Spis treści
Twórcą diety alkalicznej, zwanej też dietą zasadową, jest Amerykanin Robert O. Young. Zarówno wokół samego autora, jak i promowanego przez niego sposobu żywienia pojawiło się sporo kontrowersji. Na czym polega dieta zasadowa i kiedy warto ją stosować? Zachęcamy do lektury kolejnego artykułu na blogu Maczfit!
Zanim szczegółowo omówimy dietę zasadową, warto zapoznać się z pojęciem zakwaszenia organizmu. O zakwaszeniu organizmu mówimy, gdy w organizmie zostaje zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa. Oznacza to, że organizm jest nadmiernie obciążony substancjami o charakterze kwasowym, co skutkuje między innymi pogorszeniem ogólnego samopoczucia i osłabieniem.
Zakwaszenie organizmu jest określeniem potocznym, często mylonym z kwasicą metaboliczną. Kwasica metaboliczna wynika z silnych zaburzeń cukrzycowych, niewydolności nerek czy zatruć. Nieleczona kwasica metaboliczna zagraża zdrowiu, a nawet życiu.
Do nadmiernego obciążenia organizmu kwasami przyczyniają się między innymi:
Jak rozpoznać, że organizm jest obciążony kwasami? Pierwszymi objawami zachwiania równowagi kwasowo-zasadowej są problemy zdrowotne, takie jak przewlekłe zmęczenie i osłabienie. Poniżej znajdziesz listę objawów, które najczęściej towarzyszą zakwaszeniu organizmu.
Głównym celem diety alkalicznej, jak przekonują jej zwolennicy, jest przywrócenie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej. Poprawa stanu zdrowia ma nastąpić dzięki zwiększeniu w jadłospisie produktów zasadotwórczych.
Według twórców tego sposobu odżywiania dieta zasadowa wskazana jest przede wszystkim u osób osłabionych, z częstymi wahaniami nastroju o charakterze depresyjnym. Wprowadzenie zmian w diecie należy poprzedzić badaniami i wizytą u lekarza.
W diecie alkalicznej najważniejszą rolę odgrywają produkty alkalizujące, czyli takie, które mają odczyn zasadowy. Osobom, które prowadzą „alkaliczny styl życia”, dobrze znany jest współczynnik PRAL.
PRAL (skrót z angielskiego Potential Renal Acid Load) mówi o tym, w jakim stopniu dany produkt spożywczy potencjalnie obciąża nerki kwasami. PRAL podaje się w przeliczeniu na 100 gram produktu. Wartości ujemne wskazują na odczyn alkaliczny (pożądany w diecie zasadowej), a wartości dodatnie mają produkty kwasotwórcze (czyli te, których w diecie alkalicznej należy unikać).
Dieta zasadowa oparta jest głównie na warzywach i owocach, czyli produktach o ujemnych wartościach PRAL. Poniżej znajdziesz listę przykładowych produktów zasadotwórczych wraz z ich współczynnikiem PRAL.
Działanie zasadotwórcze wykazują między innymi:
Jak odkwasić organizm? Przede wszystkim należy ograniczać produkty o wysokim potencjale zakwaszającym. Zmniejszenie ilości poniższych artykułów spożywczych w codziennym jadłospisie pozwoli na utrzymanie pH na odpowiednim poziomie.
Produkty kwasowe – przykłady:
Stosując dietę alkaliczną, należy kierować się kilkoma zasadami. Poniżej znajdziesz najważniejsze z nich.
Dieta alkaliczna – co można jeść?
Dieta alkaliczna – czego należy unikać?
Czy dieta alkaliczna przynosi efekty, czy to tylko kolejny chwyt marketingowy? Czytając podobne artykuły o diecie zasadowej, nie sposób przejść obojętnie wokół kontrowersji, które jej towarzyszą.
Jedna z popularnych tez, pojawiająca się w reklamach, głosi, że dieta zasadowa pomaga odkwasić i oczyścić organizm z toksyn. Przeciwnicy tego sposobu odżywiania wskazują jednak, że nie ma jednoznacznych, rzetelnych badań na temat tego, że stosowanie diety zasadowej przyczynia się do zachowania równowagi pH w organizmie. Uważają, że diety odkwaszające są tylko kolejnym chwytem marketingowym.
Z drugiej strony nawet osoby nastawione sceptycznie do tej diety, muszą przyznać, że większość jej założeń pokrywa się z zasadami zdrowego odżywiania. Niewątpliwą zaletą diety jest duży udział warzyw i owoców w codziennym jadłospisie oraz eliminacja wysoko przetworzonych produktów. Plusem jest również uwzględnienie w diecie odpowiedniej podaży wody oraz świeżych soków owocowo-warzywnych. Ograniczenie mięsa i tłustych potraw zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia (takie jak nadciśnienie tętnicze).
Aby organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Należą do nich: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i składniki mineralne. Dieta alkaliczna znacznie ogranicza mięso, ryby i niektóre produkty zbożowe. Zakłada również dość niską podaż nabiału.
W związku z tym może pojawić się problem za niskiej podaży węglowodanów, białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Jadłospis diety zasadowej warto skonsultować z dietetykiem. Odpowiednio ułożona dieta zasadowa pozytywnie wpływa na organizm, poniekąd pokrywając się z założeniami diety wegetariańskiej.
Poniżej znajdziesz przykładowy jednodniowy jadłospis diety zasadowej.
Kasza jaglana na mleku krowim z dodatkiem jabłka i cynamonu.
Pieczywo pełnoziarniste, sałatka z sezonowych warzyw z dodatkiem soku z cytryny i oliwy z oliwek.
Dorsz gotowany na parze, można dodać komosę ryżową lub kaszę gryczaną (ewentualnie ziemniaki gotowane w wodzie), do tego sałatka z pieczonych buraków.
Koktajl owocowo-warzywny z pomarańczy, banana, jarmużu z dodatkiem migdałów, pestek dyni lub posiekanych orzechów włoskich.
Pieczony bakłażan posmarowany oliwą z oliwek i doprawiony czosnkiem.