Spis treści
Cesarskie cięcie to poważny zabieg chirurgiczny. Aby organizm kobiety szybciej się zregenerował, należy zastosować odpowiednią dietę. Z tego artykułu dowiesz się, na jakie składniki odżywcze zwrócić szczególną uwagę w diecie po cesarskim cięciu. Poznasz także listę produktów spożywczych w jadłospisie matki karmiącej piersią.
Odpowiednie odżywianie jest kluczowym elementem rekonwalescencji po każdym zabiegu, a więc również po cesarskim cięciu.
Jakie znaczenie ma dieta po cesarce?
W pierwszych godzinach po cesarskim cięciu kobieta otrzymuje kroplówkę, która ma dostarczyć jej niezbędnych składników odżywczych i wspomóc szybszą regenerację organizmu. Dieta półpłynna stosowana jest najczęściej przez jedną lub dwie doby po zabiegu. Gdy wszystko jest w porządku, już dzień po cesarce można spożywać stałe, pełnowartościowe posiłki.
Odpowiednia dieta w trakcie połogu jest niezwykle istotna zarówno ze względu na mamę, jak i zdrowie dziecka.
Białko to podstawowy budulec wszystkich komórek w organizmie. Co więcej, białko wspomaga regenerację tkanek i przyspiesza proces gojenia się ran. O właściwą podaż tego składnika odżywczego powinna zadbać szczególnie młoda mama karmiąca piersią.
Składniki mineralne są ważne zarówno w trakcie ciąży, jak i połogu. Świeżo upieczone mamy powinny zwrócić szczególną uwagą na podaż wapnia w diecie. Spożywanie produktów bogatych w wapń chroni kobietę przed osłabieniem i uszkodzeniem kości, a co za tym idzie – rozwojem osteoporozy. Kobiety po ciąży są narażone na obniżenie gęstości kości – często zmagają się także z ich kruchością i łamliwością. Dzieje się tak dlatego, że rozwijający się płód czerpie z organizmu matki poszczególne składniki odżywcze do zaspokojenia swoich potrzeb. Odpowiednio zbilansowana dieta po cesarskim cięciu ma za zadanie uzupełnić niezbędne składniki, w tym cenne pierwiastki.
Najlepsze źródło wapnia to mleko i jego przetwory (kefiry, jogurty, masło, sery). Produktami bogatymi w wapń są także jaja, orzechy, kakao, fasola, brokuły i suszone morele.
Wśród składników mineralnych, na które należy zwrócić szczególną uwagę po ciąży, znajduje się również żelazo. Niedobór żelaza może dotyczyć kobiet zarówno po cesarskim cięciu, jak i porodzie naturalnym. W obu przypadkach kobieta traci dużo krwi.
Żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w procesie regeneracji organizmu. Jego niedobór powoduje złe samopoczucie, senność, ciągłe zmęczenie i osłabienie. Brak żelaza może skutkować także anemią.
Produkty bogate w żelazo to między innymi: czerwone mięso (które można spożywać, ale w niewielkiej ilości – do około 80g/tydzień), żółtka jaj, pietruszka, szpinak i buraki. Żelazo znajdziesz także w owocach morza oraz roślinach strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca, bób).
Pamiętaj! Organizm lepiej przyswaja żelazo hemowe, czyli pochodzące z produktów odzwierzęcych. Poza tym przyswajalność żelaza zwiększa obecność witaminy C. Podczas komponowania posiłków zwróć szczególną uwagę na to, jakie produkty ze sobą łączysz. Do kawałka mięsa dodaj sałatkę z natką pietruszki i czerwoną papryką. Lekką sałatkę ze świeżych liści szpinaku skrop kilkoma kroplami soku z cytryny.
Witamina A, E i C to związki o właściwościach przeciwutleniających. Przeciwutleniacze (antyoksydanty) chronią organizm przed działaniem szkodliwych wolnych rodników. Ich niedobór może być przyczyną stresu oksydacyjnego.
Ponadto witaminy A i E są odpowiedzialne za prawidłowy stan oraz namnażanie się komórek skóry. Dzięki temu sprzyjają regeneracji skóry po ciąży. Natomiast witamina C przyspiesza proces gojenia się ran.
Najwięcej witaminy A znajduje się w marchwi, dyni, papryce, brokułach, szpinaku, morelach i pomarańczach. Źródłem witaminy A są także produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak wątróbka, jaja, sery i masło. Witaminę E znajdziesz między innymi w olejach roślinnych, orzechach, brukselce i morelach, a witaminę C – w natce pietruszki, czerwonej papryce i owocach cytrusowych.
