Ciekawostki

Grupa krwi a dieta

Data publikacji: 9 września 2022 Data aktualizacji: 24 lipca 2024 Czas czytania: 9 minut

grupa_krwi_a_dieta

Czy to, jaką mamy grupę krwi, powinno wpływać na sposób naszego odżywiania? Według twórcy diety zgodnej z grupą krwi tak. W tym artykule sprawdzimy, jakie są podstawowe założenia diety dostosowanej do grupy krwi. Odpowiemy także na pytanie, czy warto ją stosować. Zapraszamy do lektury!

Grupy krwi – rodzaje, charakterystyka

Grupę krwi określa się na podstawie antygenu, występującego na krwinkach czerwonych (erytrocytach). Podstawowy podział, związany z obecnością lub brakiem antygenu A lub B, obejmuje cztery grupy krwi:

  • grupa krwi A – charakteryzuje się obecnością antygenu A na erytrocytach,
  • grupa krwi B – wyróżnia się obecnością antygenu B na erytrocytach,
  • grupa krwi AB – charakteryzuje się obecnością zarówno antygenu A, jak i antygenu B,
  • grupa krwi 0 – na erytrocytach nie znajduje się ani antygen A, ani B.

W osoczu krwi występują przeciwciała skierowane przeciw nieobecnemu antygenowi. Przykładowo: w przypadku grupy krwi B w osoczu obecne są przeciwciała anty-A, natomiast osoby z grupą krwi AB nie posiadają przeciwciał w osoczu.

Kolejny ważny podział grup krwi związany jest z układem Rh i dotyczy obecności antygenu D na erytrocytach. W grupie krwi Rh+ antygen D znajduje się na krwinkach czerwonych, a w grupie Rh- go nie ma.

Teoria lektynowa

Jak wiedza o grupach krwi ma się do zasad zdrowego odżywiania?

Żywność, podobnie jak patogeny lub krwinki czerwone, zawiera antygeny zdolne do wzbudzania reakcji układu odpornościowego. Antygeny te nazywamy lektynami. Według zwolenników teorii diety zgodnej z grupą krwi lektyny współdziałają z antygenami powierzchniowymi na komórkach w organizmie.

Lektyny mają właściwości zlepiające. Według teorii lektynowej, gdy spożywamy żywność niezgodną z naszą grupą krwi, lektyny sklejają krwinki w obszarze targetowanego narządu, co prowadzić ma do powstawania zaburzeń w funkcjonowaniu całego organizmu.

Dieta zgodna z grupą krwi – podstawowe założenia

Na podstawie teorii lektynowej powstała koncepcja diety zgodnej z grupą krwi. Za twórcę tej diety uważa się lekarza Petera D’Adamo. W swojej książce „Jedz zgodnie z grupą krwi” przedstawił on podstawowe założenia tego sposobu odżywiania.

Dieta zgodna z grupą krwi to zbiór zasad sprowadzający się do wyboru i eliminacji określonych produktów spożywczych, mających wpływać na organizm w zależności od grupy krwi.

Według Petera D’Adamo dieta dostosowana do grupy krwi będzie lepiej odżywiać organizm, wzmacniać system odpornościowy i tym samym pomagać w zachowaniu zdrowia. Zwolennicy diety zgodnej z daną grupą krwi twierdzą, że chroni ona organizm przed chorobami układu krążenia, ma pozytywny wpływ na proces trawienia i tempo metabolizmu oraz pozwala zapobiec rozwojowi otyłości.

D’Adamo w swojej książce twierdzi, że każda żywność zawiera określony rodzaj lektyn, które w zależności od grupy krwi mogą różnie wpływać na organizm. W przypadku jednej grupy krwi lektyny będą toksynami, a przypadku innej te same związki nie będą wywierać na organizm żadnego wpływu.

Twórca diety zgodnej z grupą krwi w opisie poszczególnych przypadków sięgnął również do prehistorii. Zauważył, że dawniej ludzie, wędrując w poszukiwaniu pożywienia, byli zmuszeni do adaptacji względem zmieniających się warunków. Nowe diety powodowały dostosowanie się układu immunologicznego i pokarmowego, co było niezbędne do przetrwania. Według D’Adamo zmiany te miały przełożenie na grupy krwi.

