Spis treści
Ostatnio można wiele przeczytać i usłyszeć na temat chlorofilu w diecie człowieka. Producenci chlorofilu do picia zapewniają o jego cudownych prozdrowotnych właściwościach. Ile w tym prawdy? Czy warto włączyć chlorofil do diety? Sprawdź, jakie jest zdanie naszego dietetyka!
Chlorofil jest naturalnym, zielonym barwnikiem występującym w roślinach, algach i niektórych bakteriach. Jest on niezbędny do przeprowadzania fotosyntezy przez te organizmy. Jednak pojawiły się ostatnio przypuszczenia, że chlorofil wywiera również korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Czy to prawda?
Zwolennicy wzbogacania diety w chlorofil uważają, że korzystnie wpływa na zdrowie, szczególnie na oczyszczanie organizmu z toksyn i leczenie anemii. Według producentów suplementów chlorofil działa:
I to nie wszystkie z zachwalanych właściwości chlorofilu. Czy słusznie przypisuje się mu takie działanie? Zwolennicy teorii, że chlorofil to „zielona krew”, twierdzą, że cząsteczka chlorofilu jest łudząco podobna do cząsteczki hemoglobiny. To prawda, jednak różnica między nimi jest kluczowa i polega na tym, że w cząsteczce chlorofilu znajduje się magnez, a w cząsteczce hemoglobiny żelazo. Chlorofil jest zielonym barwnikiem roślin, hemoglobina nadaje czerwone zabarwienie krwi i umożliwia transport tlenu w organizmie człowieka. Z naukowego punktu widzenia nie ma między nimi innych podobieństw, ani nie można być pewnym o wpływie chlorofilu na produkcję czerwonych krwinek. Z wymienionych właściwości możemy zgodzić się z ostatnim punktem, że chlorofil może neutralizować przykre zapachy, dlatego poleca się jego spożycie (np. formie natki pietruszki), aby zamaskować nieprzyjemną woń z ust.
Obecnie na rynku możemy kupić chlorofil roślinny w płynie, w tabletkach i w proszku. Co prawda zażywanie suplementów diety z chlorofilem nie jest szkodliwe, jednak istnieją przypuszczenia, że nie ma dużego wpływu na nasze zdrowie. Nasuwa się pytanie, czy warto inwestować w stosunkowo kosztowny suplement, który ma tak niepewne działanie? Lepszym pomysłem jest sięganie po zielone superfoods, które oprócz chlorofilu zawierają też mnóstwo innych, cennych dla organizmu witamin i składników mineralnych – są to, m.in. spirulina, chlorella, młody jęczmień. Jeszcze lepszym pomysłem jest codzienne spożywanie zielonych warzyw.
Z zielonych warzyw można komponować sałatki, robić sos pesto do makaronu, miksować pyszne zielone koktajle i wyciskać soki. Chcesz wypróbować dietę, w której nie zabraknie zielonego koloru? Posmakuj diety sokowej od cateringu dietetycznego Maczfit. Codziennie dostarczymy Ci świeżo wyciśnięte soki z różnokolorowych warzyw, owoców, ziół i dodatków typu superfood. Dzięki naszym sokom w krótkim czasie dostarczysz organizmowi skoncentrowanej porcji cennych substancji bioaktywnych!
Chlorofil roślinny to barwnik, któremu zielone warzywa zawdzięczają swój piękny kolor. Jednak z dietetycznego punktu widzenia to nie chlorofil jest ich najważniejszym składnikiem. Zielone warzywa cenione są za takie składniki, jak: kwas foliowy, witamina K, beta-karoten oraz żelazo. Ze względu na te składniki, warto do diety włączyć zielone warzywa w całości, a nie tylko wyekstrahowany z nich chlorofil. Szczególną uwagę należy zwrócić uwagę na kwas foliowy, który jest bardzo ważną witaminą dla kobiety starających się o dziecko i będących już w ciąży. Spodziewasz się dziecka? Wypróbuj dietę, w której nie zabraknie cennych witamin i składników mineralnych dla Ciebie i Twojego maleństwa.
W poniższej tabeli przedstawiamy przykładowe zielone warzywa, zawartość w nich kwasu foliowego oraz pokrycie dziennego zapotrzebowania na ten składnik w diecie kobiety ciężarnej.
Produkt | Porcja | Zawartość kwasu foliowego w μg | % RDA dla kobiety w ciąży (zalecane dzienne spożycie) |
szparagi | 5 sztuk (150 g) | 225 | 38% |
brokuł | 100 g | 119 | 20% |
bób świeży | garść (80 g) | 116 | 19% |
awokado | 1 sztuka (140 g) | 87 | 15% |
szpinak gotowany | 1 szklanka (200 g) | 292 | 49% |
natka pietruszki | pęczek (60 g) | 102 | 17% |
brukselka gotowana | 200 g | 120 | 20% |
kapusta surowa | 200 g | 114 | 19% |
sałata rzymska | 200 g | 272 | 45% |