślinnego wspomaga wchłanianie przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K).
W diecie wegetariańskiej świetnie sprawdzą się również orzechy, pestki i nasiona – zarówno jako pyszne samodzielne przekąski, jak i dodatek do obiadu (na przykład do zup i sałatek).
W menu Maczfit dostępne są pyszne wegetariańskie zestawy diet pudełkowych. Wśród z nich znajdziesz sporo inspiracji na smaczny i pożywny obiad lub lunch.
Wegańskie pulpeciki z tofu na orzechowym sosie z marchewką, papryką, cukinią i szczypiorkiem, makaron soba i surówka z pak choi, cukinii, marchewki i jalapeno.
Pulpeciki z kalafiora w sosie z serem pleśniowym, purée szpinakowe i pieczona papryka.
Cannelloni orkiszowe z brokułem i wędzonym tofu w pomidorach z serem wysokobiałkowym i sos pomidorowy z papryką.
Wegańska szarpana kaczka w sosie pieczeniowym, gnocchi dyniowe z natką i surówka z czerwonej kapusty, cebuli i jabłka.
Pieczone tofu w kremowym sosie szpinakowym, tortellini z ricottą i bazylia.
Wege zapiekanka meksykańska z fasolą, kukurydzą i papryką, surówka z kalarepy i jabłka, ketchup dyniowy własnej roboty.
Burgery z bobu i marchewki w sosie z czerwonym pesto i cheddarem, kasza bulgur i parowana fasolka szparagowa.