Co ciekawe, dieta zgodna z grupą krwi nie bierze pod uwagę współczynnika Rh, a jedynie podstawowe oznaczenia A, B, AB i 0. Sprawdź, jak (według koncepcji D’Adamo) jeść zgodnie ze swoją grupą krwi.

Dieta zgodna z grupą krwi 0

Dieta zgodna z grupą krwi 0 została określona przed D’Adamo mianem „diety łowców” (w niektórych publikacjach można znaleźć również określenie „dieta myśliwych”). Jak sama nazwa wskazuje, w tym modelu żywienia powinno dominować mięso.

Dieta u osób z grupą krwi 0 podobna jest do założeń diety niskowęglowodanowej o zwiększonym udziale białka i tłuszczu. Produkty zalecane to chude czerwone mięso i ryby. Osoby z grupą krwi 0 nie powinny jeść produktów zbożowych z uwagi na występujący w nich gluten. Znacznemu ograniczeniu powinien ulec również nabiał.

Grupa krwi 0 – co jeść, a czego unikać?

  • W jadłospisie powinno dominować głównie pożywienie pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim: czerwone mięso, wątróbka, ryby i owoce morza.
  • Dozwolone jest białko zwierzęce – najlepiej w postaci mięsa (z wyjątkiem wieprzowiny).
  • Dozwolone są warzywa i owoce, takie jak banany, szpinak, brokuły, kapusta włoska.
  • Należy wykluczyć pszenicę i inne produkty zbożowe.
  • Należy ograniczyć produkty mleczne (przede wszystkim tłusty nabiał).
  • Ograniczeniu należy poddać również tłuszcze roślinne, w tym nasiona i pestki słonecznika (dozwolona jest jedynie oliwa z oliwek).

Dieta zgodna z grupą krwi A

Jedzenie zgodne z grupą krwi A nazywane jest również „dietą rolników”. Według D’Adamo układ immunologiczny osób z tą grupą krwi o wiele słabiej radzi sobie z chorobami nowotworowymi. Osoby z grupą krwi A są również bardziej narażone na choroby układu krążenia.

Stąd w diecie rolników następuje znaczne ograniczenie produktów pochodzenia zwierzęcego (mięsa, ryb, owoców morza i produktów mlecznych). Dieta grupy krwi A jest zbliżona do założeń współczesnych diet wegańskich i wegetariańskich. Mocno stawia na zielone warzywa.

Grupa krwi A – co jeść, czego unikać?

  • W jadłospisie powinny dominować świeże owoce i warzywa (wyjątkiem są papryka czerwona i ziemniaki).
  • Dozwolone są także nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe, orzechy i nasiona.
  • Można stosować przyprawy.
  • W diecie zgodnej z grupą krwi A należy unikać nabiału.
  • Stosując dietę zgodną z grupą krwi A, należy wyeliminować mięso i jego produkty, niektóre ryby i owoce morza.

Dieta zgodna z grupą krwi B

Dieta dostosowana do grupy krwi B nazywana jest „dietą koczowników”. Dieta koczowników najbardziej przypomina założenia zdrowej, zbilansowanej diety. Nie brakuje w niej jednak budzących zastrzeżenia odstępstw.

Osoby z grupą krwi B charakteryzuje mocny układ immunologiczny. Z jednej strony mają mniej problemów zdrowotnych związanych z układem krążenia, z drugiej – są bardziej narażone na choroby autoimmunologiczne.

Grupa krwi B – co jeść, a czego unikać?

  • Umiarkowane spożycie mięsa (najbardziej polecana jest dziczyzna i baranina, a najmniej drób).
  • Można jeść ryby, jajka i nabiał (najlepiej niskotłuszczowe produkty mleczne).
  • Produkty wskazane to również zielone warzywa.
  • Z diety osób z tą grupą krwi należy wykluczyć pszenicę, grykę, soczewicę i żyto.
  • Niewskazane są również rośliny strączkowe, pomidory, orzeszki ziemne i oleje roślinne (z wyjątkiem oliwy z oliwek).

