Układ pokarmowy odpowiedzialny jest za niezwykle ważną życiową funkcję – odżywianie. To właśnie tam odbywa się m.in. wchłanianie substancji odżywczych, które następnie wykorzystywane są do budowy i odbudowy tkanek organizmu.
W poniższym artykule dowiesz się jakie produkty wprowadzić do swojej diety, a jakie wyeliminować z codziennego jadłospisu, aby cieszyć się zdrowym układem pokarmowym.
Prawidłowe funkcjonowanie przełyku, żołądka czy jelit w znacznym stopniu wpływa też na nasze codzienne życie, a nawet samopoczucie. Jednak ze względu na swoje złożone funkcje, przewód pokarmowy człowieka narażony jest na możliwość wystąpienia wielu różnych schorzeń.
Do najczęstszych chorób układu pokarmowego zaliczyć można:
Aby Twój układ pokarmowy funkcjonował prawidłowo, kluczowe znaczenie ma oczywiście odpowiednia dieta! Istotne jest spożywanie składników pochodzących z różnych grup produktów spożywczych i ich różnorodność.
Co powinno znaleźć się w Twoim jadłospisie:
Tutaj Ameryki nie odkryjemy — musisz zapomnieć o wysoko przetworzonej żywności i barach szybkiej obsługi. Wbrew pozorom przejście na dietę wcale nie oznacza wielu wyrzeczeń i ciągłej walki z samym sobą. Wiele przebojów kulinarnych powszechnie uznawanych za „niezdrowe” można przygotować w wersji FIT.
Czego unikać, aby układ pokarmowy nie dawał Ci się we znaki:
Istotna jest odpowiednia ilość błonnika, który obecny jest przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz owocach i warzywach. Nie można zapomnieć także o wypijaniu odpowiedniej ilości wody, której to błonnik potrzebuje do prawidłowej pracy.
Bardzo ważne jest też prawidłowe funkcjonowanie flory bakteryjnej. Pomagają w tym probiotyki, odpowiedzialne za równowagę bakterii jelitowych.
Odpowiednie dla Twojego układu pokarmowego probiotyki znajdziesz w fermentowanych produktach mlecznych takich jak:
Istotna jest odpowiednia ilość błonnika, który obecny jest przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz owocach i warzywach. Nie można zapomnieć także o wypijaniu odpowiedniej ilości wody, której to błonnik potrzebuje do prawidłowej pracy.
Osoby borykające się z problemami trawiennymi, takimi jak m.in. zespół jelita drażliwego powinny stosować odpowiednią dietę.
W wielu przypadkach niezbędne jest wykluczenie produktów ciężkostrawnych, takich jak:
Pomocne jest również wyeliminowanie produktów o dużej zawartości FODMAP, czyli fermentujących oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i alkoholi wielowodorotlenowych.
Należy pamiętać, że osoby borykające się z problemami jelitowymi często mogą niestandardowo reagować na różne produkty. Dlatego niezwykle istotne jest dobranie diety indywidualnie – produkty, które szkodzą jednym osobom, wcale nie muszą działać tak samo u innych osób z tym samym schorzeniem.
Potrzebujesz darmowej porady profesjonalnego dietetyka klinicznego? Napisz maila na [email protected] lub wejdź TUTAJ