Artykuły

Przez żołądek do pięknej cery

21 lipca 2017

autor postu Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska
piękna cera

Piękno i zdrowie pochodzi z naszego wnętrza – o słuszności tego stwierdzenia nie trzeba dyskutować. Dlatego zamiast więc inwestować pieniądze w kremy odmładzające i liczne zabiegi upiększające, wcześniej warto zwrócić uwagę na to co jemy. Nasza dieta daje bezpośrednie przełożenie na kondycję naszej skóry. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów produktów, które na stałe powinny zagościć w menu przyjaznym urodzie 🙂

Pomarańczowy blask

„Carotenoid glow” to jedno z często używanych określeń zjawiska zmiany koloru skóry pod wpływem związków zawartych przede wszystkim w pomarańczowych warzywach i owocach. To właśnie m.in. marchew, dynia, morele, pomarańcze czy papryka spożywane w odpowiedniej ilości mogą pozytywnie wpłynąć na naszą cerę. Co ciekawe, zgodnie z wynikami badań z 2014, cera uczestników będących na „karotenoidowej diecie” została uznana jako bardziej atrakcyjna niż osób zażywających jedynie kąpieli słonecznych. Marchew to jedno z nielicznych warzyw  łatwo dostępnych u nas przez cały rok, dlaczego więc nie sięgać po nią codziennie?:)

Jagodowe serum

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C w owocach takich jak truskawki, jeżyny, jagody i czarne porzeczki bez większego wysiłku możemy sprawić, że nasza skóra będzie przyjemnie gładka i napięta. Przyczynia się ona do budowy kolagenu, który jest niezwykle istotny w utrzymaniu zdrowego i młodego wyglądu. Obficie występujące w jagodach antocyjany zadziałają świetnie w walce z wolnymi rodnikami.

Zielony pęczek zdrowia

W upalne dni niezwykle chętnie sięgamy po orzeźwiające smoothie i lemoniady. W świeżych koktajlach witaminową bombę uzyskamy miksując owoce z zieloną natką pietruszki, która ilością witaminy C (w przeliczeniu na 100 g) deklasuje całą „warzywno-owocową konkurencję”. Niepozornie wyglądająca gałązka tej zieleniny jest także bogata w witaminę K, która wspomaga procesy gojenia, nadaje skórze sprężystości i lepszego wyglądu. Pietruszkowe oleje lotne z kolei mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które dezynfekują pory i zapobiegają trądzikowi.

Orzechowy składnik

Biotyna nazywana czasem „witaminą piękna”, to składnik odżywczy wpływający na prawidłowy stan nie tylko skóry ale także włosów i paznokci. W grupie produktów o jej największej zawartości, obok wątróbki, soi oraz żółtka jaja, znajdziemy także orzechy. Warto również pamiętać że zaledwie niewielka garstka orzechowej przekąski zaspokoi nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę E – potocznie często zwaną witaminą młodości.

Jogurtowa kuracja

Znaną metodą na radzenie sobie z oparzeniami skóry jest opatrunek z jogurtu lub kefiru, łagodzący skutki nadmiernego opalania. Zawarty w nich kwas mlekowy ma bowiem działanie nie tylko nawilżające, ale również regenerujące. Pośrednio wpływa również na produkcję kolagenu, a ten z kolei zapewnia nam gładką i elastyczną skórę.

Co ciekawe, wiele badań potwierdza zależność między samymi jelitami, mózgiem oraz skórą. Tak często towarzyszący nam na co dzień stres może przyczynić się do zmian w mikroflorze jelitowej, co z kolei zaburzy jej równowagę. Warto wtedy sięgnąć po fermentowane produkty mleczne. Są one bogate w probiotyki, które w sposób naturalny wspomogą ochronę naszego organizmu.

Nutrikosmetologia – droga na skróty?

Rynek szturmem zdobywają kolejne suplementy diety reklamowane jako serum na każdy rodzaj problemów zdrowotnych czy „defektów” urody. Efekty ich działania, o ile rzeczywiście wystąpią, widoczne są dopiero po wielu tygodniach stosowania, a brak systematyczności sprawi że organizm nie odniesie z nich żadnego pożytku.

Zamiast więc sięgać po syntetyczne  preparaty „dla wszystkich”, znacznie lepiej zacząć od podstaw, czyli dobrania diety odpowiadającej potrzebom naszego organizmu. Dlaczego? Ponieważ w takim przypadku dostarczamy naszemu organizmowi substancje odżywcze w najczystszej postaci – prosto z pożywienia. Gdy zadbamy o to co znajdzie się na naszym talerzu, z pewnością nasza skóra, włosy i paznokcie odwdzięczą się zdrowym i pięknym wyglądem.

autor postu Małgorzata Brzezińska
Małgorzata Brzezińska

Absolwentka dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Doświadczenie zdobywała w warszawskich żłobkach, przedszkolach i szkołach, a także prowadząc warsztaty edukacyjne dla dzieci, młodzieży i dorosłych. W Maczfit odpowiada za prace działu Dietetyki i spójność wszystkich diet z oferty. Prywatnie miłośniczka śródziemnomorskich smaków.

Zobacz kolejny artykuł

cukry proste

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

dieta strażników wagi

Dieta Strażników Wagi. Na czym polega dieta punktowa?

produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste. Czym są i które wybierać?

jak pozbyc się wody z organizmu

Jak pozbyć się wody z organizmu?

Polecane artykuły

cukry proste

Artykuły

Odżywianie

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

15 kwietnia 2024
lekkostrawne jedzenie

Artykuły

Odżywianie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

10 kwietnia 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: