Artykuły

Anemia w ciąży – najważniejsze informacje

2 lipca 2018

autor postu Ewelina Hepnar
Ewelina Hepnar
anemia w ciąży

W trakcie ciąży w organizmie kobiety zachodzą zmiany, w wyniku których zapotrzebowanie na wiele składników pokarmowych jest wyższe. Niedobór niektórych składników odżywczych zwiększa ryzyko rozwoju schorzeń, które mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie matki i dziecka. Jednym z często występujących u kobiet w ciąży problemów jest niedokrwistość, czyli anemia, wynikająca najczęściej z niedoboru żelaza. Z tego tekstu dowiesz się między innymi, jak wygląda leczenie anemii u kobiet ciężarnych i które produkty wprowadzić do diety w czasie ciąży, aby uzupełnić niedobory żelaza. Zapraszamy do lektury!

Rozwój anemii w ciąży

Anemia w ciąży (inaczej niedokrwistość w ciąży) z reguły jest wynikiem wyczerpania się zapasów ustrojowych żelaza w organizmie matki oraz niewystarczającego jego spożycia w stosunku do zapotrzebowania.

Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną anemii w ciąży, jednak warto wspomnieć, że niedokrwistość może być też wynikiem niedoboru kwasu foliowego lub innych witamin z grupy B.

Rola żelaza w organizmie kobiety ciężarnej

Żelazo pełni w organizmie wiele istotnych funkcji: jest niezbędne do produkcji hemoglobiny obecnej w krwinkach czerwonych (erytrocytach), które transportują tlen do komórek, a później dwutlenek węgla z powrotem do płuc. Dodatkowo żelazo bierze udział w reakcjach odpornościowych, wspomagając rozwój systemu immunologicznego płodu.

Skąd zwiększone zapotrzebowanie na żelazo u kobiet w ciąży?

W czasie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo i jest to związane z potrzebami łożyska i płodu, wzrastającą masą czerwonych krwinek, a także rezerwą przed utratą krwi w czasie porodu.

Anemia w ciąży – przyczyny niedoborów żelaza

Do czynników zwiększających ryzyko anemii w ciąży należą: ciąża mnoga, niedobór witamin i składników mineralnych w diecie, stosowanie używek, zażywanie leków stosowanych przy padaczce, a także wrodzone choroby krwi matki i silne wymioty w ciąży.

Skutki niedoboru żelaza w czasie ciąży

Następstwa niedoboru żelaza, a co za tym idzie zmniejszającego się stężenia hemoglobiny i liczby erytrocytów, prowadzą do ograniczenia skutecznego transportu tlenu. Może to skutkować wystąpieniem wielu z pozoru błahych objawów (takich jak bóle brzucha czy ciągłe osłabienie) oraz poważnych zaburzeń, między innymi wad rozwojowych u dziecka, zaburzeń pracy tarczycy czy przedwczesnego porodu.

Anemia w ciąży – konsekwencje z podziałem na trymestry

Ciężka anemia w pierwszym trymestrze ciąży grozi zaburzeniami implantacji zarodka, a nawet poronieniem. Anemia w drugim trymestrze może spowodować zahamowanie wzrostu wewnątrzmacicznego płodu lub powstawanie wad wrodzonych. Z kolei anemia w trzecim trymestrze może doprowadzić do porodu przedwczesnego.

Zatem jak zadbać o odpowiedni poziom hemoglobiny i co sprawdzi się w diecie podczas anemii w ciąży? O tym poniżej – ale najpierw anemia w ciąży w kontekście możliwych objawów.

Anemia w ciąży – objawy

Im wcześniej anemia w ciąży zostanie rozpoznana, tym bezpieczniejsza jest matka i dziecko. Dlatego przyszli rodzice powinni zwracać uwagę na jej możliwe objawy, nie bagatelizować ich i wykonywać badania profilaktyczne.

Niedobory żelaza w ciąży diagnozuje się na podstawie morfologii krwi obwodowej. Charakterystycznym objawem jest bladość skóry, a w zaawansowanym stadium objawy anemii w ciąży przybierają na sile.

Niedokrwistość w ciąży daje następujące objawy:

  • ogólne osłabienie,
  • napady duszności,
  • problemy ze snem,
  • niepokój,
  • bladość skóry,
  • bóle brzucha,
  • zawroty i bóle głowy,
  • kołatanie i przyspieszone bicie serca,
  • wypadanie włosów,
  • łamliwość paznokci,
  • drętwienie kończyn,
  • niedociśnienie tętnicze,
  • słabe ukrwienie spojówek,
  • zaburzenia widzenia.

Większość z objawów jest nieswoista i, występując pojedynczo, nie musi świadczyć od razu o anemii. Jeśli jednak przyszła mama ma jednocześnie kilka z nich, jest to sygnał ostrzegawczy i należy skontrolować, czy nie doszło do obniżenia stężenia hemoglobiny.

Leczenie anemii – pierwszy krok: badanie krwi

Objawy warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę, który oceni sytuację i w razie potrzeby zleci badania krwi w celu wykluczenia anemii.

Gdy spada poziom hemoglobiny, może też zmieniać się rozmiar krwinek czerwonych (w zależności od przyczyny anemii). Przykładowo w niedokrwistości z niedoboru żelaza krwinki czerwone są mniejsze, a jeśli występuje niedokrwistość z niedoboru witaminy B12, ich rozmiar zwiększa się.

Zatem głównymi wykładnikami niedokrwistości są: MCV (objętość krwinek czerwonych), MCHC (średnie stężenie hemoglobiny), ferrytyna i transferyna (dające informację o ilości żelaza w organizmie kobiety ciężarnej).

Przy niekorzystnych wynikach lekarz na pewno zaleci zmianę diety i najprawdopodobniej suplementację. Pamiętajcie, że przez cały okres ciąży spożywanie wszystkich suplementów należy konsultować z lekarzem.

Niedobór żelaza i anemia w ciąży – co jeść?

Urozmaicona dieta, bogata w produkty roślinne (zielone warzywa, produkty pełnoziarniste) i zwierzęce, dostarcza organizmowi odpowiednich ilości żelaza.

Jednak w tym wyjątkowym okresie w życiu, jakim jest ciąża oraz karmienie piersią, należy szczególnie zadbać o jego prawidłowy poziom we krwi. Nawet przy zastosowanej suplementacji warto dbać o dietę zawierającą produkty bogate w żelazo.

Dzienne zapotrzebowanie na żelazo u kobiet ciężarnych wzrasta o połowę. Dietetyczne normy żelaza w ciąży to 27 mg/dobę. Przy rozpoznanej niedokrwistości dawki te mogą wzrosnąć aż do 60–120 mg/dobę. Związane jest to z pokryciem potrzeb tkanek płodu, łożyska oraz zwiększającej się masy hemoglobiny zwłaszcza w II i III trymestrze ciąży.

W celu zmniejszenia ryzyka wystąpienia anemii i przy niedoborze żelaza istotne jest, by w diecie kobiet w ciąży pojawiły się produkty bogate w żelazo, takie jak:

  •     natka pietruszki,
  •     szpinak,
  •     boćwina,
  •     suche nasiona roślin strączkowych,
  •     czerwone mięso (chuda wołowina),
  •     drób,
  •     jaja,
  •     ryby,
  •     razowe pieczywo,
  •     płatki pszenne i owsiane,
  •     kasza gryczana,
  •     orzechy,
  •     pestki dyni.

W przypadku anemii i wtedy, gdy występuje niedobór żelaza, warto pamiętać również o kilku zasadach.

W produktach spożywczych występują dwa rodzaje żelaza: hemowe (w produktach pochodzenia zwierzęcego) i niehemowe (głównie w produktach roślinnych). Przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia zwierzęcego jest wyższa (15–35%) niż z produktów roślinnych. Dlatego kobiety w ciąży powinny zadbać, aby w ich diecie nie zabrakło czerwonego mięsa (wołowiny), drobiu, chudych wędlin, jaj, ryb.

A co, jeśli anemia w ciąży dotyka kobiety stosujące diety roślinne?

W przypadku kobiet stosujących diety wegetariańskie lub wegańskie możliwe jest zostanie na takiej diecie, jednak najlepiej wtedy zasięgnąć konsultacji dietetycznej w celu zbilansowania diety pod kątem odpowiedniej zawartości żelaza.

Czynnikiem zwiększającym wchłanianie żelaza jest witamina C. Dlatego też dieta w ciąży, szczególnie podczas anemii, powinna uwzględniać podaż tejże witaminy. Co może jej dostarczyć? Przede wszystkim warzywa i owoce takie jak: natka pietruszki, papryka, brukselka, kalarepa, brokuły, kapusta, kalafior, szpinak, młode ziemniaki, fasolka szparagowa, dzika róża, czarna porzeczka, truskawki, cytrusy, agrest i czerwone porzeczki. Warto zwrócić uwagę na łączenie w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo z tymi bogatymi w witaminę C.

Wypijanie dużych ilości tak popularnej u nas herbaty (zwłaszcza czarnej) może obniżać wchłanianie żelaza i prowadzić do pogłębiania anemii ze względu na zawartość teiny. Podstawę płynów w ciągu dnia powinna stanowić woda, dodatkowo kobiety ciężarne mogą włączyć do menu świeżo wyciskane soki. Aby zapobiec anemii, do diety wprowadzić można również sok z buraka czy herbatkę z pokrzywy, które mają działanie krwiotwórcze.