Dieta zgodna z grupą krwi AB

Osoby z grupą krwi AB, według zwolenników teorii lektynowej, charakteryzuje silny układ immunologiczny. D’Adamo określa tę grupę jako „enigma”. Twierdzi, że osoby z grupą krwi AB są mniej narażone na występowanie alergii niż jednostki z innymi grupami krwi.

Jednocześnie u osób z grupą krwi AB występuje większe ryzyko chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Prawidłowe odżywianie tych osób, według D’Adamo, powinno być zbliżone do zasad diety współczesnej. Dieta grupy krwi AB zakłada mniej wykluczeń niż diety innych grup krwi.

Grupa krwi AB – co jeść, czego unikać?

  • Dozwolone jest spożywanie ryb i przetworów mlecznych.
  • W diecie nie może zabraknąć zielonych warzyw.
  • Należy ograniczyć (lub całkowicie wyeliminować) czerwone mięso.
  • Dieta grupy krwi AB zakłada również eliminację fasoli, kukurydzy, pszenicy i gryki.

Dieta zgodna z grupą krwi – zalety

Wszystkie rodzaje diet, zaproponowane przez D’Adamo, wykluczają:

  • napoje gazowane,
  • alkohol,
  • produkty wysoko przetworzone,
  • fast-food.

Dzięki temu, stosując dietę zgodną z grupą krwi, może nastąpić szybki spadek masy ciała. Czy jednak warto podążać za wskazówkami D’Adamo? Czy dieta dostosowana do grupy krwi jest zdrowa?

Grupa krwi a dieta – kontrowersje wokół diety zgodnej z grupą krwi

Nie sposób nie zauważyć, że dieta zgodna z grupą krwi jest dietą eliminacyjną i niedoborową. W niektórych przypadkach z jadłospisu należy wykluczyć wiele wartościowych produktów, które dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych.

Sporo zastrzeżeń budzi na przykład dieta dostosowana do grupy krwi 0. Diety niskowęglowodanowe najczęściej skutkują nadkonsumpcją tłuszczu. Z kolei znaczne ograniczenie produktów mlecznych może powodować niedobory wapnia.

Źle zbilansowana dieta grupy krwi A skutkuje niedoborami składników mineralnych (głównie żelaza). Niedobory żelaza mogą prowadzić do anemii (zwłaszcza u kobiet, mających długotrwałe i obfite miesiączki lub w okresie menopauzalnym).

Kontrowersje budzą również wybory żywieniowe osób posiadających grupę krwi B. Z jednej strony dieta wydaje się zdrowa, z drugiej – znacznie ogranicza rośliny strączkowe i zboża, czyli produkty, które są źródłem białka, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych. Podobne zastrzeżenia związane są z dietą dostosowaną do grupy krwi AB.

Zagadnienie „grupa krwi a dieta” wciąż jest przedmiotem badań naukowców. Jak dotąd żadne badania naukowe nie potwierdzają jednoznacznego wpływu diety dostosowanej do grupy krwi na stan zdrowia.

Lepsza alternatywa: odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta

Chcesz podkręcić tempo metabolizmu i wzmocnić system odpornościowy? Nie musisz stosować “modnych” diet eliminacyjnych. Kluczem do dobrego samopoczucia jest zbilansowana, zdrowa dieta, bazująca na świeżych i nisko przetworzonych produktach.

Jadłospis najlepiej dopasować do swoich potrzeb i upodobań. Warto pamiętać, aby w codziennym menu znalazły się źródła wszystkich składników pokarmowych, czyli białek, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych.

Odpowiednio zbilansowana dieta uwzględnia nie tylko niezbędne składniki odżywcze, ale również właściwą kaloryczność posiłków. Jeśli chcesz schudnąć, zastosuj dietę zakładającą deficyt kaloryczny.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą cateringu dietetycznego Maczfit, w której znajdziesz wiele różnorodnych diet pudełkowych, dostępnych w kilku wariantach kalorycznych. 

Absolwentka kierunku dietetyka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Świeżo po skończeniu studiów, przekłada wiedzę teoretyczną na jej praktyczne zastosowanie. W Maczfit odpowiada za diety SLIM&FIT, OFFICE BOX i MAMI. Wielbicielka kuchni orientalnej.

Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: