Pokonaj nadciśnienie tętnicze z dietą DASH

Już kolejny rok z rzędu dieta DASH zajmuje pierwsze miejsce w amerykańskim rankingu diet opracowywanym przez ekspertów dietetyki. Nic dziwnego – nie jest to kolejna  modna dieta cud, tylko zbilansowany sposób odżywiania opracowany przez specjalistów w celu profilaktyki i leczenia nadciśnienia tętniczego.

 

Nadciśnienie tętnicze dotyczy wielu z nas

17 maja obchodzony jest Światowy Dzień  Nadciśnienia Tętniczego – to dobra okazja, by uświadomić sobie, że nadciśnienie jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie i dotyka nawet 1/3 dorosłych. Wiele z nich pozostaje jednak niezdiagnozowanych, ponieważ choroba zwykle nie daje objawów. Regularna kontrola ciśnienia to prosty, niedrogi i bezbolesny sposób, by sprawdzić, czy znajdujemy się w grupie ryzyka i – w razie potrzeby – jak najszybciej rozpocząć leczenie.

Nieleczone nadciśnienie tętnicze przyśpiesza rozwój miażdżycy i zwiększa ryzyko zawałów serca i udarów mózgu, a także może prowadzić do uszkodzenia nerek i wzroku. Na szczęścia odpowiedni styl życia: w tym regularna aktywność fizyczna, zaniechanie palenia tytoniu, umiejętność radzenie sobie ze stresem oraz odpowiednie nawyki żywieniowe,  to skuteczne kroki do obniżenia ciśnienia tętniczego.

 

Dieta to skuteczny sposób na walkę z nadciśnieniem tętniczym

Nazwa diety DASH  pochodzi od angielskiego: Dietary Approaches to Stop Hypertension – została opracowana przez grupę amerykańskich naukowców z Narodowego Instytutu Serca, Płuc i Układu Krwiotwórczego w celu przeciwdziałania nadciśnieniu tętniczemu i jego negatywnym skutkom. Efekty stosowania tej diety sięgają jednak dalej – wykazano, że jest skuteczna nie tylko w profilaktyce nadciśnienia, ale także w zapobieganiu cukrzycy typu II oraz otyłości.

Podstawowe zasady diety DASH są zgodne z ogólnymi zasadami zdrowego odżywiania – nacisk kładziony jest na zwiększenie spożycia warzyw i owoców, wybór produktów pełnoziarnistych zamiast tych z oczyszczonych zbóż, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych na rzecz jednonienasyconych kwasy tłuszczowych, znajdujących się m.in. w orzechach, pestkach oraz olejach (np. rzepakowym i oliwie).

Kolejnym ważnym założeniem diety jest spożycie ryb 2-4 razy w tygodniu – polecane są głównie tłuste ryby morskie, będące dobrym źródłem min. kwasów omega-3. Spożycie mięsa najlepiej ograniczyć do chudych gatunków drobiu – jak indyk i kurczak,  a białko powinno pochodzić także z przetworów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu (jak  np. jogurty, maślanki, twarożki).

 

Ogranicz spożycie soli z dietą DASH

Jedną z najważniejszych zasad diety DASH jest też ograniczenie spożycia soli. Nadmierna konsumpcja zawartego w niej sodu powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co prowadzi do podwyższenia ciśnienia krwi na ściany naczyń krwionośnych.

Wg szacunków Instytutu Żywności i Żywienia w 2015 r.  w Polsce spożywaliśmy średnio ok. 11 g soli dziennie – to prawie 3 razy więcej niż limit zalecony w diecie DASH (czyli 3,75 g/dziennie).  By zredukować spożycie sodu nie wystarczy jednak zrezygnować z dosalania potraw podczas gotowania.

Duże ilości soli znajdują się w wielu chętnie spożywanych produktach – m.in. w warzywach konserwowych, produktach wędzonych i peklowanych (np. wędlinach), serach podpuszczkowych, pieczywie, gotowych sosach – a przede wszystkim w tzw. żywności wygodnej – wysoko przetworzonej i gotowej do spożycia. Na szczęście dzięki wykorzystaniu naturalnych przypraw i ziół dania przygotowane wg zaleceń diety DASH mają wyśmienity smak i aromat!

Komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Brak komentarzy - bądź pierwszy! :)