Spis treści
Im więcej zasad i teorii dotyczących zdrowego trybu życia, tym więcej różnych prawd i mitów. Ludzie nieustannie testują nowe rozwiązania, a naukowcy prowadzą badania ich wpływu na zdrowie i życie. Niestety, niektóre mity zostały tak mocno zakorzenione, że do dziś budzą wiele obaw i wątpliwości. Mowa między innymi o szkodliwości kuchenek mikrofalowych. W tym wpisie obalimy najpopularniejsze mity związane z podgrzewaniem jedzenia w mikrofali. Podpowiemy również, jak mądrze korzystać z tego urządzenia, aby przygotowane w nim dania były smaczne i zdrowe!
Aby zrozumieć zasady działania mikrofalówki, warto wrócić na chwilę do lekcji fizyki, a konkretnie do tematu fal elektromagnetycznych. Uruchomiona kuchenka mikrofalowa zmienia energię elektryczną na fale elektromagnetyczne, zwane również mikrofalami. Mikrofale wprowadzają w drgania cząsteczki zawarte w jedzeniu i napojach. Dzięki wibracjom wytwarza się energia, a co za tym idzie – ciepło. W ten sposób zimny posiłek zamienia się w ciepłe danie.
Mikrofale najlepiej działają na cząsteczki wody. Woda silnie pochłania fale elektromagnetyczne, przekazując ciepło innym związkom wchodzącym w skład potrawy. W mniejszym stopniu mikrofale rozgrzewają tłuszcze, oleje i cukry. Częstotliwość fal kuchenki mikrofalowej wynosi 2,45 GHz. Taka wartość zapewnia zarówno szybkie podgrzanie żywności, jak i wnikanie mikrofal w głąb potrawy. Dzięki temu danie jest ciepłe nie tylko na powierzchni, ale również w środku.
W sklepach znajdziesz obecnie różne rodzaje kuchenek mikrofalowych: wolnostojące, do zabudowy, ceramiczne i ze stali nierdzewnej. Mimo wielu korzyści, wynikających z korzystania z tego urządzenia, wiele osób wstrzymuje się z zakupem. Obawy co do jedzenia z mikrofali mają przede wszystkim rodzice małych dzieci. Czy rzeczywiście jest się czego bać?
Z mitem jest jak z plotką – rozprzestrzenia się szybko i może spowodować wiele szkód. Poniżej znajdziesz listę najpopularniejszych mitów o mikrofalówce wraz z argumentami na ich obalenie.
Im dłużej trwa proces podgrzewania, tym jedzenie traci więcej wartości odżywczych. Patrząc z tej perspektywy, najlepiej podgrzewać żywność w mikrofalówce. Dzięki korzystaniu z mikrofali znacznie ograniczasz długość obróbki termicznej. Poza tym do gotowania nie wykorzystujesz dodatkowej wody, w której mogłyby rozpuścić się na przykład witaminy.
Aby jedzenie z mikrofalówki było pyszne i zdrowe, należy przestrzegać kilku zasad. Istotną rolę odgrywają pojemniki, w których podgrzewane jest jedzenie. Najlepiej sprawdzą się naczynia szklane i ceramiczne. Do podgrzewania potraw nie należy używać pojemników metalowych oraz plastikowych, które zawierają szkodliwe związki BPA – bisfenolu A. BPA stosuje się powszechnie do produkcji butelek PET, plastikowych pojemników, puszek aluminiowych, zabawek. Według badań, związek bisfenolu A działa niekorzystnie na organizm – podrażnia drogi oddechowe, wywołuje alergie i zakłóca gospodarkę hormonalną.
Odgrzewanie posiłków w mikrofalówce nie może zastąpić gotowania. Dotyczy to przede wszystkim surowego mięsa. W kuchence mikrofalowej surowe mięso nie osiąga wystarczającej temperatury, aby zabić występujące w nim drobnoustroje czy pasożyty. Mikrofalówka nie nadaje się również do podgrzewania mleka kobiecego, jajek w skorupkach, winogron (ryzyko pęknięcia, rozerwania produktów).
Do korzystania z mikrofali należy podchodzić jak do każdej technologii – z rozwagą. Częstym błędem jest przegrzewanie napojów. Wiesz już, że mikrofale najszybciej docierają do cząsteczek wody. W efekcie temperatura napoju szybko dochodzi do temperatury wrzenia. Dlatego w przypadku napojów czas odgrzewania powinien być naprawdę krótki. Zminimalizuje to ryzyko poparzenia.
Korzystając z mikrofalówki należy dbać o jej czystość. Nie można dopuścić do namnażania się bakterii i upośledzenia funkcjonowania sprzętu.
Znasz już mity i wiesz, że odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce (w odpowiednim pojemniku) nie ma wpływu na stan Twojego zdrowia. Co jeszcze sprawia, że mikrofalówka jest tak chętnie kupowanym urządzeniem?
Kolejną zaletą korzystania z mikrofalówki jest fakt, że można za jej pomocą odgrzewać dania z cateringu dietetycznego Maczfit!
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, a jednocześnie zależy Ci na pysznych posiłkach pełnych wartościowych składników, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. W Maczfit wiemy, jak powinny smakować dania z cateringu dietetycznego. Dlatego przygotowaliśmy szeroką ofertę różnych diet pudełkowych.
Używane przez nas tacki pochodzą od certyfikowanego dostawcy, dlatego diety pudełkowe Maczfit możesz odgrzewać w mikrofalówce. Co więcej, naleśniki, pieczywo i inne wypieki, które znajdziesz w naszych zestawach, smakują po podgrzaniu jeszcze lepiej niż przed!
Reasumując, podgrzewanie posiłków w mikrofali nie jest szkodliwe, pod warunkiem spełnienia kilku zasad. Nie korzystajcie ze starych mikrofalówek, dbajcie o ich czystość oraz zwracajcie uwagę jakie pojemniki do nich wstawiacie.