Spis treści
Białko jest jednym z najważniejszych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Stanowi materiał budulcowy wszystkich komórek i tkanek oraz pomaga w zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Białko to ważny element diet sportowców, a także składnik wielu popularnych diet odchudzających. W tym wpisie znajdziesz listę produktów spożywczych bogatych w białko. Dowiesz się także, czym grozi nadmiar i niedobór tego składnika. Zapraszamy do lektury kolejnego artykułu na blogu Maczfit.
Białka (inna nazwa to proteiny) są podstawowym budulcem wszystkich organizmów żywych. Składają się z pojedynczych aminokwasów połączonym wiązaniami peptydowymi. Z kolei aminokwasy zbudowane są z pierwiastków, takich jak węgiel, wodór, tlen, a także azot, fosfor i siarka.
Aminokwasy dzielimy na dwie grupy:
-takie, których organizm nie potrafi zsyntetyzować w ilości całkowicie pokrywającej zapotrzebowanie, niezależnie od czynników z zewnątrz (zmieniony stan fizjologiczny) – należą do nich: asparagina, alanina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, seryna;
-aminokwasy, które są niezbędne w określonych warunkach fizjologicznych/patologicznych, podczas których ich endogenna produkcja nie pokrywa zapotrzebowania organizmu – należą do nich: arginina, cysteina, glutamina, glicyna, prolina i tyrozyna.
Białko wzorcowe z punktu widzenia potrzeb organizmu człowieka charakteryzuje się najwłaściwszą zawartością poszczególnych aminokwasów.
Białka, które dostarczają organizmowi niezbędnych aminokwasów we właściwej ilości, nazywamy białkami pełnowartościowymi. Z kolei białka niepełnowartościowe to te, które nie zawierają wszystkich niezbędnych aminokwasów lub zawierają je w małej ilości.
Białka pełnią w organizmie wiele różnych funkcji. Do najważniejszych z nich zaliczamy:
Białko dzielimy na zwierzęce (produkty pochodzenia zwierzęcego) i roślinne (produkty pochodzenia roślinnego).
Białko pochodzenia zwierzęcego (białko pełnowartościowe) zawiera aminokwasy, które budową są najbardziej zbliżone do białek ustrojowych. To dlatego białka zwierzęce łatwiej się trawią i są tak ważnym elementem diety na masę mięśniową. Za białko wzorcowe (o idealnym składzie) uznaje się białko jaja kurzego.
Z kolei białko roślinne jest białkiem niepełnowartościowym. Poza tym roślinne produkty zawierające białko często mają w składzie również błonnik i inhibitory enzymów trawiennych, które zmniejszają przyswajalność dostarczanego białka. Nie oznacza to jednak, że produkty roślinne należy wykluczyć z codziennej diety. Wręcz przeciwnie.
Zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze zostało określone normami, choć trzeba pamiętać, że każdy organizm jest inny i ma różne potrzeby.
Zapotrzebowanie na białko podawane jest w gramach na kilogram masy ciała. Masa ciała ma tutaj bardzo duże znaczenie. Między innymi dlatego u osób aktywnych fizycznie, które mają dużą masę mięśniową, udział białka w diecie musi być wyższy.
Płeć / wiek – zalecane spożycie białka (w gramach na kilogram masy ciała na dobę):
Przykłady: Jeśli Twoje siedmioletnie dziecko waży 27 kilogramów, należy mu dostarczać około 30 gramów białka na dobę (27 x 1,10 = 29,7 g).
Jeśli jesteś mężczyzną, ważysz 75 kg i masz głównie siedzący tryb życia (umiarkowana aktywność fizyczna), ilość białka w diecie wynosi około 68 gramów na dobę (75 x 0,90 = 67,5 g).
Zarówno niedobór, jak i nadmiar poszczególnych składników odżywczych (białka, tłuszczów, węglowodanów oraz witamin i składników mineralnych) może szkodzić.
Schorzenie, które wiąże się z niedoborem białka w organizmie, nazywamy hipoproteinemią.
Czy białko można przedawkować? Wszystkie produkty spożywcze (również produkty białkowe) dostarczane w nadmiarze mogą szkodzić. Dieta wysokobiałkowa nie jest wskazana szczególnie u osób, które mają problemy z nerkami.
