Spis treści
Sytuacji stresowych nie da się całkowicie uniknąć, można jednak nauczyć się lepiej sobie z nimi radzić. Ważną rolę w łagodzeniu napięcia nerwowego odgrywa odpowiednio zbilansowana, zdrowa dieta. Nadmiar stresu redukuje także aktywność fizyczna. Z tego artykułu dowiesz się, co warto jeść, gdy jesteśmy zestresowani. Poznasz także listę substancji, wykazujących działanie uspokajające.
Stresem nazywamy automatyczną reakcję fizjologiczną organizmu na niekomfortową lub nieprzewidywalną sytuację. W sytuacji stresowej organizm przygotowuje się do ucieczki lub walki.
Najczęstsze objawy stresu to: pogłębiony, przyspieszony oddech i zwiększenie napięcia mięśniowego. Poza tym w sytuacjach stresowych wzrasta ciśnienie krwi oraz tętno i wydzielane są hormony, takie jak kortyzol (hormon stresu), adrenalina i tyroksyna.
Zdarzenia lub bodźce, które powodują podwyższony poziom kortyzolu, to stresory.
Stres może mieć działanie motywujące lub paraliżujące. Dla organizmu najbardziej niebezpieczny jest długotrwały stres.
Istnieje kilka sposobów, aby ukoić nerwy. Warto jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, inaczej reaguje na bodźce (w tym stresory) i ma różne potrzeby.
W łagodzeniu skutków stresu jednym pomagają ćwiczenia oddechowe, a innym słuchanie muzyki. Kojąco na układ nerwowy działają zarówno regularne przerwy w pracy, jak i długie kąpiele. Aby zmniejszyć poziom stresu, warto postawić również na ulubioną aktywność fizyczną. Ruch poprawia funkcjonowanie całego organizmu i to nie tylko na tle nerwowym.
Na zdrowie i samopoczucie organizmu wpływ ma także codzienna dieta. Jak ukoić nerwy za pomocą diety? Które produkty wykazują działanie antystresowe i naturalnie obniżają ilość kortyzolu?
Stres ma różne działanie na organizm. Niektórzy w sytuacjach napięcia sięgają po słodycze lub fast-food. Jedzenie emocjonalne może poprawić nastrój, ale tylko na chwilę.
Innych stres paraliżuje do tego stopnia, że nie mogą jeść. W efekcie, gdy napięcie mija, spożywają duże porcje jedzenia. Takie sytuacje negatywnie wpływają na pracę układu pokarmowego i mogą być przyczyną gromadzenia się tkanki tłuszczowej.
Dieta na stres to tak naprawdę zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta, dopasowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Kluczem do dobrego zdrowia i samopoczucia są świeże, pełnowartościowe produkty, zawierające cenne składniki odżywcze. W diecie osób narażonych na chroniczny stres należy zwrócić uwagę przede wszystkim na związki, które mają korzystny wpływ na system nerwowy.
Układając jadłospis diety antystresowej, warto zwrócić szczególną uwagę na następujące składniki odżywcze:
Stres oksydacyjny to reakcja organizmu na zaburzenie równowagi pomiędzy ilością szkodliwych wolnych rodników a przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które mają za zadanie je neutralizować. Wolne rodniki uszkadzają zdrowe komórki w organizmie, przyspieszając procesy starzenia.
W diecie na stres nie może zabraknąć związków o właściwościach przeciwutleniających. Należą do nich między innymi: witaminy C, E i A oraz związki naturalnie występujące w roślinach, takie jak flawonoidy i polifenole.
Witamina B to tak naprawdę kilka związków, które odgrywają ważne role w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Produkty bogate w witaminy z grupy B to między innymi: rośliny strączkowe, pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, jaja, ryby oraz warzywa ciemnozielone liściaste i kapustne.
W walce ze stresem nie można zapominać o składnikach mineralnych.
W jakich produktach spożywczych szukać składników mineralnych? Dobrym źródłem magnezu jest gorzka czekolada, cynk i chrom znajdziesz między innymi w pestkach, orzechach i nasionach, a wapń w produktach mlecznych. Źródłem żelaza są mięso i produkty zbożowe, a manganu – owoce morza, orzechy i tofu.
Związki te wykazują działanie antyoksydacyjne. Najlepszym źródłem witamin są warzywa i owoce. Witaminę E znajdziesz również w mięsie, olejach roślinnych i płatkach owsianych, a witaminę A w produktach mlecznych, rybach i podrobach.
Tryptofanem nazywamy aminokwas egzogenny, który bierze aktywny udział w syntezie białek. Co więcej, uczestniczy w procesie chemicznej syntezy serotoniny – hormonu szczęścia, który naturalnie powoduje poprawę nastroju.
Źródłem tryptofanu są produkty bogate w białko. Najwięcej tego aminokwasu znajdziesz w pestkach dyni.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega to “dobre” tłuszcze, niezbędne do zachowania zdrowia. Kwasy omega korzystnie wpływają na układ nerwowy, poprawiają koncentrację i zdolność zapamiętywania. Poza tym ograniczają ryzyko chorób przewlekłych związanych z nagromadzeniem “złego” cholesterolu we krwi.
Najlepszym źródłem kwasów omega są tłuste ryby morskie, oleje roślinne, awokado oraz orzechy, pestki i nasiona.
Stosowanie zdrowej diety nie sprawi, że stres zniknie. Jednak odpowiednio zbilansowany jadłospis ze świeżych, pełnowartościowych produktów sprzyja poprawie jakości życia. Poza tym wymienione wyżej składniki odżywcze optymalizują stężenie hormonów – obniżają kortyzol i wspomagają syntezę serotoniny – oraz korzystnie wpływają na pracę całego organizmu.
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą zdrowych diet od Maczfit. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak dbać o zdrowie na co dzień, przejrzyj pozostałe artykuły z naszego bloga.