Ciekawostki

Kilka słów o strączkach

19 lutego 2018

autor postu Małgorzata Skiba
Małgorzata Skiba

Znane i uprawiane już od wieków, stanowiły jeden z najstarszych ludzkich pokarmów. Jednak pomimo wielu korzyści zdrowotnych, w dzisiejszych czasach są niedoceniane i spożywane zbyt rzadko. Mowa m.in. o soi, soczewicy, bobie, grochu, fasoli –  nasionach roślin strączkowych, które na stałe powinny zagościć w naszej diecie.

Co kryją strączki?

– są bogate w białko – w nasionach roślin strączkowych składnik ten może stanowić aż 17- 40% suchej masy! Największą jego ilością charakteryzuje się soja i soczewica. Ze względu na tak wysoką zawartość tego składnika są doskonałym rozwiązaniem dla wegetarian i wegan, jednak z uwagi na uboższy skład aminokwasów w porównaniu z białkami zwierzęcymi, warto łączyć je z produktami zbożowymi bądź orzechami,

– są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, wspomagającego pracę układu pokarmowego oraz utrudniającego wchłanianie cholesterolu,

– cenione są również ze względu na niski indeks glikemiczny,

– znajdziemy w nich składniki mineralne, takie jak: magnez, fosfor kwas foliowy, a także witaminy z grupy B.

Czemu więc pomimo tylu korzyści zdrowotnych nie wszyscy chętnie je spożywają? Ze względu na efekt wzdymający powodowany obecnymi w nich węglowodanami – oligosacharydami: stachiozie, rafinozie i werbaksozie. Związki te są ciężko trawione przez ludzki organizm, a rozkładają je bytujące w jelicie grubym bakterie. W wyniku tego rozkładu powstają gazy mogące powodować wzdęcia. W nasionach roślin strączkowych obecne są również substancje antyodżywcze, mogące zmniejszać wchłanianie witamin i składników mineralnych. Jednak zastosowanie odpowiedniej obróbki technologicznej, takiej jak moczenie i  gotowanie z dodatkiem przypraw (kminkiem, majerankiem) czy glonów kombu zmniejsza te niekorzystne właściwości. Osoby bez dolegliwości trawiennych i nie mające przeciwskazań do ich spożywania mogą więc bez wątpienia włączyć je do jadłospisu, pamiętając jednak o poddaniu ich odpowiedniej obróbce technologicznej.

Jak wykorzystać je w kuchni?

 – suche nasiona roślin strączkowych, takie jak soczewica, groch czy ciecierzyca są świetnym składnikiem burgerów czy kotletów. Odpowiednio przyrządzone i podane ze świeżymi warzywami stanowią ciekawe danie obiadowe. W naszym cateringu pojawiają się nie  tylko w dietach wegetariańskich – są również chwalone przez osoby na co dzień jedzące mięso!

– wszyscy dobrze znamy hummus, jednak to nie jedyny strączek, z którego przygotować można pastę czy dip. Pasta z soczewicy z orzechami i suszonymi pomidorami, pasta z zielonego groszku – wariacji na temat past z roślin strączkowych jest mnóstwo, a każda równie pyszna!

– smaczny pasztet nie musi być mięsny – z nasion roślin strączkowych wyczarować można wyśmienite pasztety, które w naszym cateringu z przyjemnością przygotowywujemy na śniadanie i podajemy z pełnoziarnistym pieczywem i świeżymi warzywami,

– produkty te świetnie nadają się do zup – krem z soczewicy czy ciecierzycy z dodatkiem aromatycznych przypraw jest doskonałą propozycją na szybkie i sycące danie,

– nasiona roślin strączkowych sprawdzają się również w wersji na słodko – nutella z cieciorki z dodatkiem kakao słodzona daktylami jest świetną i zdrową dietetyczną przekąską!

Pamiętajmy, że zdrowa i zbilansowana dieta jest różnorodna i obfituje w różne grupy produktów. Ze względu na korzyści płynące ze spożywania roślin strączkowych, starajmy się częściej włączać je do codziennego jadłospisu.

 

autor postu Małgorzata Skiba
Małgorzata Skiba

Zobacz kolejny artykuł

cukry proste

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

dieta strażników wagi

Dieta Strażników Wagi. Na czym polega dieta punktowa?

produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste. Czym są i które wybierać?

jak pozbyc się wody z organizmu

Jak pozbyć się wody z organizmu?

Polecane artykuły

cukry proste

Artykuły

Odżywianie

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

15 kwietnia 2024
lekkostrawne jedzenie

Artykuły

Odżywianie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

10 kwietnia 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: