Spis treści
W związku z pandemią koronawirusa i ograniczeniami w poruszaniu się wiele osób postanowiło zrobić zapasy żywności i środków higieny. Dobrze zaopatrzona spiżarnia przyda się, szczególnie gdy w przypadku styczności z osobą zakażoną, zostaniemy objęci 2-tygodniową kwarantanną, a wtedy obowiązuje nas całkowity zakaz wychodzenia z domu. Podpowiadamy, jakie produkty warto kupić na zapas, a jakich lepiej nie magazynować, by uniknąć marnowania żywności.
Jeśli chcesz przygotować zapasy na czas kwarantanny, wybierz te produkty, które nie zepsują się zbyt szybko.
Nasiona roślin strączkowych to źródło wartościowego białka i błonnika. Ich termin przydatności wynosi zwykle kilka lat, więc spokojnie możesz kupić kilka kilogramów fasoli, grochu, ciecierzycy czy soczewicy. Namoczone i dobrze ugotowane strączki są świetną bazą do wegetariańskich kotletów i smarowideł.
Ogranicza cię tylko wielkość zamrażalnika – zapełnij go mrożonymi brokułami, bobem, fasolką szparagową, szpinakiem, marchewką z groszkiem, bukietami warzyw, truskawkami, jagodami, malinami, wiśniami. Warzywa i owoce podczas zamrażania tracą niewielkie ilości witamin. Na bazie mrożonych warzyw przygotujesz pożywne zupy, a owoce dodasz do owsianki lub zrobisz z nich koktajl. Jeśli nie jesteś wegetarianinem, trochę miejsca w zamrażalniku przeznacz na mrożone ryby, owoce morza i chude mięso.
Opieranie jadłospisu wyłącznie na żywności w puszkach nie jest zbyt zdrowe. Jednak w tak wyjątkowej sytuacji jak kwarantanna, można od czasu do czasu sięgnąć po puszkowe jedzenie. Zamiast mięsnych mielonek i pasztetów, wybieraj pomidory, tuńczyka w sosie własnym, sardynki w oleju, kukurydzę, zielony groszek. Zwróć uwagę na to, że coraz więcej produktów tego typu dostępnych jest też w słoikach, więc jeśli masz do wyboru szkło lub puszkę – wybierz to pierwsze. Nie warto natomiast kupować owoców w puszkach – są zatopione w słodkim syropie, więc zawierają dużo cukru i znikome ilości substancji odżywczych.
Te produkty również możesz kupować na zapas, o ile masz wystarczająco miejsca w kuchni. Wybieraj grube kasze – jęczmienną, gryczaną, jaglaną, owsianą, komosę ryżową. Sięgaj po pełnoziarnisty makaron i brązowy ryż, ponieważ zawierają dużo witamin i błonnika. Jeśli jesteś domorosłym piekarzem i masz ochotę na samodzielne wypiekanie chleba, zaopatrz się też w pełnoziarnistą mąkę pszenną, żytnią, orkiszową, owsianą, gryczaną. Drożdże nie będą ci potrzebne, bo najlepszy chleb upieczesz na zakwasie, który zrobisz sam z mąki i wody!
Jaja koniecznie przechowuj w lodówce, a zachowają świeżość przez kilka tygodni. Z nabiałem będzie trochę trudniej, ale niektóre produkty mleczne rzeczywiście poleżą dłużej, np. mleko w kartonie, które przed otwarciem można przechowywać poza lodówką. Długi termin przydatności mają też niektóre sery – feta czy parmezan – przechowuj je w lodówce.
Warzywa korzeniowe są bogate w cenne witaminy i składniki mineralne. Ziemniaki również są pożywnym składnikiem diety. Bulwy i korzenie są bardzo trwałe, więc możesz je przechowywać nawet przez kilka miesięcy, o ile masz do dyspozycji chłodne i zacienione miejsce, najlepiej piwnicę.
Trwałość owoców jest krótka, nie warto ich kupować na zapas. Wyjątek stanowią jabłka i twarde gruszki. Dość długo poleżą też cytrusy. Banany zachowają świeżość przez około tydzień. Dojrzałe banany możesz zamrozić – w całości, obrane ze skórki lub pokrojone w plasterki.
Na zapas nie kupuj produktów, które mają krótki termin przydatności i nie można ich zamrozić:
Nie oznacza to, że w okresie pandemii masz nie jeść tych produktów w ogóle.
Zrób szczegółową listę zakupów. Uwzględnij w niej również produkty świeże, takie jak sałata, natka pietruszki, brokuł, pomidory, ogórki, ale kup ich tylko tyle, ile jesteś w stanie zjeść w ciągu 5-7 dni. Kolejne pozycje na liście powinny zajmować produkty trwałe, je możesz kupić w większych ilościach – uzupełnij zapasy na kolejne 2 tygodnie.
Czy istnieje alternatywa dla robienia zapasów na kwarantannę? Oczywiście, że tak! Warto skorzystać z usług cateringu dietetycznego. Zalety takiego rozwiązania:
Wybierając catering dietetyczny Maczfit, masz pewność, że dostarczone do ciebie posiłki są bezpieczne, świeże i pełnowartościowe. Nasz zakład produkcyjny funkcjonuje według najwyższych standardów higieny produkcji, a dostawa jest bezkontaktowa.