Jak nie doprowadzić do sytuacji nadmiaru lub niedoboru białka? Należy stosować zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę. Podaż poszczególnych składników odżywczych w dziennym jadłospisie wygląda następująco:
Jeśli nie wiesz, jak skomponować dietę pełną zdrowych źródeł białka, polecamy konsultację z naszym dietetykiem.
Zachęcamy również do zapoznania się z dietami od Maczfit. W naszej ofercie znajdziesz między innymi posiłki “less carbs” (dostępne w Wyborze Menu).
Jeśli chcesz samodzielnie ułożyć swój jadłospis, przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów spożywczych, które są doskonałym źródłem białka. Dla ułatwienia źródła białka podzieliliśmy na roślinne i zwierzęce.
Rośliny strączkowe są świetnym źródłem białka szczególnie w dietach wegańskich i wegetariańskich. Poza tym charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i dają uczucie sytości.
Najwięcej białka mają: ciecierzyca, żółta soczewica, zielona soczewica, soja, suche nasiona fasoli białej, suche nasiona fasoli czerwonej, groch i bób. Do produktów bogatych w białko zaliczamy też produkty sojowe (najlepiej wybierać te jak najmniej przetworzone). Tempeh ma 19 g białka w 100 g produktu, a tofu około 12 g.
Niewiele osób wie, że dobrym źródłem białka są także produkty zbożowe. W Twojej codziennej diecie nie może zabraknąć przede wszystkim takich produktów zbożowych jak kasze. Wysoką zawartość białka mają: kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, kukurydziana, pęczak, a także komosa ryżowa i amarantus. Produkty bogate w białko to także zboża: pszenica, owies, żyto, jęczmień, kukurydza i ryż.
Źródła białka znajdziesz także w warzywach. W codziennej diecie nie może zabraknąć ziemniaków, szparagów, brukselki, szpinaku, brokułów, kiełków i pieczarek.
Masło orzechowe ma 22 g białka w 100 g produktu, pestki dni 25 g, a migdały – 20 g. Do dobrych źródeł białka zaliczamy też orzeszki ziemne, orzechy nerkowca i orzechy włoskie. Wprowadzając orzechy do codziennej diety, należy pamiętać, że mają one dużą ilość tłuszczu, przez co w małej objętości mogą dostarczać sporo kalorii.
Uzupełnienie diet wegańskich i wegetariańskich. Podstawą takich odżywek są zazwyczaj rośliny strączkowe. Przykładowo odżywka białkowa będąca mieszanką grochu i fasoli zawiera około 73 g białka w 100 g produktu.
Najwięcej białka zwierzęcego zawiera mięso, a w szczególności: pierś kurczaka, chude mięso z indyka, wątróbka wieprzowa i polędwica wieprzowa. Do produktów białkowych zaliczamy też pierś z kaczki i rostbef wołowy.
Produkty bogate w białko to także owoce morza, ryby. Ilość białka zależy od gatunku ryb. Najwięcej białka mają tłuste ryby morskie, takie jak tuńczyk, łosoś, makrela, halibut, szprot i śledź. Do owoców morza, które stanowią dobre źródło białka, zaliczamy: małże i krewetki (koktajlowe i całe).
Produktami bogatymi w białko są również mleko i nabiał. Mleko krowie 2% zawiera 3,4 białka w 100 g, ale już ser twarogowy 22 gramy białka (twaróg tłusty).
Wśród innych produktów bogatych w białko znajdziesz: jogurt wysokobiałkowy (skyr), ser mozzarella, ser gouda i ser brie. Doskonałe źródło białka stanowią również maślanka i kefir.
Białko jaja to jedno z najlepszych źródeł białka. Jego skład aminokwasowy zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w optymalnych dla organizmu proporcjach. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała jajko za pełnowartościowe białko wzorcowe.
Produkty bogate w białko są podstawą wielu diet. Najpopularniejsze z nich to:
Ilość białka w diecie zależy od wielu indywidualnych czynników. Przed zastosowaniem diety wysokobiałkowej warto skonsultować się z lekarzem i/lub dietetykiem.