Zarówno dieta w czasie ciąży, jak i po urodzeniu dziecka, powinna uwzględniać także niezwykle ważne witaminy z grupy B warunkujące prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Witaminy te mają wpływ między innymi na pracę układu nerwowego, krwionośnego i rozrodczego.
W diecie kobiety po ciąży szczególnie ważne są:
Witaminy B6, B9 i B12 działają podobnie jak żelazo. Regulują produkcję erytrocytów we krwi i wykazują działanie krwiotwórcze. Niedobór tych składników odżywczych może prowadzić do anemii, stanów zapalnych i zaburzeń neurologicznych.
Źródłem witaminy B6 są przede wszystkim ryby, mięso i podroby, a także warzywa strączkowe, orzechy i nasiona. Kwas foliowy znajdziesz w ciemnozielonych warzywach, suchych nasionach roślin strączkowych oraz wątróbce i jajach. Witamina B12 występuje wyłącznie w produktach odzwierzęcych (mięso, ryby, nabiał, podroby). Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, skorzystaj z porady lekarskiej lub dietetycznej i wprowadź suplementację tą witaminą.
Cesarskie cięcie ma wpływ na cały organizm, w tym na układ pokarmowy. W ciągu kilku dni od zabiegu należy unikać produktów z dużą ilością błonnika, które mogą podrażnić osłabione jelita i dodatkowo utrudniać wchłanianie żelaza z pożywienia.
Wielu kobietom po porodzie dokuczają jednak bóle brzucha i zaparcia. W tym przypadku jadłospis z niewielką ilością błonnika może okazać się bardzo pomocny. Najlepiej skonsultować go wcześniej z lekarzem specjalistą lub dietetykiem.
Błonnik znajdziesz głównie w produktach pełnoziarnistych oraz warzywach i owocach.
Kobieta po porodzie powinna zadbać również o odpowiednie nawodnienie organizmu. Regularne picie wody jest ważne z uwagi na szybszą regenerację organizmu po cesarce oraz karmienie piersią.
Co można pić po porodzie?
Źle zbilansowany jadłospis po cesarce może powodować wzdęcia, ból brzucha, osłabienie, bóle głowy i ciągłe uczucie zmęczenia.
Czego unikać w diecie po cesarce?
Ze szczególną ostrożnością należy podchodzić do produktów zawierających duże ilości cukrów prostych oraz szkodliwych tłuszczów trans. Związki te spożywane w nadmiarze zaburzają pracę całego organizmu – są główną przyczyną nadwagi oraz chorób układu krążenia. Kwasy tłuszczowe trans znajdują się głównie w tłustych produktach zwierzęcych (mięso, smalec itp.), a cukry proste – w fast-foodzie, słodyczach, płatkach śniadaniowych, owocach i sokach owocowych (mimo że owoce i soki owocowe są źródłem witamin nie należy spożywać ich w nadmiarze). Zawsze uważnie czytaj skład produktów przed włożeniem ich do koszyka.
Zastanawiasz się, jak ma wyglądać dieta mamy karmiącej?
Zasady jadłospisu podczas karmienia piersią nie odbiegają znacząco od reguł zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety. Najlepiej bazować na świeżych, jak najmniej przetworzonych produktach. Dania najlepiej gotować w wodzie lub na parze. Można również piec potrawy w folii lub pergaminie (bez dodatku tłuszczu).
Pamiętaj! Ani połóg, ani karmienie piersią nie są dobrym momentem na odchudzanie. Wiele kobiet od razu po porodzie chce wrócić do wagi sprzed ciąży. Tymczasem zapotrzebowanie kaloryczne matki karmiącej powinno być o około 500 kalorii wyższe niż przeciętnie. Przejście na niskokaloryczny jadłospis lub eliminacyjną monodietę może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. Karmiąc piersią, warto uważnie obserwować swoją masę ciała, ale z dietą odchudzającą najlepiej poczekać do zakończenia laktacji.
Zarówno ciąża, jak i okres karmienia piersią to wyjątkowy czas dla każdej kobiety. Jeśli martwisz się, że nie będziesz miała czasu układać jadłospisu i gotować odpowiednio zbilansowanych potraw, przychodzimy z pomocą.
Dieta w ciąży i dieta mamy karmiącej powinny być odpowiednio zbilansowane nie tylko pod względem składników odżywczych, ale również kaloryczności.
Zachęcamy również do konsultacji z naszym dietetykiem. Specjalista Maczfit pomoże dobrać dietę do indywidualnych potrzeb.