Stosując powyższe zasady, dotyczące diety w ciąży, anemia i jej objawy mogą złagodnieć lub całkowicie ustąpić. Nie powinno być to jednak działanie doraźne – jadłospis bogaty w żelazo powinien towarzyszyć mamie aż do rozwiązania, a może i dłużej, również w połogu i podczas laktacji.

Preparaty żelaza a anemia w ciąży

Dobór dawki oraz czas suplementacji powinien być kontrolowany poprzez ocenę parametrów morfotycznych we krwi. Samodzielne próby leczenia anemii w ciąży za pomocą zbyt dużych dawek suplementów mogą być szkodliwe dla matki i dziecka, dlatego w trosce o zdrowie przed włączeniem jakiejkolwiek suplementacji należy zwrócić się o poradę do lekarza.

Anemia ciążowa i inne niedobory

Oprócz niedoboru żelaza istnieją również inne możliwe przyczyny anemii w ciąży. Dwie najczęstsze to niedobór kwasu foliowego i niedobór witaminy B12 (mogą one również ze sobą współistnieć). Powodują one tak zwaną niedokrwistość megaloblastyczną, czyli nadmierny wzrost czerwonych krwinek, co również upośledza ich funkcjonowanie.

Dodatkowo niedobór kwasu foliowego w ciąży może mieć wpływ na pewne wady rozwojowe płodu w obszarze ośrodkowego układu nerwowego i kręgosłupa. Ważne, by już kobiety planujące ciążę dbały o suplementację kwasu foliowego. Kwas foliowy w syntetycznej formie (z preparatów) ma wyższą przyswajalność.

Chociaż niedobory witaminy B12 i kwasu foliowego najczęściej dotykają osób w wieku podeszłym, to jeśli lekarz będzie podejrzewał anemię w ciąży, zrobi także odpowiednie badania na zawartość tych związków i zaleci odpowiednią suplementację lub dietę.

Witaminę B12 znajdziecie w mięsie czerwonym, drobiu, rybach, skorupiakach, nabiale i jajach, a kwas foliowy w produktach roślinnych: ciecierzycy, szpinaku, fasoli, pietruszce, sałacie, brukselce, jarmużu, brokułach, sezamie i słoneczniku.

Anemia w ciąży – odpowiednia dieta przed, w trakcie i po ciąży

Podsumowując, anemia w ciąży może być bardzo niebezpieczna. Dlatego już w okresie planowania ciąży, przez cały czas jej trwania i w okresie laktacji (ponieważ może wystąpić również anemia po porodzie) warto zadbać o odpowiednią dietę – zbilansowaną i dostarczającą wszystkich mikro i makroelementów. Radą posłuży lekarz prowadzący i dietetyk.

Ciąża to jednak nie tylko ryzyko anemii, ale obowiązek zapewnienia dziecku wielu składników odżywczych i kilokalorii. Dlatego przyszłe mamy powinny zawczasu zainteresować się swoim żywieniem. Jeśli chcecie pogłębić swoją wiedzę na ten temat, polecamy inne artykuły na naszym blogu.

autor postu Ewelina Hepnar
Ewelina Hepnar

Magistrantka dietetyki na USM w Warszawie, ukończyła dwa kierunki – Technologię Żywności i Żywienie Człowieka oraz Jakość i Bezpieczeństwo Żywności na UR w Krakowie. Z doświadczenia pracy w gabinecie dietetycznym wyniosła umiejętność komponowania atrakcyjnych jadłospisów, odpowiadających potrzebom klientów w różnych jednostkach chorobowych i nie tylko. Interesuje się psychologią odżywiania, chętnie porusza tematy związane z reedukacją żywieniową i propagowaniem prawidłowych nawyków żywieniowych oraz budowaniem zdrowych relacji z jedzeniem. Wyznaje zasadę, że dieta ma być przyjemnością i wpływać korzystnie na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. W Maczfit jest odpowiedzialna za diety: No Gluten & Lactose, FODMAP, Care.

Zobacz kolejny artykuł

cukry proste

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

lekkostrawne jedzenie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

dieta strażników wagi

Dieta Strażników Wagi. Na czym polega dieta punktowa?

produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste. Czym są i które wybierać?

jak pozbyc się wody z organizmu

Jak pozbyć się wody z organizmu?

Polecane artykuły

cukry proste

Artykuły

Odżywianie

Cukry proste – czym są i gdzie występują?

15 kwietnia 2024
lekkostrawne jedzenie

Artykuły

Odżywianie

Lekkostrawne jedzenie – zalecenia i lista produktów

10 kwietnia 2024
Szybciej, wygodniej, lepiej. Pobierz darmową aplikację Maczfit!
Aplikacja do pobrania w sklepach: